Vijesti

Toyota u Europi proizvela 10 milijuna automobila

Ukoliko u Europi vozite Toyotu, velika je mogućnost da je taj automobil proizveden upravo u Europi, preciznije rečeno, 3 od 4 prodana Toyotina automobila su europske proizvodnje. Devet proizvodnih pogona Toyote je  14. travnja ove godine ukupno proizvelo 10 milijunto vozilo.

Prvi automobil proizveden u Europi bio je… pogodili ste, naravno… Corolla. Najprodavaniji automobil na svijetu započeo je Toyotinu europsku priču u malom proizvodnom pogonu u vlasništvu Salvadora Caetanoa, u portugalskom Ovaru. Dotični proizvodni pogon, koji neprekidno radi od 1971. godine, još uvijek je potpuno operativan i proizvodi modele Land Cruisera 70 za južno-afričko tržište.

Potpuna proizvodnja velikih serija započinje u Ujedinjenom Kraljevstvu 1992. godine, istovremeno u dva proizvodna pogona: motori dolaze na svijetu u Deesideu (Wales), dok je prva Carina E sišla s proizvodne trake u Burnastonu, Derbyshire.

Ta ista Carina E bila je danas u Toyotinoj europskoj središnjici u Bruxellesu, gdje su se okupili timovi iz oba proizvodna pogona i osoblje Uprave kako bi proslavili ovu veliku obljetnicu. Tako je prvi velikoserijski Toyotin automobil u Europi stajao uz bok najnovijem predstavniku nikad boljih automobila  Toyote , novome modelu C-HR. Novi i vrlo atraktivan crossover kreće u proizvodnju krajem godine, u TMMT-u (Toyota Motor Manufacturing Turkey).

Johan van Zyl, predsjednik te izvršni direktor Toyote Motor Europe, pri tome je izjavio: „Toyotin puls reflektira se u proizvodnji i djelatnici naših pogona su iznimno ponosni na 10 milijuna proizvedenih automobila u Europi.“

U prilog velikoj brojci proizvedenih automobila u Europi, TME je dobio dodatnu autonomiju i neovisnost unutar TMC-a globalno, kako bi svi budući modeli bili dizajnirani prema ukusima europskih kupaca, što se naročito odnosi na Toyotine najtraženije modele. Zadnje izvedbe Yarisa, Aurisa i Avensisa su dizajnirane u Toyotinom Europskom dizajnerskom centru u Francuskoj, a razvijane u tehnološkom centru u Belgiji. Nova Toyota C-HR, koja se dizajnerski vrlo ističe, također je dizajnirana imajući na umu želje i ukuse europskih kupaca.

Rezultati europske proizvodnje Toyota vozila bilježe proizvodnju prvog hibridnog automobila B-segmenta na Starom kontinentu; sastavljanje hibridnih pogona; te izvoz vozila u Sjevernu Ameriku i čak Japan. Budućnost nam izgleda vrlo svijetla: tijekom sljedeće 2 godine očekujemo povećanje ukupne proizvodnje za dodatnih 20%,“ rekao je van Zyl.

U prošloj godini, Toyota je u Europi ukupno proizvela 660.000 vozila. U Europi je prošle godine prodano 810.000 Toyota i 64.000 Lexusa.

Pregled Toyotinih europskih proizvodnih pogona:

Toyota Motor Manufacturing United Kingdom, započinje s proizvodnjom 1992. godine, a proizvodi modele Avensisa i Aurisa u standardnim i hibridnim izvedbama, pogon Burnaston u Derbyshireu.

TMUK također proizvodi 1.6L i 1.8L VVT-i motore i sastavlja hibridne pogone u pogonu Deeside u Sjevernom Walesu. S drugom polovicom ove godine, proizvodnoj gami pridružit će se i hibridni pogon za Toyotu C-HR. Pogon Deeside započeo je s radom 1992. godine.

Toyota Motor Manufacturing Turkey započinje s radom 1994. godine i trenutno proizvodi Corollu i Verso. Tijekom ove godine započet će s proizvodnjom Toyote C-HR, čime je pogon u Turskoj treći europski pogon gdje se proizvode hibridni automobili.

Toyota Motor Manufacturing France započinje s radom 2001. godine i proizvodi treću generaciju Yarisa u standardnoj i hibridnoj izvedbi. Od 2013. godine, francuski pogon proizvodi modele Yarisa za sjeverno-američko tržište.

Toyota Motor Manufacturing Poland započinje s radom 2002. godine i proizvodi 1,0-litrene benzinske motore za AYGO i Yaris te ručne mjenjače za Auris, Avensis, Verso, Corollu i AYGO.

Od 2005. godine, Toyota Motor Industries Poland proizvodi 2,0-litrene i 2,2-litrene D-4D dizelske motore za Avensis, Auris, Verso i RAV4 te 1,4-litrene D-4D dizelske motore za Yaris, Auris i Corollu.

Toyota Motor Russia započinje s radom 2007. godine u Saint-Petersburgu i proizvodi Camry. U 2014. godini proširuje proizvodnju dijelova i povećava kapacitet s 50.000 na 100.000 vozila godišnje. U kolovozu ove godine, TMR započinje s proizvodnjom drugog modela – Toyote RAV4 za rusko, bjelorusko i kazahstansko tržište.

Činjenice i brojke

Udio domaće proizvodnje Toyotinih vozila prodanih u Europi je 71%

Ulaganja do danas u Europi premašuje 9 milijardi eura

Toyotina mreža od oko 400 dobavljača u Europi je izvor dijelova iz više od 600 proizvodnih pogona u regiji , što dodatno doprinosi europskom gospodarstvu

Danas, oko 24% svih prodanih vozila Toyota i Lexus u Europi su hibridi, od kojih je većina izrađena u  Europi. U 2015. godini, Europska hibridna prodaja dosegla je rekordnu razinu od 209.000 vozila, a više od 150.000 tih hibrida dolazi iz TMMF (Yaris) i TMUK (Auris i Auris Touring Sports).

Toyota 10 milijuna