Vijesti

Tvornica ideja Volkswagen koncerna

Budućnost mobilnosti nastaje na mostu Golden Gate, pred Brandenburškim vratima i u susjedstvu Zabranjenog grada: San Francisco, Berlin i Peking pripadaju lokacijama na kojima se stručnjaci Volkswagen koncerna suočavaju sa zahtjevima digitalnoga svijeta. U trenutačno već 37 kompetencijskih i IT razvojnih centara diljem svijeta stručnjaci razvijaju autonomna vozila, nove usluge mobilnosti i softverska rješenja po mjeri. A broj tvornica ideja i dalje će rasti.

Matthias Müller, predsjednik uprave Volkswagen koncerna, izjavio je sljedeće: „Naša se branša nalazi u procesu intenzivnih promjena. Volkswagen koncern trenutačno je u fazi transformacije iz proizvođača automobila u jednu od vodećih svjetskih tvrtki s područja mobilnosti. U našim IT razvojnim centrima i kompetencijskim centrima razvijamo prilagođena rješenja za mobilnost budućnosti izvan okvira uspostavljenih struktura. Na taj način iskorištavamo mogućnosti digitalizacije te kupca dosljedno stavljamo u središte našega rada.“

Kompetencijski centri i IT razvojni centri koje vodi Volkswagen koncern ili njegove marke unapređuju područja relevantna za budućnost kao što su umjetna inteligencija, umreženje, virtualna stvarnost ili mobilnost na zahtjev. Na razvoju novih tehnologija stručnjaci rade i u suradnji s vanjskim partnerima koji dolaze iz drugih tvrtki, start-up scene, sa sveučilišta te znanstveno-istraživačkih instituta. U IT razvojnim centrima i kompetencijskim centrima u Europi, Sjevernoj Americi i Aziji već sada je aktivno preko 2000 stručnjaka.

Jedan od najmlađih članova obitelji tvornica ideja je Metropolis:Lab Barcelona. U sklopu svečane ceremonije u prosincu obilježena je suradnja marke koncerna SEAT s katalonskom metropolom. Ove će godine stručnjaci u tvrtki Metropolis:Lab Barcelona početi raditi na konceptima s područja inteligentne i urbane mobilnosti te razvoju aplikacija.