Vijesti

Stigao novi Nissan X-Trail s 2-litrenim dizelskim motorom

Nissan X-trail dobiva novi snažniji dizelski motor većeg obujma koji razvija 177 KS i 380 Nm, što mu omogućuje snažne performanse neovisno o broju okretaja. To je velik skok u snazi u usporedbi s 1,6-litrenim dizelskim motorom snage 130 KS i zasigurno će ispuniti zahtjeve kupaca kojima je potreban snažniji motor.

U ponudu je sad uključen i Nissanov bestupanjski automatski mjenjač Xtronic u kombinaciji s pogonom na četiri kotača. X-Trail je moguće naručiti i sa šesterostupanjskim ručnim mjenjačem, što će povećati Nissanovu prisutnost u segmentu velikih SUV-ova i povećati popularnost već ionako popularnog modela.

S novim dvolitrenim motorom X-Trail je savršen partner za obitelji koji žele još više pustolovina. Vozačima je na raspolaganju pet ili sedam sjedala, velik prtljažni prostor, pametna rješenja za odlaganje i snažan kapacitet vuče.

X-Trail je vrlo popularan model. Prošle je godine, do listopada 2016., prodaja diljem Europe porasla za 50 % u odnosu na prethodnu godinu. Nakon dolaska nove inačice očekuje se nastavak rasta prodaje; prema statistikama, vozila pokretana snažnijim motorima čine čak 46 % prodaje u segmentu SUV-ova srednje veličine, a predstavljanjem dvolitrenog dizelskog motora X-Trail je povećao svoje tržište za 41 %.

Guillaume Cartier, viši potpredsjednik odjela prodaje i marketinga Nissana Europa, izjavio je: „Nova perjanica Nissana X-Trail crossover je koji ispunjuje potrebe najzahtjevnijih kupaca. Kombinacija pogona na četiri kotača i automatskog mjenjača važan je dodatak ionako bogatoj ponudi modela X-Trail. Usto je i primamljiva alternativa uspješnoj izvedbi pokretanoj 1,6-litrenim dizelskim motorom.”

Najveća prednost novog dvolitrenog dizelskog motora uglađene su vozne osobine, idealne za dulja putovanja. Motor ispunjuje emisijsku normu Euro 6 i dostupan je u dvije izvedbe:

 

Model CO2 Potrošnja (Mješoviti ciklus)
2.0 4×4 6-stupanjski ručni mjenjač 149 g/km 5,6 l/100 km
2.0 4×4 Xtronic 158 g/km 6,0 l/100 km

 

Dizajn Nissana X-Trail ostao je nepromijenjen. Profilirane, mišićave linije karoserije ostavljaju snažan dojam iz kojeg ih god kuta gledali. Jedinstvene su, a opet jasno ističu pripadnost ostatku obitelji Nissanovih crossovera, prvenstveno zahvaljujući zajedničkim obilježjima, kao što je prednja maska V-motion.

Unutrašnjost nudi vrhunsku razinu udobnosti i prostranosti koje će ispuniti zahtjeve današnjih obitelji. X-Trail je dostupan sa pet ili sedam sjedala. Prilagodljiv raspored sjedenja donosi iznimnu količinu prostora i za putnike i za njihovu prtljagu.

Drugi se red sjedala preklapa u omjeru 60:40, čime se oslobađa više prostora za prtljagu. Može se i podešavati po nagibu za veću udobnost putnika ili pomicati po duljini za lakši pristup trećem redu sjedala dostupnom uz nadoplatu. Treći se red preklapa u omjeru 50:50 i ostavlja potpuno ravnu podnicu za najveći mogući prtljažni prostor.

Dostupan je i motorizirani poklopac prtljažnika kojim se upravlja putem tipke u prtljažniku, putem Nissanova inteligentnog ključa ili prekidača smještenog uz vozačevo sjedalo. U prtljažniku se nalazi Nissanov inovativni razdjelnik prtljažnog prostora koji omogućuje organiziranje polica i razdjelnika u 18 različitih konfiguracija. To uključuje i skriveni pretinac u koji možete odložiti vrijedne predmete.

Obujam prtljažnika iznosi 550 litara (445 litara u izvedbi sa sedam sjedala, 135 litara s postavljenim trećim redom sjedala). Ukupan obujam sa svim sjedalima preklopljenim iznosi 1982 litre.

Premium oprema koja donosi dodatnu dozu udobnosti i praktičnosti uključuje otvorivi panoramski krov, kožnate presvlake s dvostrukim šavovima, LED ambijentalno osvjetljenje i sjajne crne umetke s metalik detaljima. Prednja sjedala s opcijom brzog grijanja pomažu u hladnim zimskim jutrima, a grijani/hlađeni držači čaša održavaju temperaturu pića konstantnom. Nissan X-Trail dostupan je s multimedijskim sustavom NissanConnect s dodirnim zaslonom dijagonale 7 inča koji uključuje digitalni radio, Bluetooth vezu i streaming glazbe.

Dostupan je i čitav niz Nissanove dodatne opreme, uključujući i zaštitnu rešetku za pse, odvojivu kuku za vuču, kromirana kućišta retrovizora, pragove i vanjske profile za prednji i stražnji kraj te bočne strane vozila.

Ono što X-Trail čini idealnim za obiteljske izlete jest sustav All-Mode 4×4-i. On vozačima omogućuje odabir pogona: 2WD za maksimalnu učinkovitost, Auto, koji neprestano nadzire uvjete na cesti i prilagođava raspodjelu okretnog momenta između prednjih i stražnjih kotača za najbolje prianjanje, te 4WD Lock za najzahtjevnije uvjete. Zahvaljujući tom sustavu, vozači mogu uživati u potpunoj bezbrižnosti, neovisno o uvjetima.

Vozači kojima je potrebno vozilo za vuču pronaći će u Nissanu X-Trail 2.0 diesel sa sustavom All-Mode 4×4-i pouzdanog partnera. Kapacitet vuče kočene prikolice iznosi 2.000 kg za izvedbu s ručnim mjenjačem odnosno 1.650 kg za izvedbu s bestupanjskim automatskim mjenjačem, što će zadovoljiti potrebe onih koji vuku kamp-prikolice, prikolice za konje, čamce i prikolice.

Kao i ostali Nissanovi crossoveri, X-Trail 2.0 diesel odlikuje se sigurnim voznim osobinama koje duguje bogatoj ponudi naprednih inteligentnih sustava za pomoć u vožnji. Oni uključuju sustave koji su dio Nissanova sustava Safety Shield, kao što su inteligentni sustav pomoći pri naglom kočenju, otkrivanje umora vozača, prepoznavanje prometnih znakova, automatsko upravljanje dugim svjetlima, upozorenje na vozilo u mrtvom kutu te inteligentno upozorenje na napuštanje trake.

X-Trail je dostupan i sa sustavom dinamičkog nadzora vozila, pomoći pri naglom kočenju, inteligentnim nadzorom ovjesa, inteligentnim nadzorom putanje, aktivnim kočenjem motorom, inteligentnim sustavom pomoći pri parkiranju, sustavu za pomoć pri kretanju na uzbrdici te inteligentnim Around View Monitorom s prepoznavanjem pokretnih objekata.