Predstavljamo

Audi A1 Sportback

Audijeva ponuda vozila doživjela je 2010. debi nove modelske linije u obliku modela A1. Sada je na startnu liniju stigla i druga generacija ovog uspješnog kompaktnog automobila. Novi Audi A1 Sportback karakterizira dinamični dizajn. Taj model idealni je suputnik za urbane okoline koji je vrlo prikladan i za duža putovanja. Sa svojim infotainment sustavima i sustavima pomoći vozaču u razini visoke klase, A1 Sportback je čvrsto umrežen s digitalnim svijetom. Nove linije opreme osiguravaju mnoštvo mogućnosti prilagođavanja.

Vanjski dizajn: privlačan, mišićav s genima sportskog koncepta Ur-quattro

A1 Sportback je značajno produžio – s dodatnih 56 milimetara sad je dugačak 4,03 metra. Širina je pak ostala gotovo jednaka i iznosi 1,74 metra. Ovaj model nove generacije visok je samo 1,41 metar – uključujući i antenu 1,43 metra. Široki trag kotača i kratki prevjesi osiguravaju zategnut, sportski izgled. Prepoznatljivim prednjim krajem dominiraju široka i nisko postavljena Singleframe maska te bočni usisnici. Ispod ruba poklopca motora nalaze se tri vodoravna utora – posveta modelu Sport quattro, relijaškoj ikoni ove marke iz 1984. godine. 
Kada se gleda sa strane, novi A1 Sportback također podsjeća na modele Audi Ur-quattro i Sport quattro: široki ravno padajući C nosač kao da gura automobil prema naprijed, čak i kada miruje. Kontrastna linija krova, koja je dostupna u dvije tamne boje, završava iznad C nosača. To pruža dojam da je krov više vodoravan i da je sav automobil još niži. Sve linije bokova, od ruba prozora do pragova, uzdižu se unazad u klinasti oblik. Prepoznatljivo istaknuti kotači i niska bočna ramena linija modelu A1 Sportback na cesti osiguravaju čvrstu pojavu. 
Audi je raznim značajkama S line exterieur paketa još više istaknuo sportski karakter modela, kao što su veći otvori za zrak, dodatni ukrasni elementi pragova te veće stražnje krilo. Top motor u ponudi također se može prepoznati po svojim uočljivim dvostrukim ispušnim cijevima. 
Prepoznatljiva grafika dnevnih pozicijskih LED svjetala odražava oblik dinamičnih krila iz jedrenja, poznatih kao hidro krila. Segmenti krila na bokovima stvaraju dojam maksimalne širine. Sportski izgled osigurava nisko postavljeni, koncentrirani izgled u kombinaciji s malim segmentima u obliku romba u gornjem dijelu prednjih svjetala.

Motiv dinamične segmentacije također se može pronaći u stražnjim svjetlima kako bi se ojačala trenutna prepoznatljivost grafike svjetala modela A1. Uvršten je u privlačnu 3D geometriju leća. Besprekidni svjetlosni uzorak grafike tijekom noći predstavlja izvanrednu značajku dvodijelnih stražnjih svjetala.

Novi A1 Sportback moguće je dobiti u jednoj od deset boja. Krov ovog kompaktnog modela može se opcijski izvesti u kontrastnoj boji od A nosača do stražnjeg krovnog spojlera. Kućišta vanjskih zrcala, rubovi prednjeg spojlera i bočni pragovi također su dostupni u kontrastnoj boji.

Posebno je prepoznatljiv Edition model, na osnovi S line paketa, koji će biti dostupan od početka prodaje. Impresivno prikazuje dizajnerski izričaj modela A1 s raznim kontrastnim detaljima. Snažan dojam ostavljaju i veliki 18-inčni kotači koji ovisno o izvedbi vozila dolaze u brončanoj, crnoj ili bijeloj boji. Audijevi prstenovi na boku automobila također su dostupni u boji naplataka. Detalj koji je posuđen od legendarnog Audija Sport quattro su zatamnjena LED prednja i stražnja svjetla. Audijevi prstenovi u Singleframe maski i oznaci modela su crne boje.

Slobodno kombiniranje: linije opreme

Nova značajka u modelu A1 Sportback je struktura modularnih linija. To osigurava posebno visoku razinu fleksibilnosti. Kupci po prvi put mogu kombinirati vanjske i unutrašnje linije opreme po želji.

Ovisno o liniji opreme – osnovna, advanced ili S line – vanjski dodaci dostupni su u raznim konfiguracijama. Dodatnu prepoznatljivost osigurava Black optik paket. Nudeći linije “Interior advanced,” “Interior design selection” i “Interior S line,” Audi klijentima pruža razne mogućnosti odabira boja i materijala.

