Izdvojeno Vijesti

U svijetu prodano preko 3 milijuna Priusa

Toyota Motor Corporation (TMC) objavila je da je krajem  lipnja, u svijetu, prodaja kultnog benzinsko-električnog hibrida Prius, prešla fascinantnih 3.000.000.

         1997.godine, TMC je predstavio Prius, prvi svjetski putnički hibrid u masovnoj proizvodnji. Druga generacija slijedi  2003., treća generacija 2009.  Od prve do treće generacije, TMC je uspio smanjiti troškove hibridnog sustava za dvije trećine te smanjiti emisiju CO2 sa 114 g/km na 89 g/km (mjereno kroz EU kombinirani ciklus). Osim toga, TMC je prijavio čak 1.261 patenata koji se odnose na treće generacije modela Prius, ostvarivši tako uspjeh dostojan Priusova imena (potječe od latinske riječi za “ići ispred”).

Od razvoja prve generacije modela Prius, TMC je pozicionirao hibridnu tehnologiju kao temeljnu tehnologiju potrebnu za razvoj različitih vrsta ekološki vozila te je stavljen naglasak na razvoju i proizvodnji osnovnih komponenti motora, invertera, baterija, i elektroničke kontrolne jedinice (ECU), što je dovelo do značajnih investicija u Japanu.

TMC će nastaviti provoditi istraživanje i razvoj te ulagati u objekte za razvoj hibridnih i drugih najsuvremenijih tehnologija zbog postizanja održivog rasta koji je moguć implementacijom ovih japanskih tehnologija širom svijeta. U fiskalnoj godini koja završava u ožujku 2014., TMC očekuje da će investirati 890 milijardi JPY na razvoj tehnologija ugodnih po okoliš, kao i intenzivan razvoj ključnih komponenti.

Ulaganja u Tehnički centru Honsha za istraživanje i razvoj uključuju: gradnju novog pogona od 651 ha, te objekta za Razvoj pogonskih sustava i proizvodni inženjering (zgrada sa 12 katova, ukupne površine 100.000 m²) . Centar se nalazi u Toyota City-jute će služiti kao baza za razvoj novih generacija pogona te kao Aerodinamički Laboratorij (koji je u stanju proizvoditi vjetar od 250 km/h).

 Hrvatska:

Novi način obračuna trošarina primijenjen s 1. srpnja 2013, korigirao je cijene vozila prema CO2 emisijama.  Toyota je uložila napor da pripremi najbolju moguću ponudu te  cijene hibridnih modela u Hrvatskoj značajno snizi. Tako će svi koji planiraju  kupovinu novog automobila, trebati razmotriti  i  kupnju hibrida jer je njihova cijena sada u rangu modela s dizelskim pogonom;

Yaris HSD dostupan je cijenom ispod 120.0000 kn  (pojeftinjenje -44.000), dok je cijena Priusa snižena -37.500 kn te sada iznosi 194.900 kn. rekordna korekcija cijene primijenjena je na model Prius Plug in od čak -65.000 kn. Osnovna razlika između standardnog Priusa i Prius Plug-in hibrida je u tome što Plug-in ima snažnu litij-ionsku bateriju koja se na kućnu utičnicu napuni za samo 1,5 sata te ostvaruje dovoljno autonomije za prelazak 25 km u električnom režimu vožnje, bez potrošnje goriva i bez emisije štetnih plinova.