Predstavljamo

Audi S6 i S7 sada kao TDI modeli s električno pokretanim kompresorom

Agilnost na duge pruge

  • performanse, pojava i udobnost – S6 Limousine, S6 Avant i S7 Sportback
  • impresivnih 700 Nm okretnog momenta zahvaljujući kombinaciji električno pokretanog kompresora, 48-voltnog primarnog električnog sustava i V6 TDI motora
  • S model dizajn: sportski izgled i profinjeni pedigre

Sportska nota susreće učinkovitost – novi Audi S6 i S7 modeli dolaze s V6 TDI motorima visokog momenta, nudeći klijentima u Europi idealne performanse za duge pruge. Po prvi put, Audi je kombinirao električno pokretani kompresor sa 48-voltnim primarnim električnim sustavom. S sport ovjes s kontrolom tvrdoće, dinamičnim upravljanjem svim kotačima i keramičkim diskovima kočnica omogućuje dinamične ulaske u zavoje i usporavanje. Privlačan dizajn s profinjenim izgledom S modela, ovim sportskim limuzinama osigurava posebnu pojavu.

„Udarac momenta” – električno pokretani kompresor i okretni moment od 700 Nm

Ogroman okretni moment koji doseže 700 Nm, koji je po potrebi uvijek dostupan u širokom rasponu okretaja motora od 2.500 do 3.100 o/min, idealna je osnova za europske klijente koji traže performanse. S TDI modeli nude visoku dinamiku vožnje i učinkovitost – posebno atraktivnu kombinaciju za vožnje na duge pruge. Sa S6 i S7 TDI modelima Audi sustavno podiže uspješan koncept pogona modela SQ7 TDI (kombinirana potrošnja goriva 7,6 – 7,2 l/100 km*; kombinirane CO2 emisije 199 – 189 g/km) na sljedeću razinu. Po prvi put, Audijevi inženjeri su uparili električno pokretani kompresor sa 48-voltnim primarnim električnim sustavom. To podiže ukupnu snagu 3-litrenog V6 TDI motora na 257 kW (350 KS). Prijenosom snage upravlja 8-stupanjski tiptronic automatski mjenjač, koji uvijek radi zajedno s quattro stalnim pogonom na sve kotače.

Spontani pomagač: električno pokretani kompresor

Električno pokretani kompresor omogućuje visoke startne performanse. Kao i jako snažna ubrzanja, električni kompresor osigurava konstantnu funkciju pojačanja prilikom ubrzavanja. To znači da EPC predviđa naznake turbo rupe, te omogućuje brzi odziv i snažno ubrzanje u svim uvjetima vožnje.

Vrijeme odziva EPC-a je ispod 250 milisekundi, njegova maksimalna snaga je sedam kilowata, a maksimalni broj okretaja je 70.000 o/min. Funkcija pojačanja ovog električnog kompresora se proteže sve do 1.650 o/min. Zahvaljujući dvostrukom prednabijanju, što znači da EPC radi istovremeno s turbo punjačem na ispušne plinove, ovi veliki S modeli osiguravaju konstantni okretni moment od 700 Nm u rasponu okretanja od 2.500 do 3.100 o/min. EPC podržava klasični turbo punjač TDI motora kad god nema dovoljno energije ispušnih plinova za spontani rast okretnog momenta – prilikom kretanja ili ubrzavanja pri niskim opterećenjima, pri niskim okretajima motora.

EPC, koji vizualno podsjeća na konvencionalni turbo punjač, ugrađen je direktno na motor u usisnu granu zraka iza međuhladnjaka. U većini radnih uvjeta se zaobilazi. Međutim, ako je snaga koju traži papučica gasa visoka, a energija koja je dostupna na stranu turbine niska, zaobilazni ventil se zatvara, usmjeravajući usisani zrak u EPC. Komprimirani zrak se direktno usmjerava u komore za sagorijevanje.

