Izdvojeno Vijesti

Toyota slavi proizvodnju 200 milijuna vozila

Toyota Motor Corporation (TMC) je objavila da je u lipnju Toyotina  kumulativna svjetska proizvodnja premašila 200 milijuna vozila. Ovaj događaj obilježava se 76 godina i 11 mjeseci od prvoga početka – proizvodnje Modela G1 (kamion) u kolovozu 1935 u tadašnjoj Toyode Automatic Loom Works, Ltd koji je kasnije  postao TMC. Do kraja lipnja, kumulativna proizvodnja u Japanu dosegla je 145.21 milijuna vozila, dok u inozemstvu proizvodnja doseže 55.12 milijuna vozila. Kumulativna proizvodnja vozila od 1992 do kraja 2011 u europskim  Toyota proizvodnim pogonima (uključujući postrojenja u Češkoj, Francuskoj, Portugalu, Rusiji, Turskoj i Velikoj Britaniji) dosegla je 7,44 milijuna jedinica.

         Obilježavajući ovaj uspjeh, predsjednik TMC Akio Toyoda je rekao: “Želim od srca izraziti svoju zahvalnost  našim kupcima širom svijeta,  koji su omogućili da doživimo i obilježimo ovakav impresivan rezultat . Također izražavam najdublje poštovanje  i zahvalnost za uložene napore svih  koji su tijekom godina bili uključeni u razvoj, proizvodnju i promociju Toyota i Lexus vozila. Odlučni smo da naše automobile učinimo još boljima i nastavimo sa isporukom  najboljih mogućih vozila našim kupcima. Ovo je zajednički cilj nas 300.000 Toyotinih zaposlenika u svijetu.”

Najbrojniji model u Toyotinoj proizvodnoj povjesti je Corolla, te je već 11. generacija predstavljena u Japanu 11. svibnja ove godine. Corolla broji 39,08 milijuna proizvedenih primjeraka do kraja lipnja 2012.