Vijesti

VW – savršena vidljivost bez grijaćih niti

Zima je stigla i stoga se brojni vozači automobila moraju svako jutro suočiti s istim problemom: zaleđenim vjetrobranskim staklom. Strugalica za led ili sprej za odmrzavanje – nijedna varijanta nije savršena. Sa staklom za ugodnu klimu u vozilu Volkswagen nudi pravu alternativu. Ono bežično zagrijava vjetrobransko staklo i na taj način jamči savršenu vidljivost. K tomu se sprječava ponovno zamagljivanje odnosno smrzavanje.

Grijano staklo ne predstavlja nikakav novi izum u proizvodnji automobila. Tanke grijaće niti integrirane u staklo već desetljećima opcijski sprječavaju zamagljivanje stakla odnosno osiguravaju brzo topljenje sloja leda. Međutim, tanke metalne niti vozač može primijetiti posebno u večernjim satima kod prometa iz suprotnog smjera ili kada je sunce nisko pozicionirano.

Volkswagen je sa staklom za ugodnu klimu u vozilu pronašao sjajno rješenje za savršenu vidljivost. Kod bežičnog sustava vrlo tanki, električno vodljivi srebrni sloj u višeslojnom staklu osigurava potrebnu toplinu na način da pretvara struju. Pri maksimalnoj snazi od 400 do 500 W staklo se zagrijava u vrlo kratkom roku te tako pomaže u odmrzavanju. Dodatno se u donjem području vjetrobranskog stakla nalaze izvana nevidljive grijaće niti u funkciji grijanja površine za odlaganje brisača kako bi se spriječilo smrzavanje metlica brisača. Bežično grijano vjetrobransko staklo s reflektiranjem infracrvenih zraka opcijski je u ponudi za određene Volkswagen modele.

No inovativno staklo neće vam pomoći samo tijekom hladnijeg godišnjeg doba. Ljeti tanki srebrni sloj djeluje kao pasivna zaštita od topline. S obzirom da reflektira čak 60 posto sunčeve topline, ovo staklo može sniziti temperaturu unutrašnjosti za čak 15 stupnjeva u odnosu na konvencionalno staklo sa zelenom nijansom. Tako klima-uređaj uspijeva znatno brže sniziti temperaturu automobila parkiranog na suncu na ugodnu temperaturu.