Novi izgled: unutrašnji dizajn

“Najviše sportska unutrašnjost u kompaktnoj klasi,” to je bio cilj samog dizajna. Prema tome, unutrašnjost je sa svojim emocionalnim, prilagodljivim dizajnom, usmjerena na vozača. Pogled posebno privlače sportska kompaktna jedinica ventilacijskih otvora i digitalni instrumenti. Sve kontrole i opcijski MMI touch zaslon snažno su orijentirani na vozača, čime se naglašava specijalni karakter kokpita.

Središnji zaslon i traka ventilacijskih otvora na strani suvozača integrirani su u jednu površinu u sjajnoj crnoj boji. Opcijski paket konturnog i ambijentalnog osvjetljenja po želji tijekom noći oživljava unutrašnjost uz pomoć LED svjetlosnih elemenata u 30 boja.

Više prostora i udobnosti: koncept prostora

Novi A1 Sportback je prostraniji – čineći život udobnijim za vozača, suvozača i putnike straga. Unatoč kompaktnim vanjskim dimenzijama i sportskoj liniji krova, odrasli na stražnjim sjedalima još uvijek uživaju u dovoljno prostora za noge i glavu.

Kapacitet prtljažnika povećan je za 65 litara. Normalni kapacitet je 335 litara, a uz preklopljena stražnja sjedala povećava se na 1.090 litara. Rub utovarnog prostora je ugodno nizak na 67 centimetara.

Potpuno digitalni: kontrole i zaslon

Novi Audi A1 Sportback opremljen je za digitalnu budućnost. Čak i osnovna inačica serijski dolazi s potpuno digitalnom instrumentnom pločom s 10,25-inčnim zaslonom visoke razlučivosti i višenamjenskim upravljačem. Opcijski Audijev virtualni kokpit s proširenom ponudom funkcija prikazuje sveobuhvatne i raznolike informacije kao što su animirane navigacijske karte i grafika nekih sustava za pomoć u vožnji u direktnom vidnom polju vozača.

Potpuno povezan i uvijek aktualan: Infotainment i Audi connect

Koncept infotainmenta u novom A1 Sportbacku dolazi iz visoke klase. MMI radio dio je serijske opreme – njime se može upravljati preko višenamjenskih tipki na upravljaču uz prikaz informacija na digitalnoj instrumentnoj ploči. MMI navigacijski sustav plus u top konfiguraciji nudi 10,1-inčni MMI dodirni zaslon koji se savršeno uklapa u površinu u sjajnoj crnoj boji. Kao kod pametnih telefona, sve kontrole su na dodir. Najnovija generacija glasovnih kontrola dodatno poboljšava dijalog između vozača i automobila.

U kombinaciji s Audi connect sustavom, MMI navigacijski sustav plus vozačima modela A1 Sportback nudi funkcije kao što je hibridno navođenje – koje rutu proračunava u oblaku, uzimajući u obzir cijelu prometnu situaciju.

Dodatne istaknute značajke su prikaz satelitskih karata i novi 3D modeli gradova koji nude precizni prikaz karte mnogih urbanih centara. Godišnje je moguće besplatno preuzeti četiri nadopune karata, a uz to korisnici mogu koristiti raznovrsne online usluge Audi connect ponude.

Audijevo smartphone sučelje osigurava da ste u novom A1 Sportbacku uvijek dobro spojeni. Integrira iOS i Android pametne telefone uporabom Apple CarPlay i Android Auto aplikacija u okolinu MMI sučelja koje je specifično za njih programirano te nudi dva USB priključka (1x USB-A, 1x USB-C s većom snagom punjenja). Druga opcija, Audi phone box, osigurava bolju kvalitetu prijema s LTE podrškom i induktivno puni pametni telefon preko sustava bežičnog punjenja u skladu s Qi normom.

Zaljubljenici u glazbu i akustiku bit će zadovoljni s ponudom DAB digitalnog prijema, Audi audio sustava i Bang & Olufsen Premium audio sustava. B&O sustav uključuje jedanaest zvučnika ukupne snage 560 W. Njegova 3D obrada zvuka koristi vjetrobran kao refleksivnu površinu.

Sigurnost na prvom mjestu: sustavi pomoći vozaču

Sustavi pomoći vozaču u Audiju Audi A1 Sportback također dolaze iz visoke klase. Ovaj kompaktni automobil drže na odgovarajućoj udaljenosti od vozila ispred te vozaču olakšavaju održavanje u prometnoj traci i pomažu pri parkiranju.

Standardno upozorenje na izlazak iz prometne trake vozaču pomaže da automobil zadrži u svojoj traci ako se vozi brže od 65 km/h. Osim toga, dio serijske opreme je limitator krajnje brzine koji vozaču olakšava pridržavanje prometnim propisima.

