Ekologija Izdvojeno

Volvo apelira na smanjenje CO2

Volvo Car korporacija upozorava da su ciljevi Europske Unije u pogledu smanjenja emisije ugljičnog dioksida u opasnosti zbog izostanka harmoniziranih poticaja za kupce. Ključni problem je potreba stalne podrške istraživačkim i razvojnim procesima elektromobilnosti.

         „Radna mjesta, investicije i kompetitivnost u europskoj su automobilskoj industriji u opasnosti. Volvo Cars korporacija apelira na predstavnike EU kako bi uskladili poticaje te podržali razvojne i istraživačke procese. Europska automobilska industrija riskira gubitak tehnološke prednosti ukoliko se to ne dogodi. Dugoročno gledano, to dovodi u opasnost našu industrijsku kompetitivnost i poslove,“ napominje Stefan Jacoby.

Volvo Cars korporacija naglašava svoju zabrinutost za održivost prijedloga EU u vezi transportnog područja koji predviđa smanjenje stakleničkih plinova za najmanje 60 posto do 2050. godine. Isti prijedlog poziva i na prepolavljanje broja klasično pokretanih vozila u gradovima do 2030. godine te njihovo potpuno isključivanje iz gradskog prometa do 2050. godine.

Europski proizvođači automobila suočavaju se s teškim izazovima kada su u pitanju emisije ugljičnog dioksida, jer se od njih traži razvoj i proizvodnja električnih automobila bez inicijativa koji bi ih učinili pristupačnijim širem krugu kupaca,“ ističe je Jacoby.

U 2011. godini, diljem svijeta prodano je manje od 50.000 električnih vozila, što odgovara tržišnom udjelu od tek 0,1 posto. Ta brojka sugerira da će automobilskim tržištem još dugo dominirati tradicionalni automobili. „Prerano je isključivati klasične dizelske i benzinske motore. Mi konstantno radimo na njihovoj učinkovitosti. U posljednje dvije godine Volvo je emisiju svojih dizelskih i benzinskih motora smanjio za 13 posto,“ naglašava Jacoby.

I dok još uvijek ne postoji službeni cilj, kada je u pitanju elektrifikacija, studije pokazuju da brojne članice EU precjenjuju brzinu implementacije električnih vozila. Čak i studija EU predviđa da će električna vozila i plug-in hibridi do 2020. godine držati tek 3 ili 4 posto tržišnog udjela, ali i porasti na 30 posto do 2030. godine. „Oba predviđanja su nerealna. Uzimajući u obzir nedostatak koordiniranih državnih poticaja te skupoću pogonskog sustava, udio električnih vozila teško će prijeći 1 posto do 2020. godine,“ mišljenja je Jacoby.

Jedna od glavnih smetnji brzoj ekspanziji električnih vozila jest cijena tehnologije, koja slabo pada, a koju smanjenje troškova u automobilskoj industriji ne može kompenzirati. Zbog toga su potrebni poticaji koji su trenutno smanjeni zbog teške financijske situacije. Kako bi demonstrirao namjeru da bude lider u elektrifikaciji, Volvo je predstavio novi V60 Plug-in Hybrid – sjajan automobil koji je zabilježio veliki interes kupaca, ali je Volvo teškom mukom njegovu cijenu zadržao ispod 50.000 eura, što je i dalje pozamašan iznos novca.

Električna mobilnost mora se postići kooperacijom između industrije, vladajuće strukture, proizvođača energije i znanstvenih institucija kako bi se održala tehnološka prednost. Kineska vlada je primjerice rezervirala 15 milijardi američkih dolara za podršku domaće automobilske industrije na području razvoja električnih vozila. To višestruko nadilazi iznose koje za ove svrhe izdvajaju EU i SAD.