Vijesti

Toyota i paraolimpijci

Preko Olimpijskih i Paraolimpijskih igara do inkluzivnijeg društva

 Dvije godine nas dijeli od Paraolimpijskih igara u Tokiju 2020. godine (25.08.-06.09.), a Toyota kroz mobilnost podržava paraolimpijske sportove i inkluziju osoba sa invaliditetom u društvene tokove.

Kroz suradnju sa Organizacijskim odborom za Olimpijske i Paraolimpijske igre u Tokiju i širom poslovnom zajednicom u ovom gradu, a kao partner Olimpijskih i Paraolimpijskih igara, Toyota Motor Corporation podržava paraolimpijske sportove i na taj način teži doprinijeti stvaranju inkluzivnijeg društva. Tijekom predstojećih Paraolimpijskih igara Toyota će ohrabriti i druge da pokažu interes za paraolimpijske sportove, dok će sama ponuditi rješenja zasnovana na konceptu „Mobilnost za sve“.

„Još tijekom sastanaka sa Sir Philipom Cravenom, donedavnim predsjednikom Međunarodnog Paraolimpijskog odbora 2015. godine, kao i tijekom razgovora sa brojnim paraolimpijskim sportašima, shvatio sam važnost i značaj Toyotine posvećenosti stvaranju rješenja mobilnosti za sve ljude kojima je to potrebno. Imajući ovo na umu, kao kompanija koja ulaže u mobilnost, ne samo stvaranjem još boljih automobila, već i željom da se pozabavimo potrebama mobilnosti, radimo značajne korake ka ovom cilju“,rekao je Akio Toyoda, predsjednik Toyota Motor Corporation.

Akio Toyoda rekao je i da je uvjeren da će Toyota na ovom putu naučiti poštivati različitost kao znak individualnosti, ali i da će naučiti kako da oslobodimo sebe i svoje misli od predrasuda i diskriminacije. Također je naglasio da uključenost Toyote u Paraolimpijske igre vidi kao odlučujući korak ka cilju „Jedna Toyota“, kao skroman doprinos cilju Sir Philipa Cravena  „Jedan svijet, Jedan san, Jedan čovjek“.

„Toyotin projekt „Mobilnost za sve“ ima za cilj pozitivan utjecaj na živote svih ljudi, ne samo osoba sa invaliditetom“,rekao je Sir Philip Craven u lipnju 2018. godine. „Prvi put kada je Akio Toyoda posjetio sjedište Međunarodnog paraolimpijskog odbora u našu knjigu utisaka zapisao je: „Borba za budućnost. Jedan svijet, Jedan san, Jedan čovjek, Jedna Toyota.“, što je ostavilo veliki utisak na mene. Počeo sam vjerovati da zajedno sa Toyotom možemo utjecati na kreiranje bolje budućnosti za sve ljude“,dodao je Sir Philip.

Kroz partnerstvo sa Organizacijskim odborom Tokio 2020 i Poslovnim odborom Japana, ali i uključivanjem zaposlenih, Toyota je učinila napore da podrži Paraolimpijski pokret.

Toyotine aktivnosti sa ciljem kreiranja inkluzivnijeg društva

Godine 2017. Toyota je širom svijeta započela aktivnosti sa ciljem podizanja svijesti i interesa za paraolimpijske sportove. Prilikom potpisivanja ugovora o partnerstvu sa Međunarodnim paraolimpijskim odborom, Toyota je potpisala i sporazum kojim je postala i partner oko 180 Nacionalnih paraolimpijskih odbora. Kroz suradnju sa Nacionalnim odborima, Toyota želi povećati globalni interes za paraolimpijske sportove. Toyota je prihvatila izazov za razvoj opreme za sportaše s invaliditetom sa širokim tehnološkim mogućnostima, služeći se ekspertizom i znanjem koje posjeduje i koristi pri izradi automobila u Americi, Japanu i Njemačkoj. Tako je za Paraolimpijske zimske igre 2018. godine Toyota surađivala sa drugim proizvođačima opreme i sportašima, uključujući alpskog skijaša Taiki Morii, na razvoju skija za osobe sa invaliditetom, korisnike kolica, i sa skijašicom i biatlonkom Andreom Eskau na razvoju skija-sanjki zajedno sa Toyota Motor Sports GmBH.

Podrška Nacionalnim paraolimpijskim odborima

Surađujući sa Nacionalnim paraolimpijskim odborima, u mnogim državama Toyota je uspjela razviti interes za paraolimpijske sportove, povezujući lokalne kompanije sa Nacionalnim paraolimpijskim odborima. Također, Toyota kontinuirano radi i na povećanju svijesti o potrebama osoba s invaliditetom te na edukaciji kako uključiti osobe s invaliditetom u svakodnevni život.

Toyota Croatia i Hrvatski paraolimpijski odbor

8 siječnja ove godine Toyota Croatia i Hrvatski paraolimpijski odbor službeno su objavili svoje partnerstvo pri čemu je g Ratko Kovačić, predsjednik Hrvatskog i Europskog paraolimpijskog odbora izjavio: “Jako smo uzbuđeni zbog dugogodišnjeg partnerstva s Toyotom s kojom dijelimo brojne zajedničke vrijednosti, kao i strast za pokretanjem društvene inkluzije kroz mobilnost. Paraolimpijski sport, kako na  međunarodnoj razini – tako i u Hrvatskoj, postao je ključan za poticanje društvene transformacije svijesti i vjerujem kako ćemo kroz ovo partnerstvo snažno utjecati na društvo, obogaćujući živote brojnih obitelji”.Predsjednik Uprave Toyote Adrije g. Kensuke Tsuchiya i direktor Toyote Croatije g. Krešimir Bago početkom kolovoza u prostorima Toyota Centra Zagreb predali su g. Ratku Kovačiću ključeve nove Toyote Auris Hybrid.