Ekologija Vijesti

Akcija “Očistimo Hrvatsku od olupina“ nastavlja se uz Renault Kadjar

Renault Nissan Hrvatska i ove godine u suradnji s osnivačem udruge ”Zelene stope” Romeom Ibriševićem, nastavlja akciju “Očistimo Hrvatsku od olupina” powered by Renault započetu prije dvanaest godina.

Romeo Ibrišević, osnivač udruge „Zelene stope“, godinama se bavi temama očuvanja prirode i okoliša, ponajprije vađenjem automobilskih olupina iz prirode, u čemu mu je već 12 godina vjerni partner tvrtka Renault Nissan Hrvatska. Direktor prodaje tvrtke, Nenad Pleteš, predao je Romeu ključeve novoga Renaulta Kadjar 1.6 dCi 130 s pogonom na sva četiri kotača kojim će daljnjih godinu dana nastaviti s radom.

Romeo je u zadnjih deset godina prešao više od 200.000 kilometara te pronašao, fotografirao i organizirao odvoz više od 15.000 automobilskih olupina s mnogih hrvatskih bisera prirode, od otoka, preko Nacionalnih parkova do rijeka i jezera. Povrh toga što je ta akcija proglašena najboljim komunikacijskim projektom u Renaultu 2007., godine, Romeov je rad, proširen na otkrivanje i pisanje o ostalim vrstama onečišćenja prirode, nagrađen u travnju ove godine „Velebitskom degenijom“, nagradom koju su mu po drugi puta dodijelili kolege: Zbor novinara za okoliš i Hrvatsko novinarsko društvo.

Za proširenje akcije zainteresirali su se i drugi mediji, pa su tako prošloga proljeća „Zelene stope“, Renault i Radio Sljeme ostvarili edukativno-ekološki projekt „Svi na zeleno“ u sklopu kojeg su organizirali dvije akcije čišćenja Medvednice od auto-olupina i drugog otpada, radionice i javne akcije o načinima odvajanja otpada u kućanstvima i slično. Osim učestalih pojavljivanja u mozaičnim emisijama Hrvatske televizije i prikazivanja akcije na konkretnim slučajevima, akcija “Zelenih stopa” i Renaulta nadahnula je i produkciju HRT-a da snimi četverodijelni eko-putopis radnog naziva “(Ne)zagađenom našom” čiji je cilj kontrastiranje prirodnih ljepota, bio-raznolikosti, pa i kulturnih znamenitosti s onim što današnji “moderan” čovjek radi prirodi te ukazivanje na naše pogreške ne bi li se spriječile neke buduće.

U svemu tome, Renault Kadjar kojem je Romeo od milja nadjenuo ime Zelenko i dalje će biti njegov vjerni pratitelj i pomoćnik.

Romeo Ibrišević & Nenad Pleteš_1