Sport Vijesti

Alfa Romeo se vraća u Formulu 1

Prestižni talijanski brend u vlasništvu Fiat Chrysler Automobiles (FCA) potpiso je višegodišnji ugovor o tehničkom i komercijalnom partnerstvu sa švicarskim timom Sauber F1 o sudjelovanju na Svjetskom prvenstvu u Formuli 1, počevši od sezone 2018. godine. Bolid će imati prepoznatljive boje i logotip spnzpra, Alfa Romea, a biti će opremljen Ferrarijevim motorima.

Potpisani sporazum uključuje stratešku, komercijalnu i tehnološku suradnju u svim relevantnim područjima razvoja, uključujući pristup inženjerskom znanju i stručnosti tehničkog osoblja Alfa Romea. Ovo partnerstvo će pružiti dodatne mogućnosti za dvije tvrtke u Formuli 1 ali i automobilskoj industriji općenito. Službeno će ime biti Alfa Romeo Sauber F1 Team.

Sergio Marchionne, izvršni direktor FCA-e, izjavio je: “Ovaj sporazum sa Sauber F1 timom predstavlja značajan korak u preoblikovanju marke Alfa Romeo, koji će se vratiti na Formulu 1 nakon odsutnosti od više od 30 godina. Povijesna marka koja je pomogla u povijesti ovog sporta, Alfa Romeo, pridružit će se ostalim velikim proizvođačima automobila koji sudjeluju u Formuli 1. Sam brand također će imati koristi od razmjene tehnologije i strateškog znanja s partnerom Sauber F1 Team-a neospornog iskustva. Inženjeri i tehničari Alfa Romea koji su već demonstrirali svoje sposobnosti s novim modelima, Giulia i Stelvio, imat će priliku ta iskustva donijeti u tim Sauber F1. Istodobno, obožavatelji Alfa Romea ponovno će imati priliku podržati proizvođača automobila koji je odlučio započeti pisati uzbudljivo novo poglavlje u svojoj jedinstvenoj, legendarnoj sportskoj povijesti.”

Pascal Picci, predsjednik tvrtke Sauber Holding AG, komentirao je: “Vrlo nam je drago što tim Sauber F1 može pozdraviti Alfa Romeo . Alfa Romeo ima dugu povijest uspjeha u Grand Prix utrkama, a mi smo ponosni što je ova međunarodno renomirana tvrtka odlučila raditi s nama za povratak na vrh u motorsportu. Blisko surađivanje s proizvođačem automobila izvrsna je prilika za Sauberovu grupu da dalje razvija tehnologiju i inženjerske projekte. Uvjereni smo da zajedno možemo dovesti Alfa Romeo Sauber F1 momčad na put velikog uspjeha i veselimo se dugom i uspješnom partnerstvu.”

Očekuje se kako će povratak Alfa Romea, jednog od glavnih protagonista u povijesti Formule 1, značajno doprinijeti privlačnosti i budućem razvoju sporta. Alfa Romeo donosi tehnološki know-how i veliku i strastvenu fan bazu, a sudjelovanje u prvenstvu također nudi prednosti za brand u područjima kao što su prijenos tehnologije i sigurnost na cesti.

Alfa Romeo je poznat diljem svijeta po utrkama i tehnološkoj izvrsnosti. Nezavisni prvak predratnog Grand Prixa (1925. godine, GP Tipo 2 je dominirala prvom Svjetskom prvenstvu), Alfa Romeo je sudjelovao u Formuli 1 od 1950. do 1988., kao konstruktor i dobavljač motora. Odmah nakon prvog nastupa, Alfa Romeo osvojio je prva dva vozačka svjetska prvenstva, 1950. i 1951., s vozačima Ninom Farinom i Juanom Manuel Fangiom. Od 1961. do 1979. godine, Alfa Romeo je sudjelovao kao dobavljač motora u nekoliko F1 timova. Nakon povratka kao konstruktor 1979., Alfa Romeo je postigao svoj najbolji rezultat 1983. godine, na šestom mjestu u prvenstvu konstruktora. Više od 30 godina nakon povlačenja kao natjecatelj iz Formule 1 (1985.), brand se vraća s jasnom namjerom da postane njezin znak.