Druga standardna značajka je Audi pre sense front sustav. U ovom slučaju radarski senzor prepoznaje kritične situacije koje uključuju druga vozila, pješake koji prelaze cestu ili bicikliste ispred vozila, čak i ako je vidljivost slaba, kao u slučaju magle. Tada sustav, kako bi upozorio vozača, emitira akustičko i vizualno upozorenje. Istovremeno se priprema za moguće snažno kočenje te, po potrebi, inicira automatsko kočenje u nuždi kako bi se spriječio mogući sudar ili smanjile njegove posljedice. Po potrebi se aktiviraju zaštitne mjere opcijskog Audi pre sense basic sustava. Prednji sigurnosni pojasevi električki se zatežu, prozori se zatvaraju i uključuju se svi pokazivači smjera.

Adaptivni tempomat također se temelji na radaru. Održava Audi A1 Sportback na željenoj udaljenosti od vozila ispred. Ako je vozilo opremljeno S tronic mjenjačem, sustav pokriva raspon brzine od 0 do 200 km/h; s ručnim mjenjačem raspon od 30 km/h do 200 km/h. A1 Sportback sa S tronic mjenjačem koči do stajanja u stani-kreni prometu i u određenim uvjetima automatski ponovo kreće.

Novi Audi A1 Sportback nudi razne sustave koji olakšavaju parkiranje. Po prvi put je tu uz stražnje parkirne senzore i stražnja kamera. Prednji ultrazvučni senzori sustava automatski prepoznaju predmete ispred automobila i emitiraju akustičko i vizualno upozorenje. Parking asistent usmjeruje A1 Sportback u paralelna i poprečna parkirna mjesta. A1 Sportback se s novom inačicom ovog sustava također parkira prema naprijed u poprečna parkirna mjesta te po potrebi provodi višestruka manevriranja. Sustav također može samostalno isparkirati automobil iz parkirnih mjesta.

Laka i posebno robusna: karoserija

Karoserija novog Audija A1 Sportback uključuje komponente napravljene od toplo-oblikovanog čelika koji čini osnovu putničke ćelije. Kruta karoserija i precizno sklapanje jamče sportski preciznu vožnju i dobru izolaciju od buke. Uz prednju površinu od 2,07 kvadratnih metara i koeficijent otpora zraka od 0,31, novi A1 Sportback ne stvara veliki otpor.

Snažni i učinkoviti: motori

Bilo da se radi o vožnji u gradu ili odlasku na vikend – snažni motori čine vožnju u novom Audiju A1 Sportback iznimno zabavnom. Može se birati između učinkovitih benzinskih motora sa snagom od 70 kW (95 KS) do 147 kW (200 KS). Svaki je motor opremljen turbo punjačem, direktnim ubrizgavanjem goriva i filterom čestica.

Audi za sve motore nudi ručni mjenjač ili sedam-stupanjski S tronic mjenjač s dvostrukom spojkom. Izuzetak je top motor uz koji se serijski ugrađuje šest-stupanjski S tronic mjenjač.

Sportska, čvrsta postava: ovjes

Konstrukcija osovina novog Audija A1 Sportback osigurava agilno upravljanje i sportsko, čvrsto iskustvo vožnje. Prednji ovjes uključuje McPherson konstrukciju, dok se straga koristi kompaktna i lagana kruta osovina. Osim osnovnog ovjesa, moguće je odabrati krući sportski ovjes.

Dinamični paketi, individualno konfigurirani za svaku izvedbu motora, uključuju opcije opreme koja modelu A1 Sportback osiguravaju još sportskiju pojavu. ”Basis” dinamični paket za početnu benzinsku izvedbu uključuje sportski ovjes, crvene čeljusti i veće diskove kočnica. Za druge izvedbe motora Audi nudi “Performance” dinamični paket. On također uključuje crvene čeljusti i veće diskove kočnica, no i ovjes s podesivim amortizerima, pojačivač zvuka i Audi drive select sustav.

Kočnice novog A1 Sportback mogu se precizno dozirati i osiguravaju čvrst osjećaj dobrog odziva. Opcijski hold assist sustav povećava sigurnost na uzbrdici i nizbrdici sprečavanjem kotrljanja vozila nakon zaustavljanja. Kotači su dostupni s promjerima od 15 do 18 inča.

Četiri programa za individualni osjećaj vožnje: Audi drive select

Novi A1 Sportback silazi s proizvodne trake s Audi drive select sustavom kao opcijom. Uz pomoć tog sustava vozači mogu odabrati četiri programa vožnje koji utječu na karakteristike vožnje: auto, dynamic, efficiency i individual.

Novi Audi A1 Sportback bit će u ponudi u zadnjem kvartalu 2018. godine.