Vijesti

Vespa World Days 2015.

Vespa World Days tradicionalni je međunarodni susret koji se od 1954. godine održava u cijelom svijetu, a gradovi domaćini svake godine se izmjenjuju. U tom prestižnom društvu redom su svjetske metropole – Pariz, Barcelona, Rim, Madrid, Firenza, Verona, San Marino, Hamburg, Beč, Lisabon, Torino, Fatima, London – a ove godine Biograd na moru i Zadar imaju čast postati dio odabranog društva. Tako je u Londonu 2012. godine jednoglasno odlučeno na sjednici predsjedništva Vespa World Cluba, čiji je Vespa klub Hrvatska član. Iako je u finalnom odlučivanju trebalo odlučiti između Biograda i Milana, vijeće je jednoglasno prednost dala Biogradu.

Od 11. do 14. lipnja 2015. održat će se Vespa World Days u Zadru i Biogradu, a dolazak je potvrdilo više od 5.000 vozača Vespi, što manifestaciju čini najvećim Vespa susretom u povijesti. S obzirom na iskustvo u održavanju sličnih manifestacija te susretljivosti gradskih vlasti Biograd je idealan izbor. S obzirom na kulturno-turistički karakter samog susreta u organizaciju stupa i grad Zadar zbog svoje izuzetne povijesne i kulturne baštine. Zanimljivost je da će najvrjedniji i najrjeđi primjerci Vespe biti izloženi u crkvi sv. Donata, simbolu grada Zadra i jednoj od najpoznatijih monumentalnih hrvatskih građevina.

U Hrvatskoj djeluje čak 10 Vespa klubova, i to iz Dubrovnika, Umaga, Rovinja, Zagreba, Rijeke, Zadra, Splita, Metkovića, Šibenika i Varaždina udruženih u Vespa klub Hrvatska koji ukupno broji oko 500 članova, a ti su klubovi organizatori ovog susreta. Nacionalni godišnji susret Crovespa uživa veliki ugled u svijetu zbog sjajne atmosfere i iznadprosječne posjećenosti koja raste iz godine u godinu. Vespa klubovi u Hrvatskoj službeno postoje još od 1962. godine i od tada sudjeluju na svim važnim Vespa susretima u svijetu. Vespa klub Hrvatska ne samo da nije među najvećim nacionalnim klubovima po brojnosti članova, već se ubraja u najmanje. Bez obzira na to, uživa veliko povjerenje Vespa World Cluba zbog jedinstvenog duha zajedništva i homogenog djelovanja članova iz svih hrvatskih gradova. Upravo stoga bit će domaćin najvećeg Vespa susreta u povijesti.

Program susreta ima tradiciju dugu 60 godina koja je započela u Parizu 1954. godine, a uključuje muzejske izložbe starih i jedinstvenih primjeraka Vespe, svakodnevnih turističkih grupnih izleta, službeni defile u koloni dugoj preko 10 kilometara, veliku gala večeru za 2.800 ljudi te neizostavni zabavni večernji program. Značajan dio susreta je i opušteni dnevni program razgledavanja Vespi entuzijasta koji su stigli sa svih strana svijeta.

Vespa klub Hrvatska zahvaljuje Biogradu i Zadru na susretljivosti prilikom organizacije najznačajnijeg Vespa susreta na svijetu.VWD2 Vespa World Days najava_small TZ_Biogradvwd_logo