Ekologija Vijesti

VW I.D. Buzz kreće u serijsku proizvodnju

Konceptualno vozilo I.D. Buzz marke Volkswagen unaprjeđuje se za serijsku proizvodnju. Svoju su odluku obznanili predsjednici uprava marki Volkswagen i Volkswagen gospodarska vozila dr. Herbert Diess i dr. Eckhard Scholz na događanju Concours d’Elegance u kalifornijskom Pebble Beachu, jedinstvenoj izložbi kako za izvanredna povijesna vozila tako i za nova konceptualna vozila. „Ovo je pravo mjesto za I.D. Buzz“, objašnjava Diess. „On je važan stup u električnoj ofenzivi marke Volkswagen koji prenosi osjećaj vožnje modela Bulli u budućnost.“
S početkom razvoja serijskog vozila utvrđen je i vremenski plan: I.D. Buzz na ceste će dospjeti 2022. godine, nakon kompaktnog modela I.D. s četvorim vratima. Volkswagen s modelom I.D. Buzz i cjelokupnom obitelji I.D. prvenstveno cilja na tržišta u Sjevernoj Americi, Europi i Kini.
Dr. Eckhard Scholz i dr. Herbert Diess obznanjuju odluku o serijskoj proizvodnji novoga električnog modela VW Bulli. Direktor marke Volkswagen dr. Herbert Diess: „Nakon nastupa na svjetskim salonima automobila u Detroitu i Ženevi primili smo brojna oduševljena pisma kupaca. Stoga nije slučajnost što je uprava za ovu objavu odabrala Pebble Beach. „Mikrobus, kako se Bulli naziva u Americi, oduvijek je bio dio kalifornijskoga životnog stila“, objašnjava predsjednik uprave marke Volkswagen dr. Herbert Diess. „Sada ga opet vraćamo tako što razvijamo novu Volkswagenovu električnu generaciju te iznova konceptualiziramo električni Bulli.“
Baš kao kod konceptualnog vozila okrunjenog titulom „Izložbeno vozilo godine“ u Detroitu, akumulatori su i kod serijskog modela smješteni u podnici vozila. Prednja i stražnja osovina mogu biti uvelike razmaknute zahvaljujući električnom pogonu s pomoću kojeg se ostvaruje ušteda prostora. Time se omogućuju velik međuosovinski razmak i mali prevjesi, što se zauzvrat pozitivno odražava na unutrašnjost. „Automobil zahvaljujući tome može biti kratak poput kompaktnog monovolumena te u unutrašnjosti istovremeno ponuditi jednaku količinu prostora kao Transporter“, kaže Diess. To je izvrstan paket s pomoću kojeg će vozač i putnici uživati u mnoštvu prostora tijekom vožnje.
Tu je i dovoljno prostora za robu koja se transportira: „Uz varijantu mikrobusa“, obznanjuje predsjednik uprave marke Volkswagen gospodarska vozila dr. Eckhard Scholz u Pebble Beachu, „postojat će i I.D. Buzz Cargo, koji jamči dostavni promet bez emisija te vozi iznimno automatizirano kao automobil razine autonomne vožnje 3. To je idealan električni koncept Transportera, posebice za gradski promet.“
Ben Pon, čija je obitelj kao uvoznik marke Volkswagen za Nizozemsku iznimno uspješna, također pokazuje veliko zanimanje za model I.D. Buzz u Kaliforniji. Njegov je otac prije više od 70 godina svojom skicom dao nadahnuće za razvoj prvog modela VW Bulli (T1).
S početkom serijske proizvodnje više od sedam desetljeća dijelit će najstariji i najmlađi, emocionalno dizajnirani mikrobus marke Volkswagen. Unatoč toj činjenici I.D. Buzz odlikuju geni njegova prethodnika: on na prometnicama nudi maksimalno iskorištavanje prostora poput osobnog automobila srednje klase.
Ovo konceptualno vozilo sa svojom dužinom od 4.942 mm, širinom od 1.976 mm i visinom od 1.963 mm odlikuje se iznimnim dimenzijama prostora. Serijska varijanta koja se temelji na modularnoj električnoj platformi (MEB) preuzet će brojne ideje dizajna te također ponuditi varijabilni raspored sjedala, interaktivno umrežavanje i iznimno automatiziranu vožnju.
Daljnji razvoj e-mobilnosti dio je Strategije 2025 Volkswagen koncerna, u kojoj je do 2025. godine predviđeno više od 30 potpuno električnih vozila.