Vijesti

Roditelji razvijaju vozne vještine djece

Prema rezultatima velikog istraživanja kojeg je Goodyear proveo 2014 godine među 6.805 roditelja mladih vozača u 19 država, brojni su roditelji svjesni jakog utjecaja koji imaju na djetetov odnos prema vožnji i sigurnosti u cestovnom prometu – 51% roditelja je svjesno da njihova djeca obraćaju pozornost na njihovo ponašanje tijekom vožnje dok trećina njih (34%) smatra da njihove vozne navike počinju utjecati na djetetov odnos prema sigurnosti u cestovnom prometu već u dobi od 6 godina. Potvrđuju to i psiholozi iz Traffic Psychology International koji dodaju da se učenje odvija neprekidno, što znači da djeca usvajaju neko ponašanje i kad mu naočigled ne posvećuju pozornost.

Prema rezultatima Goodyearovog istraživanja, čak 77% roditelja misli da ih djeca smatraju dobrim vozačima te da su uzor svojoj djeci. No, usprkos tom uvjerenju, roditelji također ističu da nisu uvijek sigurni u svoje sposobnosti na cesti te priznaju da imaju loše vozne navike i da podcjenjuju negativan utjecaj koji mogu imati na svoju djecu. Tako je samo 54% roditelja izjavilo da bi trenutačno uspješno položili vozački ispit. Brojni roditelji (44%) čak su s djetetom u automobilu bili kažnjeni zbog prebrze vožnje, što je povezano s podatkom da je prebrza vožnja najčešći prekršaj mladih vozača (66%), što najvjerojatnije odražava ponašanje njihovih roditelja.

Dobra vijest je da bi, prema rezultatima istraživanja, roditelji mladih vozača voljeli obnoviti svoja znanja tj. vozne vještine da budu bolji uzor svojoj djeci, pri čemu ih 46% podupire obvezne dodatne tečajeve vožnje. Osim toga, željeli bi se u većoj mjeri uključiti u stručno osposobljavanje svoje djece za vožnju 53% roditelja željelo bi redovito dobivati izvještaje instruktora vožnje o napretku njihove djece, a 40% voljelo bi pratiti napredak iz prve ruke tako da na satovima vožnje budu zajedno s djecom.

Roditelji se u vecoj mjeri zele ukljuciti u strucno osposobljavanje svoj... Goodyear Dunlop