Vijesti

Volvo uvodi treću smjenu i zapošljava novih 1.300 radnika

Volvo će u svom pogonu Torslanda u Geteborgu uvesti treću radnu smjenu, kako bi se udovoljilo rastućoj potražnji za novim proizvodima ove automobilske kompanije. Širenje aktivnosti, planirano za prvi kvartal 2015. godine, povezano je s početkom proizvodnje potpno novog SUV modela XC90.

Uvođenje treće smjene znači i zapošljavanje oko 1.300 novih radnika i prati otvaranje potpuno nove radionice za izradu karoserija, koja je kapacitet pogona Torslanda podigla na 300.000 automobila godišnje. To znači i porast broja zaposlenih u pogonu Torslanda za gotovo 40%. Potpuno novi SUV model Volvo XC90 prvi je automobil postavljen na inovativnu SPA platformu, koja će biti osnova i za sve buduće Volvo modele. Nova platforma, kao i povećanje kapaciteta pogona Torslanda dio su tekućeg, 11 milijardi američkih dolara vrijednog, investicijskog programa Volva uloženog u nove proizvode i proizvodne kapacitete.

Globalna prodaja Volva porasla je u prvih devet mjeseci ove godine za 9,2% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a do kraja godine očekuje se isporuka od nekih 470.000 primjeraka, što predstavlja rast od 10% te novi tržišni rekord švedske kompanije. Očekuje se konstantan rast prodaje novog XC90 modela i tijekom 2015. godine, što je i razlog povećanja proizvodnih kapaciteta pogona Torslanda, gdje se ovaj automobil i proizvodi. Pogon Torslanda u 2015. godini trebao bi dostići novi rekord kada je u pitanju broj isporučenih vozila.

Uz uvođenje treće smjene, pogon Torslanda će implementirati i revidirani ugovor o radu, kako bi se dodatno podržala rastuća proizvodnja. Novi ugovor povećava fleksibilnost u proizvodnji, u skladu sa zahtjevima kupaca. Novi radni ugovor bit će predstavljan u prvom kvartalu 2015. godine. Kada ugovor bude u potpunosti implementiran, pogon Torslanda će zapošljavati ukupno 4.600 ljudi. Usput rečeno, pogon Torslanda, koji je nedavno proslavio 50 godina rada, trentuno proizvodi Volvo modele S60, S80, V60, V70, XC70 i XC90.