Izdvojeno Vijesti

Volvo izjednačio potrošnju dizelskih modela s automatskim i ručnim mjenjačem

Volvo Car korporacija vodeća je među europskim proizvođačima automobila kada je u pitanju smanjenje emisija ugljičnog dioksida. Ali Volvo tu ne staje, već nastavlja s novim ekološkim inicijativama. Nova mogućnost kombiniranja 1.6 litarskog četverocilindarskog dizelskog motora (115 KS) sa šeststupanjskim Powershift automatskim mjenjačem, dostupna je u četiri Volvo modela: S60, V60, S70 i S80. Potrošnja goriva Volva S60 1.6D Powershift iznosi tek 4,3 litre, što odgovara emisiji ugljičnog dioksida od 114 g/km. U modelima V60, V70 i S80 isti motor troši 4,5 litara i emitira 119 g/km ugljičnog dioksida. Niska potrošnja i niska razina štetnih emisija rezultat su brojnih tehnoloških unaprijeđenja: smanjena je frikcija komponenti unutar mjenjača, modificiran softver motora i mjenjača, iskorišten je start/stop sustav koji gasi motor prilikom stajanja ili laganog kretanja (ispod 5 km/h), optimizirani su električni sustavi koji troše manje energije.

         DRIVe Towards Zero program Volva podrazumijeva poboljšanja u konstrukciji benzinskih motora. Optimizacijom 1.6 litarskog T3 četverocilindraša (150 KS), koji je dostupan u modelima S60 i V60, postignuto je smanjenje potrošnje na 5,8 litara (S60), što odgovara emisiji ugljičnog doksida od 135 g/km. Isti motor s automatskim Powershift mjenjačem troši 7,1 litru, odnosno emitira 164 g/km ugljočnog dioksida.

         Volvo Car korporacija sada je u vodstvu među europskim proizvođačima automobila kada je u pitanju smanjenje emisije CO2. Pokazala je to i godišnja analiza europske federacije za transport i životni okoliš. Volvo je uvjerljivo nadjačao osam najvećih europskih proizvođača automobila, smanjivši svoju emisiju ugljičnog dioksida u prosjeku za 9 posto.