Vijesti

Renaultov Laurens van den Acker proglašen je Dizajnerom godine

Autocar je Laurensa van den Ackera proglasio Dizajnerom godine na svečanosti održanoj u Silverstoneu. Nagrada je priznanje van den Ackeru, Renaultovu višem potpredsjedniku za korporativni dizajn, za transformaciju čitave palete Renaultovih modela od pridruživanja francuskom proizvođaču 2009. i pohvala njegovu načinu vođenja.

Matt Burt, urednik časopisa Autocar, rekao je: „Laurens van den Acker istodobno je vođa s vizijom koji će nadahnuti sve oko sebe i fantastičan dizajner automobila. Pod njegovim vodstvom Renaultov dizajn doživio je transformaciju. Svaki je automobil u ponudi prepoznatljiv već na prvi pogled, bilo da je riječ o ljepuškastom licu Clija, bilo o prekrasnim novim modelima Mégane i Scénic čija prodaja u Europi počinje kasnije ove godine. Mi u časopisu Autocar cijenimo njegov jasan dizajnerski smjer, način vodstva koji omogućuje drugima da se istaknu i činjenicu da njegov tim zajedničkim snagama stvara automobile privlačne baš svima.”

Komentirajući nagradu, Laurens van den Acker, viši potpredsjednik za korporativni dizajn, rekao je: „Velika mi je čast primiti ovu prestižnu nagradu časopisa Autocar. Želim je posvetiti svojem timu dizajnera koji me uvijek iznova oduševi svojom kreativnošću i strašću. Kreiranje prekrasnih, inovativnih automobila pokreće nas svakoga dana i ovo će nas veliko priznanje u budućnosti motivirati još i više.

Pod njegovim vodstvom 2010. osmišljena je Renaultova strategija dizajna Life Flower, u sklopu koje je nastao niz konceptnih automobila koji su nadahnuli paletu serijskih Renaulta. Strategiju Life Flower čine pojedinačne „latice” koje odgovaraju fazama života pojedinca: zaljubljivanje, odlazak na putovanje, osnivanje obitelji, rad, igra i sazrijevanje. Ta strategija dizajna usklađena je s definicijom novog dizajnerskog pravca nadahnutog trima riječima koje odražavaju viziju marke: jednostavno, senzualno i toplo.

Prošle su godine uspješno lansirani novi Espace, Talisman i Kadjar, a Renault je osnažio svoj položaj na rastućim tržištima Indije i Brazila predstavljanjem Kwida i Dustera Oroch. Ove je godine Renault osvojio nekoliko nagrada na Međunarodnom festivalu automobila (Talisman je proglašen najljepšim automobilom godine, a Laurens van den Acker osvojio je nagradu za dizajn), a neovisna europska organizacija Women and Vehicles dodijelila je nagradu za Ženu godine Renaultovoj šefici dizajna za vozila C-segmenta Agneti Dahlren.

Renault Design međunarodni je tim stručnjaka sa studijima u Francuskoj, Rumunjskoj, Brazilu, Južnoj Koreji i Indiji. Ti timovi dizajniraju automobile svih marki Grupe Renault, Renault, Dacia, Renault-Samsung Motors i Alpine, koja će uskoro ponovno krenuti u osvajanje tržišta.  Laurens van den Acker voditelj je odjela Renault Design na globalnoj razini i nadgleda sve dizajnerske centre i njihovih 500 zaposlenika. 

Latica strategije Life Flower Konceptni automobil Premijera Izvedeni serijski automobil(i)
Love DeZir Pariški salon automobila 2010. Clio (2012.)
Explore Captur Ženevski salon automobila 2011. Captur (2012.), Kadjar (2015.)
Family R-Space Ženevski salon automobila 2011. Posve novi Scénic (2016.)
Work Frendzy Frankfurtski salon automobila 2011.  
Play Twin’Run; Twin’Z Velika nagrada Monaka 2013.; Međunarodni salon automobila u Milanu 2013. Posve novi Twingo (2014.)
Wisdom Initiale Paris Frankfurtski salon automobila 2013. New Espace (2015)

 O Laurensu van den Ackeru:

Laurens van den Acker, rođen 5. rujna 1965., diplomirao je industrijski dizajn na Tehnološkom sveučilištu u Delftu u Nizozemskoj. Karijeru je započeo 1990. kao dizajner za Design System URL u talijanskom Torinu. Audiju se pridružio 1993. kao dizajner vanjskog izgleda automobila u Ingolstadtu (Njemačka). Viši dizajner u SHR Perceptual Management u Newbury Parku (SAD) postao je 1996. Godine 1998. postao je šef dizajna skupine za brendiranje u Ford Motor Company u Irvineu (Kalifornija). Šefom dizajna platforme Ford Escape u dizajnerskom centru u Dearbonu (SAD) postaje 2003., a 2005. je imenovan šefom dizajna odjela za strateški dizajn. Godine 2006. postao je šef odjela za dizajn u Mazda Motor Corporation u japanskoj Hiroshimi. Grupi Renault pridružio se u svibnju 2009., a višim potpredsjednikom za korporativni dizajn postao je 1. rujna 2009. Član je Renaultova upravnog odbora.