Izdvojeno Vijesti

Telemetrija za Astru OPC

Opel sa svojim kupcima dijeli strast prema tehnologiji pa će postati prvi proizvođač automobila na svijetu koji će učiniti unaprijed odabrane podatke sa CAN sabirnice (Controller Area Network) izravno dostupnima na iPhoneu, na kojemu će se prikazani podaci moći i dodatno analizirati. CAN sabirnica središnji je sustav koji objedinjuje i spaja sve elektroničke kontrolne jedinice vozila. Vlasnici Appleovih pametnih telefona sada mogu za svega 0.99 USD s AppStorea preuzeti aplikaciju OPC PowerApp koja omogućuje pristupanje podacima sa CAN sabirnice. Ta je inovativna aplikacija prvi put predstavljena s Astrom OPC s 280 KS – sportskim vrhuncem Opelove ponude kompaktnih automobila.

         CAN sabirnica prikuplja informacije iz različitih područja vozila. Dosad su ti podaci bili rezervirani samo za specijalizirane servise koji su do njih dolazili putem posebnih prgrama. Opel na taj način otvara čitav novi svijet automobilskim entuzijastima koji prate  naprednu tehnologiju, i koji sada pomoću OPC PowerAPP imaju pristup dosada nedosutpnim podacima o performansama svog automobila.

Prednosti koje nudi OPC PowerApp ne završavaju gašenjem motora. Korisnici na svoj iPhone u stvarnom vremenu dobivaju do 60 različitih podataka, uključujući tlak u motoru, poziciju gasa, bočno ubrzanje ili okretni moment motora, a ti se podaci mogu i spremiti pa kasnije uspoređivati s podacima koje su prikupili prijatelji. Snimač vremena postignutog na krugu trkače staze, koji je povezan s GPS-om svidjet će se obožavateljima utrka. Primjerice onima koji na legendarnom Nordschleifeu, ili pak Grobniku, žele poboljšat vrijeme na nekom dijelu kruga. Aplikacija omogućuje analiziranje točki kočenja i brzine na različitim dijelovima staze, a moguće je i izračunati G-silu u određenim zavojima.

Da bi izvukli najviše iz pregršti funkcija koje nudi OPC PowerApp, kupci mogu zasebno naručiti i „crnu kutiju“ ili smart phone kontroler i instalirati ih iza panela u unutrašnjosti automobila. Kontroleri se mogu instalirati tvornički ili pak naknadno, na zahtjev, u Opelovim zastupstvima. Modul je izravno povezan s CAN sabirnicom vozila i prenosi podatke frekvencijom od 30 Hz izravno na iPhone, što odgovara brzini prijenosa u stvarnom vremenu. Također je moguće instalirati opcionalno ponuđen stalak za iPhone naziva FlexDock radi još bolje pristupačnosti i vidljivosti podataka primljenih putem aplikacije PowerApp. Tako pametni telefon funkcionira kao još jedan instrument u kabini, koji uz to i  snima sve podatke.

Korisniku je dostupno sedam načina prikaza upotpunjenih OPC-ovim logom i bojama, uključujući analogni instrument, mjerač G-sile, digitalni zaslon i pokazatelj oversteera i understeera, tabelarni prikaz, linijski grafikon i kartu. OPC PowerApp radi na iPhoneu (počevši od treće generacije), iPadu 2 i iPodu Touch te će početkom 2013. biti dostupna i verzija za Android.

Nova Opel Astra OPC (Opel Performance Center) najsnažniji je član Opelove ponude kompaktnih automobila. Prvi je put predstavljena na Ženevskom sajmu automobila, a na tržištu će se naći krajem ljeta. Astru OPC pogoni 2.0-litarski turbo benzinski motor s izravnim ubrizgavanjem snage 280 KS i s maksimalnim okretnim momentom od 400 Nm. Takav pogonski sustav osigurava da Astra OPC dostiže najvišu brzinu od 250 km/h – najveću dosad zabilježenu za Astru. Sportsko podvozje s prilagodljivim amortizerima i HiPerStruts prednjim ovjesom osigurava dinamično iskustvo vožnje, dok Brembo kočnice nude maksimalne performanse i u ekstremnim uvjetima.