Vijesti

Završen ovogodišnji projekt „308 protiv mina“

Na svečanom zatvaranju humanitarnog projekta „308 protiv mina“ održanom u četvrtak, 20. studenog u Laubi obznanjeno je kako su se Rotary klub Zagreb Sljeme i ostale podružnice Rotary kluba u Hrvatskoj svojim donacijama uključile u ovogodišnju akciju. Zaštitni znak projekta, automobil Peugeot 308, ovoga je puta oslikao svjetski poznati slikar Lovro Artuković, te mu nadjenuo tematsko ime „Ples“. Projekt se odvija u organizaciji Ureda za razminiranje Vlade Republike Hrvatske i Veleposlanstva Republike francuske, te pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske prof.dr.sc. Ive Josipovića. Uz prikupljanje humanitarne pomoći, projekt je namijenjen senzibiliziranju javnosti o problemu miniranih područja u Hrvatskoj te se odvija već treću godinu zaredom.

Dijana Pleština, ravnateljica Vladinog ureda za razminiranje istaknula je: „Zahvaljujući najavljenim donacijama Rotary kluba Zagreb Sljeme i ostalih Rotary podružnica u Hrvatskoj možemo reći da je treća po redu akcija najuspješnija do sada. Najvažnija odrednica ovog projekta je zajedništvo i odlučnost u cilju pružanja normalnog života ljudima koji žive na minama ugroženim područjima“, zaključila je Pleština, istaknuvši kako Ured za razminiranje ujedno radi i na pokretanju razvojnih projekata na miniranim područjima, a koji u sklopu financiranja iz fondova Europske unije uključuju i komponentu za razminiranje.

Peugeot 308 „Ples“ će se donirati rehabilitacijskom Centru M.A.R.E. u Rovinju koji je osnovan s primarnim ciljem rehabilitacije djece žrtava mina u cijeloj regiji, a Rotary klub Zagreb Sljeme i ostale Rotary podružnice u Hrvatskoj će tijekom nadolazećeg razdoblja vlastitim donacijama podržati projekt. Centar M.A.R.E. je aktivan od ljeta 2012. godine, a zanimljivo je napomenuti da se nalazi u zgradi nekadašnjeg dječjeg vrtića u krugu rovinjske Bolnice za ortopediju i rehabilitaciju “Prim. dr. Martin Horvat”, koja je tijekom sedam godina u potpunosti rekonstruirana i potpuno prilagođena za rad sa žrtvama minsko-eksplozivnih sredstava.

Michèle Boccoz, veleposlanica Francuske Republike, izrazila je veliko zadovoljstvo sudjelovanjem u akciji te istaknula: „Jedinstvena sinergija Vladinog Ureda za razminiranje, vrhunske umjetnosti te uglednih poduzetnika je ono što ovaj jedinstveni projekt čini toliko uspješnim. Vrlo je važno povećati svjesnost ljudi o štetnom utjecaju kojeg mine imaju na pogođena područja. Stoga će Veleposlanstvo Republike Francuske s velikim zadovoljstvom i dalje sudjelovati u ovoj hvalevrijednoj akciji“, zaključila je Boccoz.

Svečanost se održala pod medijskim pokroviteljstvom RTL televizije, te je okupila brojne uzvanike iz politike, gospodarstva i medija, a sudjelovali su i glazbenici gudačkog sastava Zagrebačke filharmonije.

Boris Blažević, predstavnik Rotary kluba Zagreb Sljeme, istaknuo je sljedeće: Hrvatska Rotary zajednica je putem 50-tak Rotary klubova u Hrvatskoj od početka 2000.-tih uključena u aktivnosti razminiranja minski sumnjivih područja u Slavoniji, te na karlovačkom i sisačkom području. Potaknuti hvalevrijednim projektom Peugeot Hrvatske, Ureda za razminiranje Vlade Republike Hrvatske i Veleposlanstva Francuske Republike, a na inicijativu Rotary klubova i Distrikta 1913, naša aktivnost nastavlja se u smjeru pomaganja stradalima od mina, prvenstveno djeci i mladima, ali naravno i svima ostalima. Zahvaljujemo se organizatorima ovog projekta koji su prepoznali napore koje ulaže Rotary zajednica te nam omogućili da zajedno ukažemo na potrebu pomaganja onima kojima je pomoć potrebna“.

Direktorica marki Peugeot, Citroën i DS, Gordana Brlek je istaknula kako su u tvrtki iznimno ponosni i sretni jer već treću godinu zaredom mogu pomoći u razminiranju teritorija Republike Hrvatske. „Ova godina je posebna jer će se sakupljenim sredstvima financirati aktivnosti rehabilitacijskog Centra M.A.R.E. Ovim putem, zajedno s našim partnerima, želimo prenijeti poruku da problem mina još uvijek postoji, da je on dio naše realnosti. Međutim, želimo i ukazati na to da se pravim partnerstvom javnog i privatnog sektora može doprinijeti rješenju tog problema i time poboljšati kvaliteta života svih nas“, izjavila je Brlek.

Procjenjuje se da je u Hrvatskoj deset županija te 81 grad i općina još uvijek zagađeno minama, što iznosi 557 četvornih kilometara minski sumnjivog područja i 64 tisuće razasutih minsko-eksplozivnih sredstava. Od mina je do sada očišćeno 446 kvadratnih kilometara površine za što je izdvojeno 4,2 milijarde kuna uglavnom proračunskih sredstava.

308 protiv mina_2_small