Izdvojeno Vijesti

Volkswagen Chattanooga tvornici dodijeljen LEED platinasti certifikat

Volkswagenovoj tvornici u Chattanoogi, Tennessee dodijeljen je LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) certifikat od platine. Certifikat je potvrda za ispunjavanje zahtjevnih normi i standarda za održivu i ekološku gradnju. LEEDpečat za kvalitetu dodjeljuje se u 4 kategorije kvalitete od strane U.S. Green Building Council-a (USGBC). Volkswagenova tvornica Chattanooga je dosad jedina tvornica automobila s platinastim certifikatom.

         Ovo odlikovanje potvrđuje koliko ozbiljno mi u Volkswagenu shvaćamo naša obećanja u pogledu oblikovanja proizvodnje i proizvoda na ekološki prihvatljiv način. Ujedno je to i važno priznanje za naš tim u Chattanoogi u kojem svaki pojedinac prednjači u odgovornom rukovanju s okolišem”, izjavio je Frank Fischer, predsjednik i izvršni direktor Volkswagen Chattanooge. LEED predstavlja međunarodno priznati sustav klasificiranja za ekološku gradnju koji je razvijen od strane USGBC-a. On sadrži pravilnik koji se sastoji od standarda i normi – od planiranja gradnje preko uređivanja do saniranja građevina. LEED pravilnik uzet je u obzir već kod samog planiranja Volkswagenove tvornice u Chattanoogi. Tako ova lokacija raspolaže s LED vanjskim osvijetljenjem koje troši oko 68% manje energije od uobičajenih postrojenja i tako štedi 262.500 kWh struje godišnje. Upečatljivo je i optimalno iskorištavanje vode na samoj lokaciji. Tako se sanitarna postrojenja i rashladni uređaji strojeva za zavarivanje mogu ekološki opskrbljivati kišnicom. Ultra moderna lakirnica povrh toga će u periodu od deset godina uštedjeti cca. 190 milijuna litara vode. Oko tvorničkih hala uređeni su potoci širine 30 metara i vodene površine kako bi se stvorio dojam prirodnog životnog prostora.

         U smislu krilatice “Think Blue.Factory”, Volkswagen je u Chattanoogi proveo niz mjera za toplinsku izolaciju i rekuperaciju koje smanjuju potrebu energije. Na taj način reflektirajuće bijele krovne membrane smanjuju zagrijavanje hala čak i do 10°C. Izolacija tvorničkih hala s mineralnom vunom debljine 15 cm povrh toga štedi 720.000 kW struje godišnje. Volkswagenova tvornica Chattanooga nalazi se oko 214 kilometara jugoistočno od Nashvillea i predstavlja jednu od najmodernijih i najekološkijih tvornica automobila na svijetu. Od svibnja 2011. ovdje oko 2.000 zaposlenika proizvode novi US Passat koji je nedavno od strane magazina Motor Trend okrunjen s “Car of the Year 2012”. Godišnji kapacitet proizvodnje na lokaciji predviđen je za 150.000 vozila.