Izdvojeno Vijesti

Allianz i EKO TAXI: Utorkom se kućni ljubimci voze besplatno

Od danas, 16. listopada, pa naredna četiri utorka do 6. studenog, građani Zagreba moći će taksijem besplatno prevoziti svoje kućne ljubimce, pse i mačke. Naime, nakon što je Allianz na Svjetski dan zaštite životinja predstavio novo osiguranje kućnih ljubimaca, ovoga puta odlučili su se otići korak dalje i u suradnji s tvrtkom EKO TAXI omogućiti građanima Zagreba jednostavniji prijevoz njihovih kućnih ljubimaca. Pravo na besplatnu vožnju ostvaruju vlasnici koji prevoze svog psa ili mačku na području Grada Zagreba u terminu od 7.00 do 19.00 sati.

”Allianz je već u prvi tjedan dana od predstavljanja osiguranja kućnih ljubimaca Allianz Šapa, imao niz upita. Kroz kontakt s klijentima uvidjeli smo probleme s kojima se susreću vlasnici kućnih ljubimaca od kojih je jedan i njihov prijevoz. Stoga smo odlučili napraviti korak dalje i u suradnji s tvrtkom EKO TAXI vlasnicima olakšati prijevoz njihovih kućnih ljubimaca”, objasnila je Mirjana Jurić, direktorica Službe marketinga u Allianz. Naime, prema postojećoj Odluci o javnom linijskom prijevozu putnika, vlasnici kućnih ljubimaca u javni prijevoz sa svojim ljubimcima smiju ući jedino od 20 do 6 sati, nedjeljom i praznicima. Takva odluka onemogućuje vlasnike kućnih ljubimaca, koji nemaju automobil, da kućne ljubimce odvedu veterinaru i slično. S obzirom na broj ljudi koji ima barem jednog kućnog ljubimca, očito je da se postojećom odlukom ignoriraju i potrebe nekoliko stotina tisuća građana. Zato je u Allianzu krenula inicijativa da barem jedan dan u tjednu, tijekom mjesec dana, građani Zagreba budu lišeni navedenog problema, uz uvjet da kućni ljubimci tijekom prijevoza budu smješteni u kavezima. Za razliku od Hrvatske, brojne razvijene europske zemlje imaju regulirane zakone o prijevozu životinja u javnom prijevozu, gdje se kavez za životinje tijekom vožnje podrazumijeva u jednakoj mjeri kao i sjedalice za djecu.

„Našim dosadašnjim akcijama pokušali smo građanima približiti vožnju taksijem kroz povoljne cijene te ujedno i pomoći socijalno osjetljivim skupinama kao što su, primjerice, umirovljenici. Kroz ekološki i ekonomski doprinos koji pružamo našem društvu vjerujemo da doprinosimo cjelokupnoj zajednici, a jedna takva je i ova akcija koju smo osmislili u suradnji s Allianz osiguranjem. Većina naših vozila ispušta 50% manje CO2 nego ostala vozila koja se pokreću na fosilna goriva, a vlasnici i njihovi ljubimci voziti će se u Toyota Avensis karavanu, koji će za ovu akciju biti prigodno oslikan“, rekao je Mislav Munivrana direktor tvrtke EKO TAXI.

Kako bi koristili ovu uslugu vlasnici kućnih ljubimaca se trebaju prethodno najaviti. Narudžbe i rezervacije se primaju ponedjeljkom na brojeve telefona 1414 ili 060 77 77, te utorkom u slučaju slobodnih kapaciteta ili otkazivanja prethodnih rezervacija.