Ekologija Vijesti

VW Group China, JAC i SEAT promiču e- mobilnost u Kini

Marka SEAT potpisala je „Memorandum of Understanding“ s društvima Volkswagen Group China i Anhui Jianghuai Automobile Group Corp., Ltd (JAC). Ovaj su sporazum potpisali predsjednik upravnog odbora društva Volkswagen AG dr. Herbert Diess, predsjednik društva JAC An Jin i predsjednik tvrtke SEAT Luca de Meo u prisustvu kineskog predsjednika Xija Jingpinga i španjolskog premijera Pedra Sáncheza na svečanosti održanoj u palači Moncloa u Madridu, službenoj rezidenciji i radnom mjestu španjolskog premijera.

Prema sporazumu svi će potpisnici ujediniti svoje tehnološke i proizvodne kapacitete u svrhu razvoja električne platforme za baterije vozila. One će se proizvoditi u pogonima društva JAC Volkswagen. Društvo JAC Volkswagen uvest će marku SEAT na tržište do 2021. godine, a oba će društva proizvode marke SEAT učiniti električnima. Izgradnja centra za istraživanje i razvoj društva JAC Volkswagen započet će prije kraja 2018. godine i usredotočit će se na ključna područja kao što su povezivost, autonomna vožnja i ostali strateški smjerovi budućnosti. Potpisivanjem sporazuma stvaraju se novi impulsi u rastućem partnerstvu među društvima Volkswagen Group China, SEAT i JAC, koja će surađivati u važnom tržišnom segmentu e-mobilnosti u Kini.

„E-mobilnost te digitalizacija, povezivost i autonomna vožnja predstavljaju budućnost industrije mobilnosti, a Kina se uspostavila kao jedan od glavnih pokretača ove transformacije“, rekao je dr. Herbert Diess, predsjednik upravnog odbora društva Volkswagen AG. „Ovo partnerstvo također predstavlja prednosti globaliziranog pristupa osiguravanju održive mobilnosti.“

Predsjednik marke SEAT Luca de Meo istaknuo je sljedeće: „Ovaj sporazum s društvima Volkswagen Group China i JAC omogućuje nam daljnji napredak u pogledu strateškog razvoja za uvođenje marke SEAT na kinesko tržište i iskorak u globalizacijskoj strategiji našeg poduzeća. Kina je tržišni predvodnik kada je riječ o električnim vozilima, a SEAT želi pomoći pridonijeti unaprjeđenju ove tehnologije kako bi se ispunile potrebe kupaca i mobilnost učinila što održivijom.“

Društva SEAT, Volkswagen Group China i JAC prošli su srpanj u Berlinu potpisala sporazum u prisustvu njemačke kancelarke Angele Merkel i kineskog premijera Lija Keqianga, pri čemu je marka SEAT predstavljala dio zajedničkog pothvata i postala vodećom markom Volkswagen koncerna u tom projektu. Od uspostavljanja zajedničkog pothvata u 2017. godini marka SEAT svojim je znanjem i vještinama pridonosila područjima dizajna te istraživanja i razvoja.

Ovaj memorandum o razumijevanju pomaže Volkswagen koncernu u poduzimanju važnih koraka za ulazak na kinesko tržište, a marka SEAT odigrat će važnu ulogu u provedbi inicijativa sporazuma. Proizvodi koji će se proizvoditi na električnoj platformi za baterije vozila ispunjavat će zahtjeve kineskih kupaca u pogledu e-mobilnosti. Namjera centra za istraživanje i razvoj, koji će se osnovati zajedničkim snagama, jest razvoj tehnologija povezivosti i autonomne vožnje koje su posebno prilagođene potrebama kineskog tržišta.