Izdvojeno Vijesti

Yaris R1A – Toyotin povratak u Rally

Toyota Motorsport GmbH (TMG) najavljuje povratak Rally  svojim YARIS  R1A , koji će javnosti po prvi puta predstaviti na  ADAC Rallye Deutschland (24-26 kolovoza). TMG je razvila specifičan Yaris R1A za  pristupačan i uzbudljiv ulazak u rally, a zainteresirani kupci već mogu predati svoju narudžbu jer je najavljena cijena automobila 22.500€ (+ taxe i instalacija željene dodatne opreme).

         Prema FIA regulativi na  R1A dopuštene su strogo limitirane modifikacije serijskih 1,33 benzinskih motora, na trovratnom  Yarisu. TMG kit dorade  uključuje ispušni  sustav I katalizator prilagođene za  utrke, kraći  stupanj prijenosa i Motorsport ovjes s oprugama te prilagođavanje visine vožnje.  Osim toga instalirana je  sveobuhvatna sigurnosna oprema tj ojačani  kavez  za slučaj prevrtanja, zaštitu za pumpu, spremnik goriva i dovode goriva, aparate za gašenje požara, rally sjedala i sigurnosnih oklop , te  prekidač za dovod goriva.

Prije kraja godine, TMG Yaris R1A će biti  prvi automobil u svijetu kojem se  dodjeljuje FIA R1A homologacija (do 1400cc), na ovaj način se vozilo  može  kvalificirati na regionalnim, državnim i međunarodnim natjecanjima sve do Svjetsko prvenstvo u reliju.

Nakon pozitivnog testa u srpnju u Saarland, TMG Yaris R1A će svoj javni debi imati na ADAC Rallye Deutschland, devetom krugu  WRC.  Yaris će biti  ‘’ nuti auto’’, vozeći svojom punom brzinom  potvrditi će sigurnosne  karakteristike ceste,te najaviti  početak svake nove etape.

Yarisom R1A će upravljati Isolde Holderied, bivši vozač u njemačkom prvenstvu u reliju  tijekom kojega je TMG sosvajao  trofeje. TMG član tima Herbie Hossbach će biti suvozač. TMG Yaris R1A predstavlja prvu fazu u planu isporuke pristupačnih I zabavnih automobila namjenjenih za  motorsporta – i to prvenstveno za privatne sudionike.

Yoshiaki Kinoshita, TMG Predsjednik izjavio je: “osjećamo  veliko uzbuđenje zbog  TMG povratka u  disciplinu u kojoj smo u povijesti uživali uz mnogo uspjeha. TMG Yaris R1A je potpuno drugačiji u odnosu na naš projekt WRC, to je pristupačan, ali uzbudljiv automobil koji širokoj javnosti omogućuje natjecanje u rally sportu. Već smo primili  brojne upite o ovom automobilu tako da znamo da postoji veliki interes u rally svijetu za novu Toyotu, nadam se ovim korakom započinje nova rally dinastija za TMG “.

Isolde Holderied: “Ja sam stvarno uzbuđen što ću , nakon  dugo vremena , sjesti za upravljač nove Toyota Yaris R1A u rallyju! TMG Yaris R1A je vrlo pozitivan concept jer se na ovaj način rallyju može približiti  više potencijalnih vozača, posebice mladih ljudi. To je velika stvar što se TMG  vraća u svijet auto sporta i nadam se da je ova promocija na Rallye Deutschland početak velike budućnosti za ovaj automobil. Očekujem da ću se odlično zabaviti.