Vijesti

Zagreb Auto Show 2018.

Zagreb Auto Show, najposjećeniji je i najatraktivniji sajam Zagrebačkog velesajma koji otvara svoja vrata od 10. do 15. travnja 2018. godine. Salon je član prestižne OICA obitelji svjetskih autosalona što mu omogućava privilegiju prezentiranja premijernih vozila.

Zagreb Auto Show projekt je od posebnog gospodarskog i društvenog značaja i kao takav uživa punu potporu Grada Zagreba i gradonačelnika Milana Bandića. Uspješna poslovna suradnja s INA-om d.d. kao generalnim sponzorom Zagreb Auto Showa nastavljena je i za ovogodišnje izdanje Salona.

Pozitivni pomaci u segmentu prodaje osobnih automobila i optimizam nakon dugogodišnje krize na tržištu, odražava se i na ovogodišnji Salon na kojem je popunjenost izložbenih kapaciteta iskorištena do maksimuma. Ukupno 463 izlagača iz 34 zemlje svijeta ispunit će 14 paviljona (5, 6, 7, 7a, 8, 8a, 9, 10a, 11A, 11a, 11b, 11c, 11d, 35) i otvoreni prostor na 70.000 m².

Bilježimo rekordne 133 premijere:

Automobili– 1 svjetska vicepremijera, 3 europske vicepremijere, 36 hrvatskih premijera i 1 hrvatska vicepremijera

Koncept– 1 hrvatska premijera

Gospodarska vozila– 10 hrvatskih premijera, 3 hrvatske vicepremijere

Motocikli/četverocikli– 3 svjetske premijere, 8 europskih premijera, 57 hrvatskih premijera, 1 hrvatska vicepremijera

Kamperi– 7 hrvatskih premijera, 2 hrvatske vicepremijere

Prisutno je 85 brandova automobila, motocikala, bicikala, gospodarskih i kamp vozila. Od toga 28 automobilskih marki, 36 marki motocikala, 11 marki bicikala, 19 marki gospodarskih vozila, 5 marki autobusa i 5 marki kamp vozila.

Šest dana zabave i adrenalina

Pored reprezentativnog izlagačkog segmenta, pripremljen je nikad veći i zabavniji stručni i show program. Po prvi put bit će na raspolaganju adrenalinska događanja na 3 poligona:

– Enduro natjecanje – otvoreni prostor sjeverno od paviljona 6

– poligon automodelara – otvoreni prostor kod ulaza Istok 2

– Brzi žestoki – otvoreni prostor kod paviljona 11

Enduro natjecanje – otvoreni prostor sjeverno od paviljona 6

Po prvi puta na Zagreb Auto Showu održat će se motociklističko natjecanje na sportskim motorima koje se sastoji od više različitih prepreka (drvo, kamen, voda itd). Kvalifikacije se održavaju tijekom petka i subote, a finale je na rasporedu u nedjelju.

Poligon automodelara – otvoreni prostor kod ulaza Istok 2

Svaki dan slobodne vožnje buggy modela na pisti iza paviljona 15.

Poligon brzi i žestoki – otvoreni prostor kod paviljona 11

Na poligonu Brzi i žestoki očekuju nas 2 natjecanja, 2 vrste pokaznih vožnji za posjetitelje, stunt/kaskaderski show i koncert.

Auto style – natjecanje je statičnog tipa gdje suci ocjenjuju vizualni tuning automobila odnosno uređenje interijera, eksterijera, multimedije, motornog prostora i ukupni dojam te su raspoređeni po kategorijama.

DB natjecanje – okuplja zaljubljenike u vrhunske audio sustave u automobilima. Preciznim mjernim uređajima mjeri se snaga audio sustava u decibelima. Natjecatelji su podijeljeni po klasama ovisno o količini ugrađenih zvučnika i pojačala. Pobjednici nerijetko dosežu rezultate više od impresivnih 155db.

Drift taxi – vožnja posjetitelja na specifičan način i stil vožnje automobilom kojem se kontrolirano „zanosi“ zadnji kraj prilikom vožnje te se vožnja odvija bočno na osnovu postavljenog poligona uz konstantno „paljenje“ guma.

