Povijest Predstavljamo Reportaža

„70 godina Porsche sportskih vozila“

Porsche muzej otvorio je izložbu pod naslovom „70 godina Porsche sportskih vozila“ pred predsjednikom zemaljske vlade Baden-Württemberga, Winfriedom Kretschmannom, gradonačelnikom Grada Stuttgarta, Fritzom Kuhnom, parlamentarnim državnim tajnikom Saveznog ministarstva za promet i digitalnu infrastrukturu, Steffenom Bilgerom, te brojnim predstavnicima iz političkog, gospodarskog i društvenog života. Dr. Wolfgang Porsche, predsjednik Nadzornog odbora tvrtke Porsche AG, Oliver Blume, predsjednik izvršnog odbora tvrtke Porsche AG, i Uwe Hück, predsjednik zaposleničkog vijeća tvrtke Porsche AG, zajedno su pogledati unatrag na dan rođenja marke. Točno 8. lipnja 1948. godine Porsche 356 „Nr. 1” Roadster dobio je svoju opću homologaciju za tip vozila. Od tada tvrtka proizvodi više od samo sportskih vozila: Porsche je postao sinonimom – kako za sportsku vožnju i sportsko razmišljanje tako i za automobilsku inovaciju, dizajn i funkcionalnost.

U ovoj posebnoj izložbi tvrtka predstavlja brojne priče i prekretnice kojima je Porsche u velikoj mjeri obilježio razvoj sportskog vozila od 1948. godine do danas, jednu povijest koju nastavlja ispisivati. Pri tome su u središtu istaknuta razvojna dostignuća Porschea u proteklih sedam desetljeća. Više od 75 eksponata – od legendarnog Porschea 356 „Nr. 1” Roadster iz 1948. do čisto električnog Porschea Mission E – daju uvide u povijest i budućnost marke. „Ovom izložbom povodom obljetnice naše marke krećemo u potpuno novom smjeru“,naglašava Achim Stejskal, voditelj Porsche muzeja. „Po prvi put smo u tu svrhu na potpuno nov način osmislili našu cjelokupnu izložbenu površinu od preko 5.600 kvadratnih metara.“U ulozi „izvora sportskog vozila“ slavljenik, 356 „Nr. 1“ Roadster, pozdravlja posjetitelje na izložbi. Ovim unikatnim primjerkom Porsche kao jedan od rijetkih proizvođača automobila u svijetu posjeduje prvo ikad proizvedeno vozilo vlastite marke u originalu. Središnji prostor u svakom je desetljeću zauzimao moto sport. Sve do danas Porsche razvija i testira nove tehnologije u trkaćim automobilima koje su kasnije postale legendama. Ovo načelo obilježava i „budućnost sportskog vozila“ Mission E, čija će serijska verzija izaći na tržište u 2019. godini kao Porsche na čisto električni pogon koji utjelovljuje iskustva modela 919 Hybrid, pobjednika Le Mansa. Nadalje će se prikazati digitalni projekti kao što su umrežavanje putem Porsche Connecta ili zaštita podataka putem blockchaina u sportskom vozilu. Posebna izložba nadopunjena je interaktivnim iskustvima, primjerice, aplikacijom Augmented Reality koja je ugrađena u Mission E. Dok posjetitelji budu gledali konceptnu studiju, putem naočala za digitalno proširenu stvarnost prikazivat će im se dodatne informacije u vezi tehnologije modela Mission E.

Svoju jedinstvenost ova posebna izložba postiže kombinacijom razdoblja i vrijednosti Porsche kulture: pionirski duh, strastvenost, sportska narav i obitelj. Posebna pažnja pridaje se osobama koje stoje u pozadini tvrtke, a koje su kao djelatnici, vozači ili prijatelji kuće Porsche tvrtku do danas učinili tako velikom. Bez legendarne strasti zaposlenika Porschea i entuzijazma svjetske Porsche zajednice priča o uspjehu proizvođača sportskih vozila bila bi nezamisliva.

I u automobilskom gradu Wolfsburgu proizvođač sportskih vozila u Porsche paviljonu predstavlja specijalnu izložbu u obljetničkoj godini. Kao primjer inženjerskog umijeća Porschea predstavit će se jedan od prvih četiri proizvedenih modela 356 Speedstera iz 1954. godine. Još jedna posebna izložba otvorit će se u Porscheovoj tvornici u Leipzigu povodom dana obitelji.

Proizvođač sportskih vozila odaje počast obljetnici brojnim aktivnostima u 2018. godini u cijelom svijetu: Porsche je pozvao sve kupce na „Sports Car Together Day“ u svim svojim prodajnim mjestima oko čitave zemaljske kugle. Organizirano je veliko slavlje u sklopu festivala „Cannstatter Wasen“ u Stuttgartu. Za vikend 16. i 17. lipnja Porsche je pozvao svoje zaposlenike, mještane Zuffenhausena i obožavatelje marke na javnu proslavu unutar i izvan tvornice oko cijelog Porscheplatza u Zuffenhausenu. Posjetiteljima svih generacija nudilo se razgledavanje tvornice,prijenos uživo s 24 sata Le Mansa te prijenos utakmice Svjetskog prvenstva u kojoj je nastupila Njemačka protiv Meksika. Ulaz u muzej i sva događanja besplatan je za cijeli vikend.

Na skupu „Festival of Speed“ u engleskom Goodwoodu također će se obilježiti obljetnica od 12. do 15. srpnja kao i na „Rennsport Reunion“ u Kaliforniji od 27. do 30. rujna. Obljetničke aktivnosti bit će okrunjene koncertom „Sound Night“ koji će se po prvi put održati u Porsche Areni u Stuttgartu 13. listopada.

Posebnu izložbu „70 godina Porsche sportskih vozila“ moguće je posjetiti do 6. siječnja 2019. godine.