Rezultat: spontani odziv i impresivna snaga tijekom ubrzavanja, pretjecanja i promjene opterećenja. To cjelokupnu snagu 3.0 TDI motora stavlja na raspolaganje vozaču kada se to zahtijeva. Tijekom svakodnevne vožnje, tehnologija izbjegava česta prebacivanja u niže stupnjeve, održava niski broj okretaja motora i sprječava turbo rupu na koju su podložni konvencionalni turbo punjači.

EPC utire put za impresivne startne performanse. V6-TDI zajedno s EPC-om ubrzava S6 Limousine od 0 do 100 km/h za 5,0 sekundi, dok modelima S6 Avant i S7 Sportback treba desetinka sekunde više za ovo standardno ubrzanje. Maksimalna brzina je elektronički ograničena na 250 km/h.

„Čista snaga” – krstarenje do 40 sekundi: 48-voltni „blagi“ hibridni sustav

Dok EPC povećava performanse, „blagi“ hibridni sustav (MHEV) pomaže smanjiti potrošnju. Ovaj 48-voltni MHEV sustav se sastoji od remenskog alternatora-startera (BAS) i litij-ionske baterije kapaciteta 10 Ah koja je ugrađena u pod vozila ispod putničke kabine. BAS je spojen na radilicu. Tijekom usporavanja može obnoviti do 8 kW snage, koju u obliku energije sprema u litij-ionsku bateriju. Kada vozač ponovo počne ubrzavati, BAS trenutačno reagira i ponovo pokreće motor.

MHEV tehnologija omogućuje start/stop rad do brzine od 22 km/h. Djelomično zahvaljujući integraciji blagog hibridnog sustava i senzorima u vozilu, S modeli omogućuju uštedu goriva do 0,4 litre u stvarnim uvjetima vožnje i krstarenje do 40 sekundi s isključenim motorom s unutrašnjim sagorijevanjem.

Na ovoj osnovi, S TDI modeli kombiniraju impresivnu dinamiku vožnje s visokom učinkovitosti, niskom potrošnjom goriva i niskim emisijama. Svi S TDI modeli su homologirani u skladu s Euro 6d temp normom emisija. WLTP vrijednosti sukladne su s NEDC potrošnjom goriva za Audi S6 od 6.3 litara dizelskog goriva na 100 kilometara i CO2 emisijama od 165 grama po kilometru. Brojke za S6 Avant su 6.5 litara/100 km i 171 g/km, a 170 g/km za S7 Sportback.

Koncentrirana visoka tehnologija: motor

3.0 TDI karakteriziraju isporuka snage i visoka učinkovitost. Iz zapremine od 2.967 cm3 razvija snagu od 257 kW (349 KS). Njegova specifična snaga iznosi 117,9 KS po litri obujma, a specifični okretni moment je 235,9 Nm po litri.

V6 TDI teži samo približno 190 kilograma i u svakom dijelu ima koncentriranu visoku tehnologiju. Njegov common rail sustav ubrizgava gorivo s tlakom od 2.500 bara. Radilica, klipovi, klipnjače i upravljanje opskrbom ulja zadovoljavaju zahtjeve visokih performansi, a sofisticirane mjere poduzete su kako bi se smanjilo trenje radilice i pogona bregaste osovine. Krugovi hlađenja radilice i glave cilindara su odvojeni kako bi se motor brzo zagrijao nakon hladnog pokretanja – glave imaju dvodijelne vodene komore. Protok rashladne tekućine je usmjeren u hladnjak ulja, EPC, BAS i kućište kompresora prema potrebi.

Turbo punjač na ispušne plinove, s promjerom turbine od 50 milimetara, generira relativni tlak prednabijanja do 2,4 bara. Njegova promjenjiva geometrija turbine (VTG) je optimizirana za protok niskih gubitaka. Vanjska niskotlačna recirkulacija ispušnih plinova (EGR) izvlači ispušne plinove samo nakon filtra čestica tako da puni protok može pokretati turbo punjač, što značajno povećava njegovu učinkovitost. Rad 3.0 TDI motora je ultra profinjen.

