Vijesti

Volkswagen dionica slavi 50-godišnji jubilej

Na osnovu Volkswagen zakona, ime tvrtke Volkswagenwerk GmbH je 22. kolovoza 1960. promijenjeno u „Volkswagenwerk Aktiengesellschaft“ i uneseno je u trgovački registar u Wolfsburgu. Prvom kotacijom Volkswagen dionice u regulirani slobodni promet 7. travnja 1961. uspješno je završen proces privatizacije: Nedugo nakon početka trgovanja je cijena vrijednosnice narasla s početne cijene od 350 DM na oko 750 DM. Dioničari koji su kupili dionicu u protuvrijednosti od 350 DM i u međuvremenu je nisu prodali, danas nakon dvije uspješne denominacije dionica imaju 20 redovnih dionica u protuvrijednosti od oko 2.200 € i uz to su primili uplatu dividende u visini od oko 570 €.

Tijekom proteklih 50 godina je proizvođač automobila iz Wolfsburga višestruko povećao svoj osnovni kapital izdavanjem dionica. 1986. godine je Volkswagen AG prvi puta izdao povlaštene dionice, kojima se od tada na burzi trguje jednako kao i redovnim dionicama. Sedmo povećanje kapitala provedeno 16. travnja 2010. godine, bilo je najveće u automobilskoj industriji do tog datuma i donijelo je neto prihod od oko 4,1 milijarde €. Na taj način je Volkswagen osigurao svoju financijsku fleksibilnost za planirano stvaranje integriranog automobilskog koncerna zajedno s Porscheom.

Danas Volkswagen koncern ima stabilnu strukturu dioničara. Osim 20-postotnog udjela pokrajine Donja Saska, Porsche Automobil Holding SE ima 50,74 posto dionica s pravom na glas. S akvizicijom od 17 posto redovnih dionica je Qatar Holding LLC od prosinca 2009. postao treći najveći dioničar Volkswagen Aktiengesellschaft. Kao rezultat toga, Volkswagen povlaštena dionica je u prosincu 2009. godine zamijenila redovnu dionicu u DAX, njemačkom burzovnom indeksu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.