Predstavljamo

VW Grand California – sasvim nova dimenzija

Marka Volkswagen gospodarska vozila obilježava svjetsku premijeru modela Grand California na sajmu automobila Caravan Salon u Düsseldorfu (od 24. kolovoza do 2. rujna). Potpuno novi dom na kotačima temelji se na najnovijem Crafteru. Marka Volkswagen gospodarska vozila s modelom Grand California proširuje svoju ponudu kampera tako što u kategoriju vozila od šest metara dodaje model koji je također opremljen kupaonicom. Osim velikog prostora za spavanje u stražnjem dijelu vozila, model Grand California u svojoj će ponudi imati visoke dječje krevete na kat. Novi kamper uvest će se na tržište početkom 2019. godine.

Prvi put otkriven 1988. godine, model California, koji se temelji na modelu Bulli, najuspješniji je kamper na svijetu, a prodan je više od 160.000 puta. Marka Volkswagen gospodarska vozila iskoristila je iskustvo koje je stekla s ovim legendarnim kamperom kako bi stvorila model Grand California na tehničkoj platformi modela Crafter. Od sada će se obje linije modela Camper nuditi istovremeno.

Sa svojom svježom elegancijom i inteligentnim detaljima unutrašnjost vozila odražava kvalitete zbog kojih je model California postao bestselerom. Varijanta opreme putničkog prostora u modelu Grand California uglavnom je izvedena u bijeloj boji. Ova shema boja stvara svijetlu, prostranu atmosferu, baš kao i kamperski podizni prozori u stražnjem i bočnom dijelu vozila te veliki krovni prozori iznad prostora za boravak. Svi prozori na kamperu opremljeni su sjenilima i zaštitnim mrežama protiv kukaca.

Ostale serijske značajke uključuju, osim kuhinje i prostrane kupaonice (840 x 800 mm), detalje kao što su vanjsko osvjetljenje iznad kliznih vrata. Model je (serijski) opremljen priključkom na stražnjem dijelu za vanjski tuš (s namjestivom temperaturom vode), zbog čega će život u kampu biti savršen. Električno upravljana stepenica, koja se uvlači i izvlači iz prednjih kliznih vrata, olakšava ulazak i izlazak iz vozila, dok je dvodijelna mreža protiv komaraca u vratima također dio serijske opreme. Inovativna je značajka mogućnost upravljanja zvučnicima u prostoru za boravak preko Bluetooth veze. Time se omogućuje slušanje glazbe neovisno o infotainment sustavu, i to upotrebom smartphonea, tableta ili prijenosnog računala.

Model Grand California opremljen je zakretnim sjedalima u prednjem dijelu vozila i dvostrukom klupom za sjedenje u prostoru za boravak. Obitelji s malom djecom cijenit će pričvrsne točke ISOFIX s funkcijom Top Tether na sjedalima stražnje klupe. Veliki blagovaonički stol nudi dovoljno mjesta za četvero ljudi.

Oprema kuhinje obuhvaća 70-litreni hladnjak s pretincem za zamrzavanje i mogućnošću vađenja (kojemu se može pristupiti kako izvana tako i preko kliznih vrata), plinsko kuhalo s dva plamenika, slavinu i različite ladice, pretince za odlaganje s mogućnošću vađenja i modularne police.

Ključna je značajka modela Grand California, po kojoj se razlikuje od modela California T6, njegova kupaonica. Osim WC školjke i tuša, oprema kupaonice uključuje umivaonik s mogućnošću otklapanja, police s držačima za toaletni pribor, ormarić s integriranim držačem za toaletni papir (čime se štiti od vlage), držače za ručnike i krovni prozor za prozračivanje. U model Grand California stane 110 litara vode. U kupaonici se ne nalaze nikakvi prekidači za svjetlo – svjetla se automatski uključuju preko senzora za prepoznavanje pokreta, i to u sklopu serijske opreme. Opcijski je dostupan visoki dječji krevet na kat u kombinaciji s integriranim panoramskim krovnim prozorom iznad njega. Također su dostupni detalji kao što su dodatna jedinica klima-uređaja koja se montira na krov u stražnjem dijelu vozila, cerada, stražnji držač za bicikl te stol i stolice za kampiranje (koji se mogu pohraniti u krilnim vratima). Serijsko plinsko grijanje opcijski se također može proširiti u sustav grijanja na električnu struju dobivenu plinom ili dizelom. Na krovu će se također montirati sustav solarnih panela, satelitska antena (za TV prijem) i LTE/Wi- Fi hotspot (router).

Model Grand California k tomu će biti dostupan sa sustavima potpore i infotainment sustavima iz modela Crafter. Sustavi potpore za vozača uključuju sustav nadzora okoline Front Assist sa City funkcijom kočenja u nuždi, potporu zadržavanja vozila na voznom traku Lane Assist, potporu za pomoć pri promjeni voznog traka Blind Spot Monitor, potporu tijekom izlaska iz parkirnih mjesta Rear Traffic Alert i potporu pri parkiranju Park Assist za ulazak u njih te sustav zaštite bočnog dijela vozila kojim upravljaju senzori, automatsku regulaciju razmaka Adaptive Cruise Control i kameru za vožnju unatrag.

Kamperi kao što su Grand California putuju diljem svijeta. Stoga će marka Volkswagen gospodarska vozila ponuditi novi model s pogonom na sve kotače (4MOTION). Novorazvijeni, visoki krov kampera aerodinamično je oblikovan kako bi se izbjegli mogući negativni utjecaji na potrošnju goriva. Koncept dvobojnog laka karoserije vozila preuzet je iz modela California T6. Moguće jednobojne izvedbe vanjske boje su Candy bijela, Reflex srebrna ili Indium siva. Boje koje su dostupne za dvobojnu izvedbu vanjske boje su Reflex srebrna i Indium siva, Candy bijela i Cherry crvena, Candy bijela i Deep Ocean plava ili Candy bijela i Mojave bež metalik.

Tijekom trajanja salona automobila Caravan Salon u Düsseldorfu marka Volkswagen gospodarska vozila najavit će dodatne detalje o modelu Grand California te datume uvođenja na tržište i prvobitne cijene.