Izdvojeno Vijesti

Volvo će sisteme aktivne sigurnosti razvijati u novom test postrojenju

Potpuno novo postrojenje za testiranje aktivne sigurnosti će igrati važnu ulogu u zadržavanju liderske pozicije Volva, kada je u pitanju sigurnost. Postrojenje će biti izgrađeno i kontrolisano od strane kompanije Active Safety Test Area AB – ASTA. Novo AstaZero postrojenje će biti locirano pored već postojećeg Volvo testnog poligona u Hälleredu, u zapadnoj Švedskoj. Volvo Car korporacija će biti jedan od korisnika unikatnog test okruženja, koje postrojenje nudi. „Sa novim postrojenjem ćemo imati pristup izvrsnom alatu za razvoj inteligentnih sistema sigurnosti i podrške. Volvo je lider kada je u pitanju sigurnost, a naši inženjeri sada rade na tehnologiji budućnosti, koja je zapravo još jedan korak prema našoj viziji da do 2020. godine niko ne bi trebao smrtno stradati ili biti teško povrijeđen u novom Volvo automobilu“ – tvrdi Peter Mertens, stariji potpredsjednik odjela za istraživanje i razvoj pri Volvo Car korporaciji.

         Aktivna sigurnost svodi se na tehničke solucije, koje pomažu vozaču da izbjegne nesreću ili da značajno smanji posljedice iste. Neke od posljednjih Volvo inovacija na tom polju su Pedestrian Detection sistem detekcije pješaka sa funkcijom automatskog kočenja, zatim City Safety, Driver Alert Control, kao i Cross Traffic Alert i Road Sign Information sistemi, koji su već dostupni u novom Volvu V40. U novom AstaZero test postrojenju i vozač i vozilo će biti stavljeno na test u širokom spektru saobraćajnih situacija, od gradske gužve, preko autoputeva, do raskrsnica. Jedan od krucijalnih parametara je interakcija sa drugim automobilima, pješacima, motociklima, biciklima, kamionima i autobusima.

Neke od situacija koje će biti simulirane su monotona vožnja autoputem sa iznenadnom pojavom prepreke na cesti, zatim gradska vožnja sa brojnim preprekama u vidu pješaka i drugih prevoznih sredstava, te dinamična izmjena vozne trake na brzoj cesti. Moći će se testirati i vrlo zahtjevni manevri, a sve sa ciljem razvoja još efektivnije zaštite.

ASTA je u vlasništvu Tehničkog istraživačkog instituta Švedske i Tehničkog univerziteta Chalmers u Gothenburgu. Postrojenje će biti operativno 2014. godine.