Ekologija Izdvojeno

Volvo postaje partner projekta ELVIIS čiji je cilj razvoj inteligentnog koncepta punjenja električnih vozila

Volvo Car korporacija svoje je težište sada preusmjerila na razvoj inteligentnih rješenja za punjenje električnih vozila. Zbog toga se kao partner pridružila istraživačkom projektu ELVIIS (Electric Vehicle Intelligent Infra Structure – što bi u prijevodu značilo razvoj inteligentne infrastrukture za električna vozila). Cilj ovog projekta jest razvoj inteligentnog koncepta kontrole, mjerenja i plaćanja električne energije prilikom punjenja električnog vozila.

         Projekt ELVIIS tvori konzorcij sastavljen od tvrtki Volvo, Ericsson, Goteborg Energi i Viktoria Institute. Inovativni istraživački projekt proteže se kroz nekoliko industrijskih grana, a ima za cilj donijeti mobilnu povezanost u električne automobile te tako identificirati i otkloniti sve prepreke bezbrižnom korištenju električnih vozila u svakodnevnom životu. Koncept radi na sljedeći način: vozač može odabrati punjenje baterijskog pakiranja preko bilo kojeg standardnog priključka: GPS identificira priključak; vozač određuje vrijeme i količinu punjenja preko ekrana osjetljivog na dodir ili daljinski putem pametnog telefona ili tableta; korištenjem mobilne mreže automobil komunicira s bazom i postavlja shemu punjenja kako bi se osigurala optimalna iskoristivost energije i najpovoljnija cijena; bilo kakav prekid procesa punjenja prijavljuje se na mobitel korisnika; sustav preusmjerava izdatak punjenja na bankovni račun korisnika.

         Kao testno vozilo projekta koristi se Volvo C30 Electric. Opremljen je integriranim 7-inčnim ekranom u boji osjetljivim na dodir. Displej osigurava jednostavno punjenje dodirom prsta. Tijekom sljedećih godinu dana pet C30 Electric modela koristit će se za testiranje.

Naša je vizija ta da korisnik električnog vozila ne bi trebao žrtvovati niti jednu karakteristiku koju očekuje od luksuznog vozila. Ova inteligentna tehnologija koja omogućava jednostavno punjenje i plaćanje energije je izvrstan primjer olakšanog korištenja električnih vozila“, ističe Lennart Stegland, dopredsjednik električnih sustava pokretanja pri Volvo Car korporaciji. Koncept se razvija na standardnoj komunikacijskoj platformi kako bi se tehnologija mogla globalno primjenjivati.

ELVIIS tehnologija je u potpunosti uklopljena u Volvo Sensus tehnologiju koja omogućava vozaču povezanost s vozilom i jednostavnu kontrolu.

Sensus je sučelje koje promovira intuitivnu komunikaciju s automobilom. Nastavit ćemo sa širenjem inteligentnog sadržaja koji osigurava jednostavan pristup podršci, informacijama i zabavi,“ zaključuje Lennart Stegland.