Predstavljamo

35 godina modela BMW M5: eksluzivno slavljeničko izdanje

Maksimalne performance i ekskluzivni stil: BMW M5 Edition 35 Years

Kako bi obilježili obljetnicu modela BMW M5, BMW M GmbH predstavlja posebno izdanje s najsnažnijim motorom u povijesti ovog modela od 625 KS uz uzbudljivi dizajn i vrhunsku opremu. BMW M5 Edition 35 Years biti će proizveden u ograničenoj seriji od 350 primjeraka i globalno dostupan od srpnja 2019. godine. Naime, tvrtka BMW Motorsport GmbH je prije 35 godina kreirala novu kategoriju vozila. Prva limuzina visokih performansi kombinirala je dinamičnu vožnju sportskog automobila s udobnošću i funkcionalnošću limuzine visoke klase s 4 vrata. S nazivom BMW M5 i 6-cilindričnim motor preuzetim od sportskog modela srednje klase BMW M1, novi model započeo je impresivnu karijeru u kojoj je trenutno BMW M5 Competition predvodnik. Danas je BMW M5 najuspješnija sportska limuzina visokih performansi na svijetu te nastavlja privlačiti pozornost zahvaljujući stručnim znanjima o utrkama tvrtke koja je danas poznata kao BMW M GmbH. 

Tijekom šest generacija, vozni dinamički potencijal modela BMW M5 se neprestano povećavao, ali je limuzina visokih performansi stalno ostala vjerna svom karakteru. Kao neovisni model temeljen na BMW-u serije 5, nudi ključni dodatak u pogledu performansi koji autentično izražava strast prema utrkama. Koncept motora s visokim brojem okretaja, karakteristična tehnologija ovjesa savršeno usklađena s visokom razinom snage motora i specifičnim M konstrukcijskim značajkama za optimizaciju ulaza zraka za hlađenje i aerodinamične karakteristike jamče vozna svojstva koja su definirana maksimalnim dinamičkim performansama, agilnošću i preciznošću – tipično za BMW M5.

Posebno izdanje povodom obljetnice sa ekskluzivnom BMW Individual opremom

M osjećaj i ekskluzivni karakter sportske limuzine visokih performansi dolaze do izražaja s posebnim intenzitetom u BMW-u M5 Edition 35 Years. Konfiguracija posebnog izdanja se temelji na BMW M5 Competition, u kojem izvedba inspirirana utrkama doseže novu dimenziju kao limuzina zahvaljujući V8 motoru s M TwinPower Turbo tehnologijom, maksimalne snage od 460 kW/625 KS i maksimalnog okretnog momenta od 750 Nm zajedno s posebno izravnim ubrizgavanjem goriva, specijalno konfiguriranom tehnologijom ovjesa, M xDrive pogonom na sva četiri kotača i Active M Differential u prijenosu na stražnju osovinu. Iskustvo vožnje koje nudi BMW M5 Competition je određeno snažnim potiskom, optimalnim prianjanjem, izvanrednom stabilnošću u vožnji i rukovanjem koje se može kontrolirati u svakom trenutku. Ubrzava od 0 do 100 km/ h za 3,3 sekunde, prolazeći 200 km/h nakon 10,8 sekundi.

Vanjski izgled i unutrašnjost modela BMW M5 Edition 35 Years posebno su impresivni kao i performanse. Osobito visokokvalitetne M stilske karakteristike, posebno razvijene za Edition 35 Years, i BMW Individual završna obrada daju vozilu status ekskluzivnog kolekcionarskog vozila. Njegov upečatljiv izgled naglašava posebna završna obrada BMW Individual u Frozen Dark Grey metalik boji koja ima posebnu pigmentaciju za stvaranje dojma svilene mat površine. Novo dizajnirani 20-inčni M lakometalni kotači u Y Spoke stilu i Graphite Grey boji posebno su kreirani za izdanje Edition 35 Years. Osim toga, čeljusti standardnog M kočionog sustava su u crnoj boji visokog sjaja. M karbon keramički kočioni sustav opcionalno je dostupan s kočionim čeljustima u zlatnoj boji.

