Ekologija Tehnika

ThinkGoodMobility – projekt održive i pametne mobilnosti

Na natječaju ThinkGoodMobility, koji su organizirali korporacija Goodyear i institut ThinkYoung, pobijedio je 23-godišnji Artur Ząbczyk, student poljskoga Šlezijskog tehnološkog sveučilišta. Stručno povjerenstvo uvjerio je inovativnim Sustavom upravljanja i obnavljanja (Management and Recovery System MaRS) koji udružuje inovativnu kombinaciju recikliranja energije iz automobila i platformu s aktualnim podacima o prometu. Arturov prijedlog od drugih se razlikovao zbog svoje sofisticiranosti i potencijala za implementaciju, naime uporabom postojeće tehnologije ostvario je jedinstven sustav za osjetno poboljšanje učinkovitosti za vozače i za okoliš budući da bi znatno skratio trajanje putovanja, smanjio troškove i povoljno djelovao na okoliš.

Kako bi MaRS djelovao?

Pametan bi sustav sam bio sposoban obnoviti različite oblike energije koje proizvodi vozilo i uz njihovu pomoć pripremiti automobil na „jedrenje“ (npr. stanje pripravnosti) u prometu. Osim toga MaRS bi bio mreža s pametnim informacijama koja bi udruživala sva vozila na cesti i podatke o njihovoj vožnji, a korisnike bi obavještavala o aktualnim nesrećama i prometnoj signalizaciji. Kako je prepoznalo stručno povjerenstvo, MaRS ima potencijal da radikalnim smanjenjem emisija i troškova za nekoliko godina preoblikuje promet u gradovima i istodobno poboljša kvalitetu života.

Ząbczykov rad ocijenjen je najboljim između 73 prijavljene ideje iz cijele Europe. Drugo mjesto pripalo je Jacopu Runchiju iz Italije za ideju hladnoga modularnog vozila na 2 do 4 kotača, a treće Siddharti Khastgiru iz Velike Britanije za sustav koji nagrađuje putnike za njihove pametne mobilne odluke.

artur_mars_ilustracija-02