Vijesti

Stiže Škoda Kodiaq

Škoda započinje svoju veliku ofenzivu u SUV segmentu – i to s modelom Škoda Kodiaq. SUV sa svestranim kvalitetama dugačak je 4,7 metara. Nudi najveći prtljažni prostor u svojoj klasi vozila. S opcijom ugradnje trećeg reda sjedala ima još jednu dodatnu značajku svestranosti u segmentu. Škoda Kodiaq predstavlja sve snažne osobine marke – najizražajniji dizajn, visok stupanj funkcionalnosti i mnoga „Simply Clever“-rješenja. U područjima povezivanja, pomoćnih sustava i infotainmenta Škoda Kodiaq, čija prodaja započinje početkom 2017. godine, stavlja nove akcente.

Škoda s modelom Škoda Kodiaq ulazi u novi, u cijelom svijetu brzorastući tržišni segment – i klasu velikih SUV-vozila. Tom ofenzivom kompanija želi doći do novih grupa kupaca, izgraditi svoje tržišne udjele i dodatno učvrstiti svoju poziciju na tržištima u cijelom svijetu. Škoda Kodiaq jasno pokazuje gdje se marka danas nalazi, a istodobno upućuje na budućnost – s mnogim novim tehnološkim i budućnosti okrenutim rješenjima u području povezivanja, između ostalog s mobilnim online-uslugama za najbolje informiranje i sigurnost.

Naš novi SUV – Škoda Kodiaq – automobil je sa snažnim značajkama svestranosti“, rekao je predsjednik Uprave Škoda Bernhard Maier. „On povezuje aktivan osjećaj života s klasičnim kvalitetama marke – visokim stupnjem funkcionalnosti i nadprosječnom ponudom prostora. U razvoju smo si, kao i uvijek, postavili za cilj da ponudimo nešto više automobila, te da time u segmentu budemo prisutni s najboljom ponudom. Svojim emocionalnim dizajnom Škoda Kodiaq osim toga na cestu donosi novu, snažnu prisutnost.“

Pun karaktera: Prijenos dizajna u SUV-segment

Već na prvi pogled je Škoda Kodiaq pravo Škoda vozilo: pun je karaktera i obilježen emocijama, a time u SUV-segment donosi novi dizajn marke. U svakodnevnoj upotrebi nudi mnoge raznovrsne kvalitete za obitelj, slobodno vrijeme i posao. Bilo da se radi o modelu s pet ili sedam sjedala, Škoda Kodiaq ima puno mjesta za sve. Model s pet sjedala usto nudi prtljažni prostor zapremine i do 2.065 litara, najveći u klasi. Stražnja klupa, koju se može pomicati uzdužno, dio je serijske opreme, a nasloni se mogu po potrebi namjestiti pod različitim kutovima. Ugodno korištenje, vrhunska kvaliteta obrade materijala i „Simply Clever“-filozofija jesu temeljne značajke Škode. Škoda Kodiaq predstavlja nove neuobičajene ideje – jedna od njih je i plastični štitnik bridova vrata, koji se automatski izvlači, čime se izbjegavaju oštećenja u garaži ili na parkiralištima. Za najmlađe putnike tu je električno osiguranje od otvaranja vrata, a za duga putovanja i paket za spavanje sa specijalnim naslonima za glavu.

