Vijesti

Više od 3.000 respiratora proizvedenih u Italiji

                   U samo tri mjeseca dogodila se  prekretnica u proizvodnji respiratora: prizvedeno je preko 3.000 respiratora kao odgovor Italije na hitnu javno zdravstvenu zaštitu COVID-19. Ovo je izvanredno postignuće suradnje između Odjela za civilnu zaštitu, posebnog povjerenika za epidemiju korona virusa Domenica Arcurija i tvrtke Siare Engineering sa sjedištem u Valsamoggi (u blizini Bologne) – jedine tvrtke u Italiji koja proizvodi ove specifične električne medicinske uređaje. Projekt su vodili Siareov Giuseppe i Gianluca Preziosa; talijanski zaposlenici Fiat Chrysler Automobiles  Luigi Galante, šef proizvodnje – premium marke u FCA regiji EMEA; Ennio Meccia, direktor proizvodnog inženjeringa za FCA regiju EMEA; i Carlo Di Giacomo, direktor tvornice Cento, u blizini Ferrare.

                   Prije nego što je izbila pandemija, mjesečna proizvodnja u Siare Engineeringu iznosila je oko 125 aparata. Oslanjajući se na znanje o proizvodnji i upravljanju u FCA-inom odjelu za proizvodnju inženjeringa EMEA regije – zauzvrat temeljenom na WCM (World Class Manufacturing) metodama – posao je promijenjen. Uz asistenciju svih uključenih strana, proizvodnja je porasla sa 8 na 80 jedinica dnevno, dijelom zahvaljujući ispunjenju zahtjeva za pomoć u postrojenju. 

                   Presudna snaga u novoj organizaciji rada bila je mogućnost izgradnje magnetnih ventila – „otkucajućeg srca“ respiratora – u postrojenju FCA u Centu (u blizini Ferrare), dragulja u proizvodnji motora visokih performansi za sva svjetska tržišta. Istovremeno, pronađeno je optimalno tehnološko rješenje za prilagodbu proizvodne linije u laboratorijima Siare Engineering u Bologni za magnetne ventile proizvedene u pogonu Cento.

                   S poticajem svih uključenih u operaciju, izgradnja magnetskih ventila tvrtke Cento rezultirala je smanjenjem za najmanje 30-50% u vremenu koje je bilo potrebno za proizvodnju gotovog uređaja u postrojenju u Valsamoggia.