Ekologija Vijesti

Volvo protiv onečišćenja mora plastikom

Zaposlenici Volvo Carsa iz cijelog svijeta pridružili su se globalnoj inicijativi čišćenja plaža, kojoj je cilj povećati razinu svijesti i pomoći u zaustavljanju plastičnog onečišćenja oceana i mora.

U sklopu kampanje o zaštiti oceana i mora Clean Seas, pokrenute u okviru Ujedinjenih naroda i Svjetskog dana zaštite okoliša 2018. kojeg obilježavamo 5. lipnja, više od 850 zaposlenika u 16 zemalja pridružilo se sakupljanju smeća na plažama diljem svijeta. Zaposlenici Volvo Car Adria grupe sudjelovali su u akciji čišćenja plaža u okolici Poreča kao dio aktivnosti aMORE festivala moru te su u suradnji s porečkom udrugom Zona i ronilačkim klubom DPDSR očistili plaže i podmorje Materade. Nakon čišćenja, timovi su skupljeni otpad, razvrstali, pregledali i popisali. Na globalnoj razini Volvo Cars unutar Volvo Ocean Race regate podupire i znanstveni program kako bi jedrilice na spomenutoj regati bile opremljene senzorima za praćenje razine mikro plastike u moru. Nekoliko brodova u izdanju utrke 2018./2019. bilo je opremljeno upravo takvim senzorima koji su zabilježili podatke o moru iz nekih od najudaljenijih dijelova svjetskih oceana.

Zaustavimo onečišćenje mora plastikom zajedno

Volvo Car Adria će u okviru inicijative “Adriatic Plastic Challenge”, u suradnji s udrugom Terra Hub, organizirati različite događaje kojima će pokušati pridonijeti osvještavanju javnosti o problematici onečišćenja plastikom i svojim primjerom pokušati potaknuti na razmišljanje što šiti krug zainteresiranih.

Od 10.6. do 10.9. otvoren je kreativni natječaj i javni poziv #BeatPlasticPollution u kojem se traži pomoć u rješavanju zagađenja Jadranskog mora plastikom. Traže se inovativne ideje, a prijavljena rješenja bi trebala pomoći pri zaustavljanju toka plastičnog otpada u more, podizanju svijesti o problemu i promicanju odgovornog ponašanja. Ako mislite da možete osmisliti rješenje ili već radite na njemu, ovo je prilika da razvijete, predstavite ili unaprijedite svoju ideju u sklopu Adriatic Plastic Challenge kreativnog hackathona gdje ćete raditi na svojim rješenjima zajedno s mentorima i stručnjacima iz područja očuvanja okoliša, poslovanja, marketinga, dizajna, inženjerstva i ostalih relevantnih polja.

Kreativci, mislioci, informatičari, programeri, inženjeri, znanstvenici, dizajnerici, poduzetnici, profesori, studenti, avanturisti i entuzijasti – pozivamo Vas da se prijavite na volvocars.hr/beatplasticpollution, a najbolje ideje bit će nagrađene.