Dinamični ulazak u zavoje i visoka agilnost: dinamičko upravljanje svim kotačima po prvi put se pojavljuje u nekom S modelu

Kao i u svakom Audijevom S modelu, quattro stalni pogon na sve kotače dio je standardne opreme. Tijekom normalne vožnje, njegov samo-blokirajući središnji diferencijal raspodjeljuje okretni moment između prednje i stražnje osovine u omjeru 40:60. Ako jedan kotač prokliže, većina pogonskog momenta se usmjerava na osovinu s boljim držanjem podloge. U ekstremnim slučajevima, 75 posto momenta se može usmjeriti na prednje kotače ili 85 posto na stražnje. Kod sportske vožnje, individualna kontrola momenta na kotačima unaprjeđuje sportsko upravljanje: sustav koči dva kotača smanjenog opterećenja s unutrašnje strane zavoja, malo prije gubitka prianjanja.

Standardni progresivni sustav upravljanja u osnovnoj konfiguraciji dolazi sa sportskim prijenosnim odnosima; što je upravljač više okrenut, to je upravljanje direktnije. Njegova S- specifična elektro-mehanička pomoć filtrira neželjene udarce ali vozaču prenosi korisne informacije.

U usporedbi s prethodnim modelima, novi veliki S modeli nude još bolju poprečnu dinamiku. Na zahtjev, Audi može isporučiti dinamično upravljanje svim kotačima – koje kombinira dinamično upravljanje s promjenjivim odnosima od 9,5:1 i 16,5:1 na prednjoj osovini s odvojenim upravljanjem stražnje osovine kojom upravljaju pužni pogon i prateće šipke. Pri brzinama do 60 km/h, stražnji kotači se okreću do pet stupnjeva u suprotnom smjeru od okretanja prednjih kotača. To smanjuje krug okretanja za do 1,1 metar. Pri srednjim i visokim brzinama iznad 60 km/h, oni se okreću do dva stupnja u jednakom smjeru kao prednji kotači. To omogućuje bolje manevriranje S modelima, te su oni pri niskim brzinama agilniji, a pri visokim brzinama i promjenama voznih traka omogućuju veću stabilnost vožnje.

S sportski ovjes, posebno razvijen za nove S modele, standardno dolazi s kontrolom tvrdoće, ističući sportski karakter ovog vozila. On spušta karoseriju modela S6 za 20 milimetara, a u slučaju modela S 7 za 10 milimetara. To S modelima osigurava nižu visinu vožnje. Prilagodljivi zračni ovjes – izvedba zračnog ovjesa s prilagodljivom tvrdoćom po prvi put se pojavljuje u S modelima, kao eksplicitno prema udobnosti usmjerena alternativa. Sustav se može namjestiti u tri režima rada i uključuje „podignuti” položaj za loše ceste, te automatsko izravnavanje. U „auto” režimu rada, karoserija se spušta za dodatnih 10 milimetara pri brzinama od 120 km/h na više, a u „dynamic” režimu rada vozilo uvijek ostaje pri ovoj niskoj visini vožnje.

Za još sportskije ponašanje na cesti, quattro pogon se može nadopuniti sportskim diferencijalom na stražnjoj osovini. Prilikom brzog ulaska u zavoje, sportski diferencijal doista gura automobil u zavoj, osiguravajući visoku razinu agilnosti. Vozač može prilagoditi kontrolnu strategiju sportskog diferencijala preko Audi drive select sustava. Sportskom ponašanju na cesti također doprinosi five-link-konstrukcija osovina, koje su uglavnom napravljene od aluminija. Dva podokvira povezuju veze s karoserijom, uz čvrsto namještenu elasto-kinematiku.

