Izdvojeno Vijesti

U Francuskoj počela proizvodnja Yarisa za sjevernoameričko tržište

“Toyota Motor Manufacturing France” (TMMF) je održala ceremoniju povodom početka proizvodnje kompaktnog modela Yaris, namijenjenog izvozu u SAD, Kanadu i Portoriko. Riječ je o benzinskom modelu te se očekuje izvoz oko 25.000 vozila na godišnjoj razini. TMMF je investirala dodatnih 10 milijuna eura, kako bi prilagodila Yaris specifičnim zahtjevima novog tržišta. Iz maloga grada Onaing sa sjevera Francuske, TMMF će izvoziti svoja vozila u više od 40 zemalja, uključujući odredišta kao što su Južna Afrika, Egipat, Kanada i SAD.

         “Yaris je još jedna potvrda odlične proizvodnje u tvornici TMMF, zasnovane na desetogodišnjem iskustvu u proizvodnji visokokvalitetnih automobila”, rekao je Makoto Sano, predsjednik TMMF. Dodao je: “Ponosni smo što smo prepoznati kao pravi igrači Toyota momčadi i sa zadovoljstvom prihvaćamo ovu novu poslovnu priliku, kako bismo dodatno ojačali položaj TMMF kao važnog francuskog izvoznika.” Didier Leroy, predsjednik i generalni direktor Toyota Motor Europe, je u govoru koji je održao na ceremoniji rekao: “Dodatna izvozna tržišta su još jedan dokaz uspjeha Toyotinih tvornica u Francuskoj. Postoje brojni razlozi za očuvanje proizvodnje kompaktnih automobila u Francuskoj, ali svi partneri moraju raditi zajedničkim snagama kako bi očuvali konkurentnu prednost TMMF-a. Kvalitetni i izuzetno obučeni radnici u Valensijenu mogu se nositi s kompleksnim proizvodnim procesima, ali su blizina dobre logistike i mreža dobavljača također iznimno važan faktor uspjeha”. Seiji Ichii, predsjednik i direktor “Toyota Canada Inc”, je rekao: “U Quebecu, gdje se prodaje 65% Yarisa na kanadskom tržištu, osigurana je topla dobrodošlica ovom vozilu proizvedenom u Francuskoj.”

Toyota Yaris je prvo vozilo ikada proizvedeno u Francuskoj koje je certificirano novom “French Origin Guaranteed” (“Origine France Garantie”) etiketom. Ovaj certifikat je kreiran kako bi pomogao korisnicima da prepoznaju proizvode kod kojih je više od 50% njihove vrijednosti proizvedeno u Francuskoj. Tijekom ceremonije u TMMF, Yves Jégo, član francuskog parlamenta i predsjednik neprofitne organizacije “Pro France”, zadužen za promoviranje marke “France” i etikete “French Origin Guaranteed”, službeno predao certifikat TMMF-u. Trenutna, treća generacija Toyote Yaris, je predstavljena u Europi 2011. godine, dok je hibridni model predstavljen u lipnju 2012. Iako je prodaja u B segmentu pala, prodaja modela Yaris u 2012. godini je porasla za 27%, u odnosu na 2011 uglavnom zbog povećane prodaje Yaris hibrida. Sa prodajom od 182.841 vozila, Yaris čini približno 22 % ukupne prodaje Toyote u Europi u 2012. godini.