Ekologija Izdvojeno

Toyota u Europi isporučila 500.000 hibridnih vozila

Toyota je u Europi isporučila 500.000-to hibridno vozilo. Riječ je o srebrnom Yaris hibridu proizvedenom u Valensijenu (Francuska), koji je isporučen 20. prosinca tijekom kratke ceremonije održane u pariškom salonu. Kupac jubilarnog modela flotni je manager u pariškoj tvrtci Euro Media, koja je već uvjerena u pouzdan i štedljiv izbor hibrida, obzirom posjeduju Prius i Prius +. Do sada je u Europi prodano 375.000 Toyota i 125.000 Lexus hibridnih vozila, što jasno pokazuje da je hibridna tehnologija sada popularan izbor za europske kupce. S proizvodnjom dva vozila u Europi (Yaris i Auris hibrid), u dva najvažnija segmenta europskog tržišta i  po cijeni koja je konkurentna dizel vozilima, ova vodeća tehnologija danas je dostupnija nego ikada prije.

Od davne 2000. godine, kada je u Europi lansiran revolucionarni Prius, prodaja Toyota i Lexus hibrida je neprekidno rasla, pa danas čini približno 15% ukupne prodaje.

Sa svakim novim  hibridnim modelom, naročito u važnom B i C segmentu kome pripadaju Yaris hibrid i novi Auris hibrid, vjerujemo da se hibridna tehnologija približava ‘vrhuncu uspjeha’ u Europi”, rekao je Karl Schlicht, izvršni potpredsjednik prodaje i marketinga u Toyota Motor Europe. „Uz najnapredniji i najširi asortiman potpuno hibridnih modela, koji pruža Toyota, sve više i više kupaca uživa u jedinstvenom osjećaju vožnje hibrida i saznanju da voze sa vrlo niskim emisijama CO2,te sa malim troškovima goriva i održavanja. Čvrsto vjerujemo da ćemo hibride učiniti sve popularnijim dijelom automobilske industrije.”

Iako je Prius (trenutno treće generacije) najprepoznatljiviji hibrid, Toyota i Lexus u europskoj ponudi imaju čak 10 hibridnih modela. Ove godine Prius obitelj dobila je dva nova člana, Prius+ sa 7 sjedala i Prius Plug-in, koji nudi najbolje od „oba svijeta“ – električnog i hibridnog – pa omogućuje  do 1.200 km vožnje sa jednim rezervoarom. 2010. godine predstavljen je Auris hibrid, proizveden u tvornici Burnaston u velikoj Britaniji, kao prvi i jedini hibrid u najkonkurentnijem – C segmentu. Samo dvije godine kasnije lansiran je Yaris hibrid, prvi hibrid u B segmentu, dizajniran da učini hibridnu tehnologiju dostupnijom. U luksuznom segmentu, kupcima hibridnih automobila Lexus nudi paletu: CT 200h, GS 450h,  RX 450h i LS 600h.

Zbog svog ekološkog potencijala, uglađene vožnje i izuzetno ekonomične potrošnje hibridi su postigli veliki uspjeh, uz prodaju od gotovo 5 milijuna vozila na svijetu, od čega je gotovo 3 milijuna Priusa. Samo ove godine širom svijeta će biti prodano više od 1.2 milijuna hibridnih Toyota i Lexus vozila. Toyota je nedavno objavila kako će do 2015. uvesti 21 novi hibridni model. Ovi hibridi će slijediti uspjeh Priusa, koji je nedavno proslavio svoj 15. rođendan.