Izdvojeno Vijesti

Volkswagen otvara novu tvornicu u Kini

Volkswagen koncern otvara nove proizvodne kapacitete na rastućem kineskom tržištu. Prof. Dr. Jochem Heizmann, član Upravnog odbora Volkwagen AG-a, koji će ubuduće biti odgovoran za poslovanje u Kini, kao i Dr. Michael Macht, član Upravnog odbora Volkswagen AG-a zadužen za „Proizvodnju koncerna“ u četvrtak su zajedno s Hu Maoyuanom, predsjednikom Upravnog odbora tvrtke SAIC Motor Corporation Ltd. otvorili novu tvornicu Volkswagena Šangaj (SVW) u istočnokineskom Yizhengu. Tvornica je ima godišnji kapacitet proizvodnje od oko 300.000 vozila.

         Heizmann, koji je već u lipnju 2010. otvorio radove na novoj tvornici, istaknuo je dobru suradnju s kineskim partnerima tijekom zajedničkog projekta izgradnje tvornice. „Nakon perioda gradnje od dvije godine otvorit ćemo našu novu tvornicu u Yizhengu čak i prije predviđenog roka. Nova tvornica spada u ekološki najsuvremenije tvornice Volkswagen koncerna. Modernim tehnologijama i novim postupcima proizvodnje u znatnoj ćemo mjeri sudjelovati u budućem razvoju automobilske industrije u Kini.“

Zajedno s HU Maoyuanom (SAIC) i s predstavnicima vlasti regije Jiangsu Heizmann je danas pokrenuo proizvodnju Volkswagen Pola. Tvornica u Yizhengu kao druga tvornica u kojoj se proizvodi ovaj model uvelike će povećati fleksibilnost proizvodnje u Kini. U planu je da se lokalna proizvodnja u Yizhengu u sljedećem koraku proširi modelima marke Škoda.

Tvornica u Yizhengu, smještena oko 300 km sjeverozapadno od Šangaja, stvorit će oko 3.700 radnih mjesta u cijeloj regiji. Zahvaljujući vlastitom pogonu za prešanje, limariji, lakirnici i pogonu za završnu montažu tvornica raspolaže godišnjim kapacitetom proizvodnje od oko 300.000 vozila. Na tvorničkom krugu veličine oko 1,3 milijuna kvadratnih metara usto su otvoreni Tehnički ispitni centar, Akademija za izobrazbu djelatnika kao i Energetski centar.

Tvornica u Yizhengu posjeduje lakirnicu po najvišim standardima i koristi geotermičku energiju za grijanje ili hlađenje tvorničkih hala. Za pogon transportnih vozila u tvorničkim halama i električnih bicikala djelatnika koristi se solarna energija. Volkswagen tako postavlja nove standarde u području održive i energetski učinkovite proizvodnje automobila u Kini. Do 2018. proizvodnja koncerna u cijelom svijetu treba postati i do 25% ekološki prihvatljivija. Najmoderniji postupci proizvodnje dopunjeni mjerama za reduciranje potrošnje energije predstavljaju centralne elemente ove strategije.

Narodna republika Kina najveće je tržište Volkswagen koncerna. Volkswagen je u Kini 2011. godine kupcima isporučio 2,26 milijuna vozila. U prvom polugodištu 2012. godine isporuke su se povećale za 17,5 posto na gotovo 1,30 milijuna jedinica. Svojim novim proizvodima prilagođenim zahtjevima tržišta Volkswagen Group Kina slijedi cilj da do 2018. godišnju proizvodnju poveća na oko četiri milijuna vozila.