Auto slalom taxi – automobilistička vožnja posjetitelja na tvrdoj podlozi i zatvorenom poligonu gdje se čunjevima označavaju promjene smjerova kako bi vožnja bila zanimljiva i atraktivna od starta do cilja.

Očekuje nas i Stunt show. Stunt je izvođenje akrobacija na motoru. Naš najpoznatiji stunter Dejan Špoljar nastupa u petak u okviru programa Brzi i žestoki, dok će u četvrtak na Stunt show Intercars nastupiti Matija Podhraški. Posjetitelje očekuju grupni nastupi, akrobacije sa jednom, dvije ili čak tri asistentice, za što je potrebno puno hrabrosti, uigranosti i međusobnog povjerenja. U sklopu događanja Brzi i žestoki u subotu, 14. travnja u 20 sati održat će se koncert grupe Opća opasnost.

Riteh Racing Team / paviljon 5

Riteh Racing Team je Formula Student tim Tehničkog fakulteta Sveučilišta u Rijeci. Deset godina rada, tim je uspješno izradio četiri prototipa trkaćih bolida: RRCX, RRC11, RRC2-EVO, RRC3 i RRC4 s kojima je sudjelovao na Formula Student natjecanjima. Na ovogodišnjem Zagreb Auto Showu u paviljonu 5 predstavljaju se sa dva trkaća bolida: RRC4 (sezona 2017) te novi RRC5. Svi zainteresirani posjetitelji mogu se slikati u navedenim bolidima.

Defile i izložba oldtimera / paviljoni 11a, 11c

Već tradicionalno, 14. travnja održat će se defile starodobnih vozila od Trga bana Josipa Jelačića do Zagrebačkog Velesajma. U paviljonu 11a moći će se razgledati povijesna – starodobna vozila u vlasništvu članova Oldtimerskog kluba Zagreb, a u paviljonu 11c povijesna – starodobna vozila VW Buba kluba Zagreb i kluba „Eppur si muove“ iz Umaga.

„Vlak koji nikad ne kasni“ / izložba – paviljon 11b

Prvi javni prikaz dvije nove makete željeznice na kojima posjetitelji, putem tableta, mogu sami upravljati vlakovima. Lokomotive imaju ugrađene kamere tako da se na ekranu vidi slika koju ima strojovođa tijekom vožnje. Osim navedene dvije makete izložit će i jednu maketu s autićima koji voze na indukcijsku struju. Riječ je o maketi koja je autorski rad maketara iz Backo mini expressa i predstavlja raritet u svijetu maketarstva.

Stručni program – talk show, paneli / paviljon 5 otvorena pozornica

Novost za posjetitelje željnih aktualnih informacija je otvorena pozornica paviljona 5 gdje će se u formi talk showa govoriti o novostima iz svijeta auto industrije:  Jesu li dizelaši ‘mrtvi’? – Benzin, hibrid ili struja kao alternativa, Moto putovanja i putopisi – male tajne velikih moto-putopisaca, Motociklisti kao ugrožena skupina u prometu i kako povećati sigurnost? Okrugli stolovi na teme: Čovjek kao faktor sigurnosti cestovnog prometa, Vozilo kao faktor sigurnosti cestovnog prometa, Cesta kao faktor sigurnosti cestovnog prometa, Paneli: Mobilnost za sve, Starost voznog parka u HR, koje su posljedice i kako okrenuti trend?, Automoto sport u Hrvatskoj.

Mobilnost za sve – Toyota Croatia d.o.o.

Toyota će u sklopu projekta Mobilnost za sve omogućiti testne vožnje svojih prilagođenih hibridnih modela za osobe s invaliditetom. U sklopu istog projekta održat će na otvorenoj pozornici u paviljonu 5 panel Mobilnost za svekako bi se svi zainteresirani više educirali o temi.

Izbor zvijezde salona

Ocjenjivački sud auto novinara i ove će godine najatraktivnijim vozilima Salona dodijeliti posebna priznanja u devet kategorija. Dodjela priznanja kao i proglašenje Zvijezde Salona  bit će u četvrtak, 12. travnja na Zagrebačkom velesajmu.

