Vijesti

Volvo započeo proizvodnju modela XC60 u Kini

Volvo je započeo proizvodnju svog najprodavanijeg XC60 crossover modela u pogonu Chengdu, povećavajući tako proizvodne kapacitete u Kini, u skladu s konstantnim rastom prodajnih rezultata. Volvo XC60 je nakon modela S60 L, čija je proizvodnja započela u studenom 2013. godine, zapravo drugi model koji će se prozvoditi u pogonu Chengdu. Dodatak modela XC60 u proizvodni proces znači i dodatnih 500 radnih mjesta, što ukupan broj zaposlenih podiže na 2.650.

Volvo XC60 je najprodavaniji Volvo model u Kini, ali i diljem svijeta. Ovaj je crossover model u prvih devet mjeseci 2014. godine zabilježio rast prodaje od 20.4 posto, te pronašao 98.309 vlasnika. Samo je u Kini u istom razdoblju prodano 24.940 automobila (porast od 32,3 posto). Ranije ove godine, XC60 je premašio 500.000-tu prodajnu brojku od početka komercijalizacije 2008. godine.

Početak proizvodnje modela XC60 u pogonu Chengdu još je jedan veliki korak u procesu transformacije Volva. Bit će to velika pomoć u nastavku rasta prodajnih brojki na našem trenutno najvećem tržištu,“ Izjavio je Håkan Samuelsson, predsjednik Volvo Cars kompanije.

Pogon Chengdu je smješten u istoimenoj ekonomskoj i tehnološko-razvojnoj zoni u centralnoj Kini. Godišnji kapacitet proizvodnje iznosi 120.000 vozila. Volvo posjeduje i tvornicu u Daqingu, na sjeveroistoku Kine, gdje se sklapa XC Classic, model prve generacije Volva XC90 za potrebe kineskog tržišta. Uz to, Volvo posjeduje i tvornicu pogonskih agregata u Zhangjiakou, sjeverozapadno od Pekinga koja je operativna od jeseni 2013. godine i motorima snabdijeva pogone Chengdu i Daqing. Sve Volvo operacije u Kini razvijene su u skladu s globalnim Volvo standardima i procesima kakvi se primjenjuju u europskim pogonima Torslanda i Ghent.

Pogon Chengdu je u potpunosti ravnopravan s našim europskim tvornicama. Bez obzira radi li se o kvaliteti, tehnologiji proizvodnje, opremljenosti, ekološkim i sigurnosnim standardima, naš pogon Chengdu, zadovoljava globalne Volvo standarde,“ napominje Lars Danielson, stariji dopredsjednik Volvo Cars China Operations odjela i predsjednik Volvo Car China.

Razvoj prodajnih rezultata u Kini ove je godine naglašeno jak, s rastom od 36 posto u odnosu na prethodnu godinu. Volvo raste osjetno brže od kompletnog premium segmenta u Kini, preuzimajući tako tržišni udio od najvećih konkurenata. Pored modela XC60 i S60L, odlične prodajne rezultate u Kini bilježe i modeli V60 i V40. Svi su oni, kao i mnogi drugi Volvo modeli, dostupni u preko 160 Volvo salona širom Kine. “Kineski kupci nemaju ništa manja očekivanja od europskih kupaca. I oni očekuju premium kvalitetu. Kupci cijene bogatstvo izbora u naglašeno konkurentnom tržištu, kakvo je kinesko. Zbog toga se trudimo ponuditi visoku kvalitetu naših kineskih proizvoda“, zaključuje Lars Danielson.

Volvo XC60