Sve komponente šasije kontrolira elektronička platforma šasije (ECP). Ona koordinira djelovanje amortizera unutar milisekunde. ECP skuplja sveobuhvatne informacije o kretanju automobila i podatke uključenih kontrolnih sustava šasije. Iz njih, proračunava i precizno koordinira optimalnu funkciju ovih komponenata u jednom integriranom kontroleru upravljanja. Vozači novih S modela mogu iskusiti ovaj napredak u obliku preciznog upravljanja i visoke poprečne dinamike. Kao i tvrdoću ovjesa, EPC kontrolira upravljanje svim kotačima i sportski diferencijal. Vozač može konfigurirati učinak ovih modula preko Audi drive select sustava upravljanja dinamikom. On dolazi sa specifičnom S postavom i nudi različite načine rada „comfort”, „auto”, „dynamic”, „efficiency” i „individual”.

Snažna podrška – opcijski keramički sustav kočenja

Kočnice sa šest klipova na novim S modelima osiguravaju visoke performanse. Njihove čeljusti su napravljene od aluminija i obojane u crno (ili opcijski crveno) te ukrašene S logotipom. Na prednjoj osovini, šest klipova na svakom kotaču hvata čelične diskove kočnica promjera 400 milimetara, dok na stražnjoj osovini diskovi imaju promjer od 350 milimetara. Kao opciju, Audi može ugraditi keramički sustav koćenja sa šest klipova, napravljen od lagane, na abraziju otporne karbonske keramike, promjera 400 milimetara na prednjim kotačima i promjera 370 milimetara na stražnjim kotačima. Kompletni keramički sustav kočenja teži devet kilograma manje od prethodnika, tako da značajno smanjuje neovješene mase uz učinak dodatnog poboljšanja dinamike vožnje, pogotovo u zavojima. Elektronička kontrola stabilizacije ESC osigurava još precizniju kontrolu nego u slučaju prethodnog modela. Sustav je može prebaciti u Sport način rada ili je u potpunosti isključiti.

Novi Audi S6, S6 Avant i S7 Sportback standardno se opremaju s 20-inčnim kotačima s gumama dimenzija 255/40; opcijski su dostupne 21-inčne inačice. Torusni apsorberi – slojevi pjene ugrađeni u gume – uklanjaju ometajuće frekvencije zujanja, tako da gume osiguravaju visoku akustičnu udobnost unatoč svojoj veličini. U kombinaciji s ponudom kotača tvrtke Audi Sport GmbH, mogu se naručiti 20-inčne Performance gume za bolje držanje i upravljanje.

Pojava – dizajn S modela

S modele karakterizira njihov privlačni, prepoznatljivi dizajn i profinjenost – kako izvana tako i iznutra. Novi Audijev dizajnerski izričaj dodatno naglašava njihov još sportskiji izgled. Dinamično oblikovan prednji kraj, široki pragovi i široki stražnji difuzori s četiri otvora ispušnih cijevi S modelima osiguravaju uočljivu pojavu na cesti. Prepoznatljivi S ukrasni elementi u tamnoj krom i aluminij izvedbi na prečkama prednje maske, prednjem spojleru, bočnim otvorima za zrak, pokrovima vanjskih zrcala i stražnjem difuzoru, na prvi pogled ističu njihove sportske karakteristike.

Na modelu S6, vodoravni razdjelnik u imitaciji aluminija kreira snažan osjećaj širine prednjeg dijela. On povezuje dva otvora za zrak i završava s dva krilca u usisnicima. Straga, S6 uključuje integrirani spojler koji vizualno produžuje poklopac prtljažnika, suptilno naglašavajući njegovu sportsku notu. Aluminijski elementi u difuzoru povezuju četiri S-specifična otvora ispuha. Oni također ističu širinu vozila.