Wi-Fi ZONA

Tijekom trajanja Zagreb Auto Show-a Zagrebački velesajam s partnerom tvrtkom VipNet omogućit će u WIFI free zonama korištenje bežičnog pristupa Internetu za posjetitelje.

Zemlje sudionice

Australija, Austrija, Belgija, Bosna i Hercegovina, Češka, Danska, Finska, Francuska, Grčka, Hrvatska, Indija, Italija, Japan, Kanada, Kina, Koreja (Južna), Luksemburg, Mađarska, Nizozemska, Njemačka, Poljska, Rumunjska, Ruska Federacija, SAD, San Marino, Slovenija, Srbija, Španjolska, Švedska, Švicarska, Tajland, Tajvan Kina, Turska, Velika Britanija i Sjeverna Irska

Svečano otvorenje:

Salon će otvoriti gospodin Milan Bandić, gradonačelnik Grada Zagreba, u utorak, 10. travnja 2018. u 18.00 sati u Kongresnoj dvorani na Zagrebačkom velesajmu.

Cijena ulaznice:

Ulaznice se mogu kupiti u pretprodaji na blagajnama ispred Zagrebačkog velesajma radnim danima od 3. do 9. travnja od 10.00 do 15.00 sati.

  • Jednokratna ulaznica              40,00 kn
  • Jednokratna ulaznica za umirovljenike 20,00 kn
  • Stalna ulaznica                                     130,00 kn

PRESS & VIP Day

Prvi dan Zagreb Auto Show-a, 10. travnja od 08.00 do 15.00 sati organiziramo Press&Vip Day s tiskovnim konferencijama izlagača i njihovim gostima.

Radno vrijeme za posjetitelje:

– 10. travnja                         15.00 do 21.00 sat

– 11. i 12. travnja                 10.00 do 21.00 sat

– 13. travnja                         10.00 do 22.00 sata

– 14. travnja                         09.00 do 22.00 sata

– 15. travnja                         09.00 do 21.00 sat

Glavna nagradaza posjetitelje s kupljenom ulaznicom: Toyota Yaris Hibrid, sponzora Toyota Croatia d.o.o.

Pogodnosti za posjetitelje:

HŽ putnički prijevoz, posjetiteljima sajmova iz Hrvatske i Slovenije odobravaju 40% popusta na cijenu povratne karte.

Prijavljeni:

Prijavljene marke automobila:Nissan, Renault, Dacia, Mitsubishi, Aixam, Volvo, Mercedes, Smart, Peugeot, Citroën, Bmw, Mini, Mazda, Toyota, Lexus, Opel, Suzuki, Ford, Infiniti, Hyundai, Vw, Škoda, Audi, Seat, Bentley, Porsche, Lamborghini, Subaru

Prijavljene marke motocikli/četverocikli:Access Motors, Kymco, Niu, Govecs, Torrot, Triumph, Kawasaki, Ktm, Keeway, Honda, Piaggio, Vespa, Aprilia, Moto Guzzi, Harley Davidson, Ducati, Peugeot, Sym, Quadro, Polaris Industries, Stels, Can-Am, Askoll, Arctic Cat, Bmw, Derbi, Doohan, Dok-Ing, Linhan, Mash, Rariro, Quadix, Suzuki, Tgb, Yiayuan, Zero

Prijavljene marke bicikala:Apache, Haibike, Klever Mobility, Ktm, Piaggio, Puky, S-Bike, Sentimental, Torrot, Winora, Z-Tech

Prijavljene marke gospodarskih vozila:Citroën, Dacia, Dok-Ing, Kempf, Knapen, Krone, Mitsubishi, Nissan, Opel, Peugeot, Renault, Toyota, Vw, Iveco, Man, Schwarzmüller, Ford, Schmitz, Spitzer

Prijavljene marke autobusa:Iveco, Man, Neoplan, Otokar, Setra

Prijavljene marke kamp vozila:Adria, Burstner, Hymer, Rimor, Knaus