Izdvojeno Vijesti

U Hrvatsku stigle Honde PCX 150 i CRF 250 L

Honda PCX 125

         Honda PCX 125 je bio najprodavaniji dvokotač u Europi tijekom 2011. godine s više od 23.000 prodanih jedinica. Njegova kombinacija jasnih i suvremenih linija maksi skutera te njegova šasija koja skuteru pruža stabilnost i okretnost, a sve to uz nekoliko dizajnerskih detalja čine ovaj skuter zabavnim i praktičnim za svakodnevno korištenje.

Za 2012 PCX gama se proširuje na model PCX 150, koji je pogonjen potpuno novim ESP (enhanced smart power) agregatom obujma 153 ccm koji je dizajniran da bi osigurao veću izdržljivost, ekonomičnost te iznimno tihi rad.

Nekoliko čimbenika bilo je ključno za razvoj nove generacije Hondinih agregata za skutere, poboljšana trajnost te izdržljivost zajedno sa odličnim performansama, tiši rad, smanjena emisija CO2 i naravno smanjena potrošnja goriva. Četverotaktni, jednocilindrični, vodom hlađeni agregat obujma 153 ccm s dva ventila koristi niz tehnologija koje smanjuju trenje kako bi se poboljšala učinkovitost agregata u smislu krajnje snage te ekonomičnosti. Nova generacija motora predstavlja korak naprijed u smislu zaštite okoliša.

Zahvaljujući novom agregatu Honda PCX 150 može prijeći 44.6 kilometara sa jednom litrom goriva, a radijus kretanja skutera sa punim spremnikom od 5.9 litara iznosi impresivnih 263 km. Prosječna potrošnja iznosi samo 2,25 l goriva na 100 km. Zajedno sa svojim “manjim” bratom PCX125, PCX150 je mjerilo Honde za sve ono što jedan skuter manjeg obujma mora biti, praktičan, moderan te iznad svega zabavan.

 

Honda CRF 250 L

Honda CRF 250 L je potpuni „dual-purpose“ motocikl. Njegove dimenzije, ergonomija, smanjena težina, dugi hod 43 mm Showa „uspide-down“ vilice te Pro-link stražnji ovjes čine ga pogodnim za vožnju kako na gradskim ulicama tako i na neasfaltiranim putovima. Jednocilindrični agregat pruža iskoristivu snagu i okretni moment u širokom rasponu okretaja, s izvrsnom potrošnom goriva. Oštar izgled i dizajn preuzima iz poznate natjecateljske CRF serije. Kao što se očekuje od Honde, kvalitetu izrade te i potencijalni ponos vlasništva su na visokoj razini.

Bit onoga što čini pravi „dual-purpose“ motocikl već je odavno u Hondinom DNA. Kasnih 1970-ih predstavljen je model XL 250 S koji je pružao upotrebljivost na cesti te odlične „off-road“ performanse. Cijela XL gama koja je kasnije uslijedila postala je legendarna, i potvrdila je da ugradnjom ekonomičnog te jednostavnog za korištenje, jednocilindričnog četverotaktnog agregata u odgovarajuću šasiju stvorilo je motocikl koji je bio iskoristiv, svestran te zabavan.

Uslijedile su iscrpne rasprave unutar Honda R&D o stvaranju potpuno novog „dual-purpose“ motocikla. Hondina duga povijest te iskustvo u „off-road“ utrkama, te stvaranju „dual-purpose“ motocikala bili su vrlo korisni timu koji je radio na razvoju novog motocikla.

Prve na red došle su potrebe i zahtjevi kupaca. Dok su neki vozači inzistirati na takmičarskim performansama motocikla, mnogi su praktičnost te jednostavnost korištenja istaknuli kao važnu karakteristiku. Za svakodnevnu vožnju zahtijevali su motocikl koji će biti robustan te praktičan te sa vrhunskim „off-road“ stilom, dok je za vikend motocikl morao osigurati „kartu za vožnju“ bez obzira gdje su se htjeli voziti, po cesti ili izvan nje.