Na modelu S7, široka, niska Singleframe maska hladnjaka standardno uključuje aluminijske prečke i tijelo u tamnoj mat krom boji. Otvori za zrak su veći, s jako odvažnim konturama, a njihovi umetci saćaste strukture dolaze u titan crnoj boji. Linija koja kroz njih prolazi izvedena je od sjajnog aluminija, kao i pokrovi vanjskih osvrtnih zrcala. Druge značajke koje razlikuju ovaj coupé s četiri vrata od S6 modela su dva lijevka u usisnicima zraka i kutna ukrasna letvica u bočnim pragovima.

Gledajući sa strane, sportski izgled sva tri automobila je naglašen velikim kotačima, koji su tipična značajka S modela. Umetak difuzora u tamnoj, mat krom boji osigurava dodatni detalj donjeg, stražnjeg dijela. Četiri otvora ispuha izvedeni su u sjajnoj krom boji.

„Dizajnerski studio” – unutrašnji dizajn sa sportski profinjenom estetikom

Unutra vozača čeka tipični izgled S modela: sheme u crnoj boji, profinjeni sportski umetci, šavovi u kontrastnim bojama kao i za ovaj model specifični detalji koji dodatno ističu sportski ambijent.

I ponuda sjedala ističe ukupan sportski dojam. Kao i sportska sjedala s utisnutim S logotipom, klijenti koji žele istaknuti sportski stil mogu odabrati jako školjkasta S sportska sjedala s integriranim naslonima za glavu, utisnutim S logotipom i uzorkom romba. Za sveobuhvatnu udobnost, Audi nudi višestruko podesiva školjkasta sjedala, opcijski s provjetravanjem i masažom. Presvlake sjedala, uvijek s kontrastnim šavovima, dostupna su u kombinaciji kože i Alcantare ili Valcona vrhunske kože. Klijenti mogu odabrati tri boje, crnu, rotor sivu i arras crvenu. Za dodatno prilagođavanje unutrašnjosti dostupan je niz kožnih paketa.

Umjesto standardnih aluminijskih umetaka, kao opcija nude se umetci od jasena finog zrna. Drugi S-specifični detalji opreme uključuju odgovarajuću izvedbu grafike standardnog Audijevog virtualnog kokpita s brojačem okretaja motora u sredini. Druga opcija je upravljač s ravnim dnom. Odmorište za nogu i papučice izvedeni su od nehrđajućeg čelika, a kada vozač uđe u vozilo pozdravljaju ga osvijetljeni aluminijski pragovi sa S logotipom.

Oprema udobnosti – savršeno opremljeni za duge vožnje

Sa izvedbama S6 Limousine, S6 Avant i S7 Sportback, Audi nudi sportske limuzine za svaku namjenu: klasična limuzinska izvedba, praktični Avant i Coupé s četiri vrata. Svi modeli dolaze sa sveobuhvatnom opremom za udobnost, povezivanje i pomoć u vožnji. Kao takvi, oni savršeno spajaju sportsku notu s mogućnostima na duge pruge.

U usporedbi s A modelima, S modeli se standardno opremaju s bogatom opremom: to uključuje 20-inčne kotače sa specifičnim S dizajnom, ili MMI navigacijski sustav Plus uključujući Audijev virtualni kokpit s 12,3-inčnim zaslonom. Kao standardna značajka tu su također Alcantara sportska sjedala u izvedbi S6 i super sportska sjedala u izvedbi S7. Standardni dio opreme je komforni automatski klima uređaj s 4 zone.

Novi Audi S modeli su izvrsni automobili za vožnje na duge relacije – između ostalog zbog krute strukture karoserije koja uvelike prigušuje buku, njihove napredne aerodinamike i aero-akustike, kao i prostrane unutrašnjosti i prtljažnika. Ovisno o izvedbi karoserije, prtljažnik ima kapacitet 530 litara (S6), do 1.390 litara (S7 Sportback) te do 1.680 litara (S6 Avant).

Novi S modeli pojaviti će se na europskim tržištima u ljetu 2019.