Izdvojeno Vijesti

Volvo XC90 još uvijek jedan od najsigurnijih automobila na tržištu

Volvo je predstavljanjem modela XC90 2000. godine sigurnost SUV vozila podigao na novu razinu. Sada, više od deset godina kasnije, američki institut za sigurnost na cestama (IIHS), ocijenio je vremešni švedski SUV jednim od najsigurnijih automobila na tržištu dodijelivši mu prestižnu 2014 Top Safety Pick+ nagradu.

         Top Safety Pick+ nagrada rezultat je dobrih postignuća u novom testu prednjeg udarca s malim preklapanjem, testa koji simulira situaciju u kojoj se prednjim lijevim dijelom automobila udara u drugo vozilo ili statični objekt kao što je, primjerice stup, a što se pokazalo kao vrlo ozbiljna situacija. U IIHS testu, tek 25 posto prednjeg dijela vozila s vozačeve strane udara u fiksnu prepreku pri brzini od 64 km/h. Dok većina vozila moraju pretrpjeti značajne strukturalne promjene kako bi osvojili dobre ocjene u testu s malim preklapanjem, Volvo XC90 je zadržao isti osnovni strukturalni dizajn, od prve pojave 2002. godine.

Volvo XC90 je treći Volvov model koji je osvojio Top Safety Pick+ nagradu, otkad je IIHS proširio svoje testiranje novim testom s malim preklapanjem u 2012. godini. Prije njega u novom sigurnosnom testu briljirali su modeli Volvo S60 i XC60.