Vijesti

Seat traži ime za novi SUV

Marka Seat pokrenula je kampanju #SeatseekingName za svoj novi veliki SUV koji će krenuti u prodaju u 2018. godini. Seat je danas lansirao projekt za javnost radi slanja prijedloga i glasovanja za ime novog SUV-a, koji će imati do sedam sjedala te koji će biti pozicioniran u segmentu iznad Atece. Pri tome je glavni kriterij da ime novog modela treba počivati na španjolskome zemljopisu.

Marka je od najave lansiranja ovoga novog SUV-a u ožujku zaprimila brojne prijedloge za ime novoga modela iz svih dijelova Španjolske. S obzirom na zanimanje javnosti koje je potaknula, marka Seat odlučila je iskoristiti tu priliku te prvi puta u svojoj povijesti lansirati ovu inicijativu.

Predsjednik marke Seat Luca de Meo na prezentaciji projekta rekao je sljedeće: „Seat je odlučio pozvati svakog obožavatelja marke da predloži i kasnije glasuje za ime novog SUV-a, koji će zasigurno pisati povijest. Našim nastojanjima za lansiranjem kampanje #SeatseekingName iznova smo definirali uobičajeni postupak kako bismo uključili javnost i sljedbenike marke diljem svijeta, i to od prvoga do zadnjeg trenutka projekta.“

Ova inicijativa, koja počinje danas, sastoji se od četiriju faza:

  1. Prijedlozi za ime. Bilo tko može predložiti svoje omiljeno ime za novi model marke Seat, počevši s današnjim danom pa sve do 22. lipnja. Uz kriterij španjolskog zemljopisa Seat je između ostaloga uključio uvjet da ime mora odgovarati vrijednostima marke i proizvodnim karakteristikama tvrtke te da je jednostavno za izgovaranje na drugim jezicima. Tijekom ove faze razmotrit će se svi pristigli prijedlozi, bez obzira na broj sudionika koji šalju svaki od prijedloga.
  2. Sužavanje izbora prijava. U pogledu definiranoga kompleta kriterija u fokus-skupine koje marka organizira tijekom faze predodabira bit će uključeni stručnjaci tvrtke Seat te stručnjaci za brendiranje, kao i kupci iz različitih zemalja. Također će se provoditi tržišna ispitivanja kako bi se izbor suzio na barem tri imena za koja će se naposljetku glasovati. Imena finalista bit će objavljena 12. rujna na Salonu automobila u Frankfurtu.
  3. Glasovanje za finaliste. Javno glasovanje održavat će se od 12. do 25. rujna kako bi se među finalistima odabrao omiljeni kandidat. Pobjedničko ime bit će ono s najviše glasova.
  4. Objava pobjedničkog imena. Seat će objaviti ime svojeg novog SUV-a do 15. listopada.

Prijave na međunarodnoj razini odvijat će se putem web-stranice seat.com/seekingname, a u Španjolskoj putem stranice seat.es/buscanombre.

Od kada je Seat 1982. godine lansirao Rondu, španjolski zemljopis iznjedrio je ukupno 13 imena za modele, a ona su: Ronda, Ibiza, Malaga, Marbella, Toledo, Inca, Alhambra, Cordoba, Arosa, Leon, Altea te dva najnovija, Ateca i Arona. Novi SUV bit će 14. ime na tome popisu.

Portfelj marke Seat nastavlja rasti

Novi model, koji će Seat lansirati u 2018. godini, zaokružit će trojku SUV-ova ove marke i nadovezati se na uspješni model Ateca te na model Arona, koji će svoj debi doživjeti u drugoj polovici 2017. godine. Zajedno s novom Ibizom, koja će u salone doći u lipnju, te s redizajniranim Leonom, Seat će upotpuniti najveću proizvodnu ofenzivu u svojoj povijesti. Prodaja marke u prva je četiri mjeseca tekuće godine porasla za 14,5% zbog širenja i obnove portfelja, a u prvome tromjesečju 2017. godine njezini prihodi povećali su se za 20,2%, na temelju čega je ostvaren rekordni iznos od 2.487 milijuna eura. Nakon što je u 2016. godini postigla najbolje rezultate u svojoj povijesti, marka Seat prijavila je u prvome tromjesečju 2017. godine operativnu dobit u iznosu od 56 milijuna eura, što je za 4,1% više od istoga razdoblja prošle godine.