Na vrhu segmenta: Rješenja za povezivanje

Svojim inovativnim rješenjima za povezivanje Škoda Kodiaq se smješta na sam vrh svog segmenta. Elementi infotainmenta dolaze iz druge generacije modularnog infotainment sklopa koncerna. Oni nude moderne funkcije i sučelja te su svi opremljeni kapacitivnim zaslonima osjetljivim na dodir. Vrhunski sustavi Columbus i Amundsen raspolažu WLAN-hotspotom. Za sustav Columbus po želji se može naručiti LTE-modul, koji uspostavlja internetsku vezu na trenutno najbržem standardu mobilne mreže. Tako suvozači mogu slobodno pregledavati internet i e-poštu na svojim mobitelima i tablet-računalima. Nove mobilne online-usluge Škode su kompatibilne s LTE-tehnologijom i podijeljene su u dvije kategorije: Infotainment online-usluge služe za informiranje i navigaciju, Care-Connect usluge za pomoć u slučaju kvara ili nezgode. Tipka za poziv u slučaju nužde, eCall, koja će u Europi postati standardom tek 2018. godine, već sad je u ponudi kao Care-Connect-usluga. Ostale online-usluge rade preko aplikacije Škoda Connect. Pomoću njih se udaljenim pristupom preko pametnog telefona automobil može provjeriti, konfigurirati i pronaći.

Inteligentno umreženje između automobila i pametnog telefona kod modela Škoda Kodiaq doseže novi nivo. Platforma SmartLink sa standardima Apple CarPlay, Android Auto, MirrorLink™ i SmartGate opcijski se može naručiti za osnovni sustav infotainmenta. Za više kategorije sustava infotainmenta SmartLink je serijski ugrađen. Priključak za telefon s induktivnim punjenjem povezuje pametni telefon na krovnu antenu i istodobno ga bežično puni.

Pouzdan pomagač: Sustavi pomoći vozaču

U modelu Škoda Kodiaq na raspolaganju je široka ponuda pomoćnih sustava. Kamere Area View, nove kod Škode, prikazuju na monitoru okolinu automobila iz raznih kutova. Ako veliki SUV na kuki vuče prikolicu, ranžirni asistent za prikolicu pri sporoj vožnji unatrag brine o položaju prikolice. Nova je i preventivna zaštita pješaka, koja dopunjuje sustav Front Assist. Također nova funkcija kočenja pri manevriranju osigurava parkiranje i izlazak s parkirnog mjesta vožnjom unatrag – Škoda Kodiaq samostalno koči, čim iza sebe prepozna prepreku.

Osim toga se u modelu Škoda Kodiaq mogu isporučiti i drugi sustavi pomoći vozaču. Oni vozilo drže na razmaku od vozila koje vozi ispred njega, olakšavaju vozaču promjenu i držanje traka, upozoravaju ga na važne prometne znakove i pomažu mu prilikom parkiranja.

Snažan i agilan: Motori i podvozje

Na početku prodaje modela Škoda Kodiaq početkom 2017. moći će se birati između pet motora, dva TDI i tri TSI. Najjači benzinac, motor 2,0 TSI, sa 132 kW (180 KS) skrbi za dinamičnu vožnju, a zahvaljujući novo razvijenom postupku sagorijevanja ipak radi jednako štedljivo kao i agregat manjeg obujma. Visok udio čelika visoke čvrstoće u karoseriji čine model Škoda Kodiaq neuobičajeno laganim – još jedan važan faktor za njegovu učinkovitost. Kod prijenosa snage na raspolaganju su potpuno različite tehnologije – ručni mjenjač sa 6 stupnjeva prijenosa, DSG-mjenjač, prednji pogon i 4 x 4 pogon na sve kotače. Najveći SUV iz Češke cestama svih vrsta vlada odmjereno, udobno, a istodobno dinamično i agilno. Doživljaj vožnje postaje još atraktivniji ako vozilo ima ugrađen sustav za izbor profila vožnje Drive Mode Select i novu adaptivnu regulaciju amortizera DCC. S njima se daju konfigurirati načini rada za upravljač, papučicu gasa, DSG-mjenjač i amortizere i to u više modusa. Novi Škoda Kodiaq se i na neravnom teretnu osjeća kao kod kuće. Kad cesta završi, opcijski Offroad-modus pomaže vozaču u pogonu 4 x 4. Jednim pritiskom na tipku važni sustavi – menadžment motora, sustavi pomoći, elektronički sustavi podvozja kao što su ABS i ESC, a i opcijski DCC za amortizere, samostalno se prilagođavaju uvjetima terena.

KODIAQ_01 KODIAQ_03