Osim višenamjenskih M sjedala i BMW Individual Merino kože u crnoj boji sa bež šavovima, posebno ekskluzivnu unutrašnjost stvara po prvi put predstavljena završna obrada u aluminium carbon strukturi zlatne boje. Ove površine fine strukture, ekskluzivno svjetlucave nalaze se na ploči s instrumentima, oblogama vrata i središnjoj konzoli. Pragovi vrata su ukrašeni natpisom “M5 Edition 35 Jahre” te na poklopcu držača za čaše u središnjoj konzoli laserski gravirane oznake modela sa natpisom “M5 Edition 35 Jahre 1/350”.

BMW M5: na vrhu segmenta već 35 godina

Svojom tehnologijom i dizajnom, BMW M5 Edition 35 Years pruža posebno i autentično utjelovljenje filozofije na kojoj se temelji koncept limuzine visokih performansi. Motor, prijenos snage, ovjes i dizajn BMW-a M5 uvijek su bili dio pažljivo usklađene cjeline. Stalna isporuka snage motora u širokom rasponu okretaja motora jednako je obilježje kao što su agilnost i sigurnost upravljanja vozilom na cesti, njegova uzbudljiva vozna dinamika na trkaćoj stazi i njegov stilski nenametljiv izgled.

Čak je i prva generacija BMW-a M5 izuzetno neupadljiva, s izgledom koji je bio gotovo identičan osnovnom modelu. To je učinilo njegove karakteristike motora još više spektakularnijim. Redni 6-cilindrični motor, preuzet iz BMW-a M1 i neznatno modificiran, imao je 286 KS – 9 KS više nego legendarni sportski automobil srednje klase zahvaljujući optimizirane elektronike motora. “Ovjes mora uvijek biti brži od motora” – to je bio vodeći princip za BMW M automobile u tadašnje vrijeme, zbog čega je BMW M5 dobio dodatno zatezanje sportskog ovjesa i kočioni sustav visokih performansi uz pojačani prijenos sa 5 stupnjeva uz blokadu diferencijala na stražnjoj osovini s učinkom blokade od 25%.

Druga generacija modela BMW M5 se odlikuje elegantnim izgledom: isprva je imala snagu od 315 KS i od 1992. godine nadalje 340 KS. Imao je značajke poput standardnog samoprilagodljivog ovjesa na stražnjoj osovini kako bi se osigurala karakteristična ravnoteža između učinkovitosti trkaćih staza i vrhunske svakodnevne udobnosti. U trećoj generaciji BMW-a M5 koji je lansiran 1998. godine, dvije sada tipične dvostruke stražnje ispušne cijevi pružile su diskretan znak izvanrednih performansi motora. Osim toga, V8 motor sa 400 KS sada zahtijeva sprijeda znatno povećane ulaze za zrak za hlađenje. Četvrto izdanje BMW-a M5 imalo je impresivan motor, još spektakularniji nego u prethodnoj izvedbi: 10-cilindrični motor izveden iz Formule 1 koji je razvijao maksimalnu snagu od 507 KS. Osim toga, V10 je pokrenuo koncept M motora do novih ekstrema – s više od 8.000 okretaja u minuti uz veoma impresivan zvuk.

Povratkom V8 motora u petoj generaciji BMW-a M5, godine 2011., uvedena je turbo tehnologija. Dva turbopunjača postavljena u V prostoru između spremnika za cilindar i ispušnog razdjelnika s križnim cilindrom bili su glavne karakteristike motora s visokom brzinom okretaja od 560 KS, čija je snaga, između ostalog, ukroćena mjenjačem sa 7 stupnjeva prijenosa s dvostrukom spojkom i blokadom diferencijala na stražnjoj osovini. Šesto i najnovije poglavlje o uspjehu BMW-a M5 ponovno je definirano V8 motorom. S povećanom snagom na 600 KS – u BMW M5 Competition do 625 KS. Po prvi put, inteligentni sustav pogona na sve kotače M xDrive pridonosi tome da se snaga motora prenosi na cestu uz maksimalnu nadmoć. Uvodi nove razine vozne dinamike i osigurava da vozaču bude lako upravljati najnovijim i najsnažnijim BMW M5 – čak i kada se vozi u sportskom načinu vožnje.