Predstavljamo

Volkswagen Arteon i Arteon Shooting Brake

Jedna modelska linija, dvije varijante

Volkswagen predstavlja novi Arteon u sklopu svjetske premijere, a ujedno pokazuje i drugu verziju – novi Arteon Shooting Brake. Ova verzija u potpunosti redefinira koncept Varianta, a prvi puta nudi i plug-in hibridni pogon za seriju modela Arteon.

Volkswagen sada predstavlja temeljiti update svog Gran Turismo modela iz 2017. godine. Pritom je dizajn novog Arteona i Arteona Shooting Brake ekspresivan i avangardistički. Posebno je upečatljiv dizajn prednjeg dijela vozila s novom kontinuiranom svjetlosnom trakom, markantnim kromiranim prečkama i novim otvorima za zrak koji su smješteni ispod. Rešetka hladnjaka i dugi, široki poklopac motora formalno čine cjelinu te karakteriziraju obje verzije Arteona kao modele, čiji je prednji dio prepoznatljiv u masi – zahvaljujući posebnoj signaturi LED svjetala u prednjem i stražnjem dijelu vozila, čak i noću. Oba nova modela – Arteon i Arteon Shooting Brake – odlikuju se atletskim linijama, a međusobno se značajno razlikuju od B stupova prema stražnjem dijelu vozila. Dok linije krova i prozora fastback modela padaju paralelno od B stupova u obliku luka i tako postaju dijelom stražnjeg dijela vozila u obliku coupéa, linije krova i prozora kod modela Shooting Brake produžene su prema stražnjem dijelu vozila, završavajući u novom krovnom spojleru. U gornjem području linija prozora proteže se paralelno s krovom. Međutim, u donjem se području linije uzdižu prema D stupovima. Rezultat toga je uža i upečatljivija površina prozora u stražnjem dijelu vozila. Svi elementi zajedno čine sportski stražnji dio vozila tipičan za Shooting Brake.

Sva nova tehnička dostignuća primjenjuju se u objema verzijama karoserije. U njih se, prvi put u Arteonu, ubraja plug-in hibridni pogon. Potpuno električni doseg modela toliko je velik da će mnogi vozači Arteona eHybrid1 i Arteona Shooting Brake eHybrid prelaziti svoje dnevne dionice bez lokalnih emisija. Oba Arteona, fastback verzija i Shooting Brake, među prvim su modelima koji će biti dostupni u višoj srednjoj klasi s plug-in hibridnim pogonom.

Arteon R predstavlja vrhunski model u modelskoj liniji. S njim se Volkswagen nastavlja probijati u područje premium performansi. Ono što je ovdje fascinantno nisu samo čiste performanse već i način na koji vozila pretvaraju svoju snagu u pogon prema naprijed. Nova, progresivna tehnologija – R-Performance Torque Vectoring – pobrinut će se da se pogonska sila preko raspodjele okretnog momenta ne distribuira samo varijabilno između osovina već i između stražnjih kotača, ovisno o situaciji. Time će se osigurati nova razina dinamike vožnje u ovoj klasi.

Svi putnici, kako u prednjem tako i u stražnjem dijelu obiju verzija Arteona, profitirat će od modularne poprečne platforme (MQB). Zbog svog samostalnog krova, Shooting Brake nudi povećanu unutrašnju visinu u prednjem i stražnjem dijelu vozila. Arteona Shooting Brake raspolaže prtljažnikom od 565/1.632 litare (fastback 563/1.557 litara).

Novost u ovoj seriji modela: opcijski „Travel Assist“. Sustav omogućuje djelomično automatiziranu vožnju u području brzine od 0 km/h do 210 km/h. U opseg funkcija sustava „Travel Assist“ ubrajaju se također potpora zadržavanja vozila na voznom traku „Lane Assist“ s funkcijom zadržavanja vozila na sredini voznog traka te potpora kočenja u nuždi „Front Assist“ sa sustavom prepoznavanja pješaka. Kamera za vožnju unatrag „Rear View“ (opcijski dostupna) dodatno je unaprijeđena te sad između ostalog nudi „Cornerview“ (proširenje slike kamere na zaslonu infotainment sustava s 90 stupnjeva na široki kut od 170 stupnjeva) i poseban „Prikaz prikolice“ (pogled odozgo radi lakšeg priključivanja prikolice).

U svojoj unutrašnjosti modelska linija očarava novodizajniranim cockpitom koji Arteonu osigurava još veću ekskluzivnost. Rukovanje olakšavaju dodirni klizači za automatski klima-uređaj i novo višenamjensko kolo upravljača s dodirnim površinama. Dodatne novosti: integracija aplikacija putem funkcije „App-Connect Wireless“ za „Apple CarPlay“ i „Android Auto“ (Google) koja je sada bežična te vrhunski sound sustav stručnjaka za zvuk Harman Kardon koji dolazi sa snagom od 700 W i koji je posebno dizajniran za Arteon i Arteon Shooting Brake (obje su značajke dostupne u sklopu opcijske opreme). Nova se unutrašnjost po želji može usavršiti ambijentalnim osvjetljenjem koje se može namjestiti u čak 30 boja. Pritom se osvjetljavaju dekori na instrumentnoj ploči i oblogama vrata – tako svjetlo postaje novi krom.