Vijesti

Toyota Mirai otvorila Monaco Grand Prix

Princ Albert II od Monaka, u pratnji svoje supruge princeze Charlene, provezao je počasni krug na Monaco Grand Prix u Toyoti Mirai, prvim automobilom u Europi s pogonom na  vodikove ćelije.

Mirai, što na japanskom znači “budućnost”, rezultat je 20 godina multidisciplinarnih istraživanja provedenih u Toyoti te vozačima nudi naprednu mobilnost za sljedećih 100 godina. Mirai utjelovljuje Toyotinu ambiciju da ostvari nulte emisije i da se smanji prosječne emisije CO2 svojih vozila za 90% u 2050. godini (u odnosu na 2010. godinu).

Mirai s pogonom na vodikove ćelije nudi mnoge prednosti kada je u pitanju svakodnevno korištenje i utjecaj na okoliš: Mirai iz ispušne cijevi nema nikakve druge emisije, osim vode, kao i električni ili hibridni automobil, Mirai nudi iskustvo mirne vožnje, bez buke, Mirai postiže istu razinu udobnosti i autonomije kao i vozila s benzinskim motorom, s autonomijom vožnje od 500 km  po spremniku i vremenom punjenja 2 spremnika vodika, koje traje svega 3-5 minuta.

Odabirom Toyote Mirai za počasni krug, Princ Albert II od Monaka ponovno ističe svoju nakanu da Kneževina Monako bude pionir u području održive mobilnosti. Uporaba vodika označava prekretnicu u smislu novih rješenja mobilnosti i zaštite okoliša.

Toyota je počašćena što je princ Albert II od Monaka ovogodišnju,  2016. Monaco Grand Prix otvorio vozilom Mirai, prvom limuzinom na svijetu s pogonom na vodikove ćelije.

TOYOTA MIRAI during the 2016 Formula One World Championship, Grand Prix of Monaco from on May 25 to 29 ,in Monaco - Photo Eric Vargiolu / DPPI