Izdvojeno Vijesti

Započela serijska proizvodnja Škode Rapid

Škoda auto  je započeo s proizvodnjom nove kompaktne limuzine Škode Rapid u Mladoj Boleslav. Krajem rujna Škoda Rapid slavit će svoju svjetsku premijeru na Sajmu automobila u Parizu. Najnoviji serijski model od ključne je važnosti za strategiju rasta Škode, a na europskim tržištima bit će uveden početkom listopada ove godine.

         “Početak serijske proizvodnje Škode Rapid za nas predstavlja poseban trenutak,” istaknuo je predsjednik uprave Škode, prof. dr. h.c. Winfried Vahland. “Danas smo dali zeleno svjetlo za serijsku proizvodnju nove klase Škode. Automobil postavlja nove standarde u kompaktnoj klasi i predstavlja važan dio naše Strategije rasta 2018. Kompletan tim Škode radio je s velikom predanošću kako bismo dočekali ovaj dan – od danas novi Rapid izlazi s montažne trake. Našim kupcima ovaj će automobil biti izrazito privlačan i dodatno će pojačati položaj ŠKODe na međunarodnim tržištima,” istaknuo je Vahland.

         Škoda Rapid izaći će s montažne trake tvornice Mladá Boleslav kao treći Škoda model uz serijske modele Fabije i Octavije. Škoda je trenutno u procesu modernizacije i proširivanja značajnih područja proizvodnje u svojoj glavnoj tvornici za proizvodnju Rapida i buduće nove Octavije. Time će se proizvodni kapacitet Montažne trake I u Mladoj Boleslav postupno povećati s 800 na 1.200 vozila dnevno. “Uz simultani nastavak proizvodnje na obje trake, ovo proširenje predstavlja logistički i inženjerski vrhunac našeg proizvodnog, dizajnerskog i logističkog tima,” kaže Michael Oeljeklaus, član  uprave Škode odgovoran za proizvodnju i logistiku. “Ovime ćemo uspješno ostvariti temeljno proširenje kapaciteta u našoj glavnoj tvornici,” ističe voditelj proizvodnje Škode.

         Kako bi proizvodnja Škode Rapid mogla započeti, u 17 proizvodnih hala u Mladoj Boleslav implementirat će se razne mjere, a sveukupno se realiziraju 173 pojedinačna projekta. U implementaciji mjera sudjeluje više od 141 osoba zadužena za planiranje, kao i 2.000 radnika vanjskih tvrtki. Originalna montažna traka opremit će se novim sustavima za montažu Rapida, primjerice za montažu modula kao što su kokpit, prednji kraj ili šasija te sustavima za punjenje proizvedenih vozila tekućinama kao što su ulje, gorivo ili rashladna sredstva; uključeni su i novi uređaji za testiranje, sustave za transport kao i tehnologiju rukovanja. Nakon proširenja proizvodnih hala montažna linija će biti veća za gotovo jednu trećinu.

Zbog predstojećeg početka proizvodnje nove Škode Octavia, Škoda će u idućim mjesecima nastaviti s implementacijom mjera izgradnje i proširenja logističkih kapaciteta u Mladoj Boleslav. U prvoj polovini 2012. godine marka je proizvela otprilike 530.000 vozila na cijelom svijetu. Škoda Rapid odlikuje se velikom ponudom prostora, izražajnim dizajnom, izvanrednim omjerom cijene i vrijednosti, opsežnom serijskom opremom i ekonomičnim motorima. Limuzina predstavlja savršenu dopunu trenutne ponude modela češkog proizvođača automobila između manje Škode Fabie i veće Škode Octavie. Time je ona postala dio velikog segmenta kompaktnih automobila. Danas taj segment čini oko 36 posto globalnog tržišta automobila. Unutar ovog segmenta – označenog kao ‘A-segment’ – 42 posto automobila su limuzine. Prema procjeni stručnjaka iz branše, broj prodanih vozila ovog tipa u cijelom svijetu će do 2020. godine porasti za oko 50 posto. Početkom listopada 2012. godine Škoda Rapid postupno će debitirati na europskim tržištima. 2013. godine uslijedit će posebna verzija za kupce u Kini koja će se tamo proizvoditi lokalno. Također, proizvodnja Rapida za rusko tržište u Volkswagen tvornici u Kalugi planirana je za početak 2014. godine. Kao ciljnu skupinu za Škodu Rapid proizvođač je prije svega predvidio obitelji koje traže prostrano prvo vozilo po povoljnoj cijeni i uz uobičajeno dobru Škoda kvalitetu. Unatoč kompaktnim dimenzijama (dužina od 4.48 metara, širina od 1.7 metara), Škoda Rapid oduševljava izvanrednom količinom prostora za petero putnika i njihovu prtljagu. Prostor za glavu, prostor za noge, kao i kapacitet prtljažnika Škode Rapid uvode nove standarde u ovaj segment vozila. Tu su također i brojna ‘simply clever’ rješenja, izvanredan omjer cijene i vrijednosti te opsežna sigurnosna oprema. Ponuda motora sastoji se od pet benzinskih i dva dizelska motora. Kao prvo Škoda serijsko vozilo ikad, Škoda Rapid u potpunosti prikazuje novorazvijeni dizajn proizvođača: savršene proporcije, svježe i jasno modelirane površine i oštre linije pridonose atraktivnoj, bezvremenskoj eleganciji ukupnog nastupa. Prednji dio pokazuje novu interpretaciju dizajna tipičnog za marku: novi logotip Škode ističe se samouvjereno na harmonično zaobljenom prednjem kraju poklopca prostora motora. Čistim emocijama odiše i bočni oblik karoserije. To jamče dug međuosovinski razmak, silueta coupéa te precizna i oštra tornado linija, koja jasno razdvaja svjetlo od sjene. Među najvažnijim karakteristikama Rapida potrebno je istaknuti velika peta vrata (gotovo kao kod karavana), koja omogućavaju optimalan utovar prtljažnika od 550 litara. Kad je stražnja klupa preklopljena kapacitet prtljažnika povećava se do 1.490 litara. S ovakvim konceptom prtljažnika Rapid ostvaruje rekordne vrijednosti u svojoj klasi. Zahvaljujući dojmljivom izgledu stražnja svjetla sa svojim C-oblikom tipičnim za marku kao i novi logotip marke jamče jedinstvenost nove Škode Rapid.