Izdvojeno Vijesti

Toyota Corolla – najprovaniji auto na svijetu

Toyota Motor Sales (TMS), SAD  objavila je podatke o globalnoj prodaji Corolla u 2013., koja iznosi impresivnih 1,22 milijuna primjeraka (prema internim podacima tvrtke na temelju individualne prodaje vozila svojih distributera). 5% povećanje u odnosu na prethodnu godinu potvrđuje višegodišnju popularnost Corolla među brojnim lojalnim vozačima u oko 150 zemalja svijeta.

Corolla predstavlja međunarodne lice Toyote, svaki dan dopire do milijuna ljudi diljem svijeta“, rekao je Bill Fay, potpredsjednik i generalni direktor Toyota grupacije. “Titula najprodavanijeg modela na svijetu govori o zadovoljstvu i odanosti naših kupaca, te o emocijama koje gaje prema Corolli i Toyoti.”

Zahvaljujući nedavnom osvježenju s naglašenim elementima dizajna i poboljšanom potrošnjom goriva, ukupna prodaja Corolle širom svijeta, od trenutka predstavljanja modela 1966., do veljače 2014. , okrunjena je sa 40.720.000 primjeraka, čime je potvrdila titulu najprodavanijeg automobila svih vremena.

Temeljeno na Toyotinoj analizi Polk o registracijama novih vozila, a prema podacima iz IHS Automotive, koja zabilježi 96% volumena novih vozila u svijetu, Corolla je u 2013.godini, najprodavaniji model vozila u svijetu sa svjetskim registracijama 1.098.524 milijuna primjeraka.

Ova brojka uključuje Corollu sedan i ostale varijacije imena spomenutog modela, kao što su Corolla AXIO, Corolla Altis i Corolla EX. Oznake “AXIO”, “Altis” i “EX” označavaju razine opreme 4-vratne Corolle sedan u različitim svjetskim regijama, uključujući Japan. Uključeni su i Corolla Fielder i Rumion, karavanske izvedbe modela. Spomenuto je važno istaknuti obzirom Toyotini konkurenti iz ‘ukupnog broja prodanih vozila’ isključuju različite Corolla karoserijske izvedbe ne bi li umanjili rezultat, ne zbrajajući prodaju sedan i karavan izvedbi u svijetu nazvanih: Corolla Axio, Corolla Altis, Corolla EX, Corolla Fielder i Corolla Rumion.

U SAD-u, nova Corolla ostvarila je prodaju u više od 300.000 jedinica u 2013., što je 4% povećanje u odnosu na prethodnu godinu. 97% svih Corolla prodanih u SAD-u prošle godine, su su proizvedene u Sjevernoj Americi.

Corolla je imenovana najsigurnijom kupnjom u 2013., od strane Instituta za sigurnost na cestama (IIHS), te je dobila 5 zvjezdica za sveukupnu sigurnost od tijela državne uprave Highway Traffic Safety (NHTSA), što je najviša ocjena koju daje ova agencija.