Ekologija Vijesti

Goodyear i Citroën u partnerskom projektu električne mobilnosti

Guma C100 napravljena je u Goodyearu posebno za autonomno konceptno električno vozilo Citroën 19_19 kojim je taj proizvođač automobila obilježio svoju stotu godišnjicu. Guma C100 osmišljena je kao visoka i estetska guma, što odlično odgovara spektakularnom obliku automobila, a vozačima donosi puno udobnosti i pametnu izdržljivost. 

Goodyearova guma C100 s jedinstvenom konstrukcijom i inovativnim svojstvima namjenski je napravljena za autonomno električno vozilo Citroën 19_19. To vozilo donosi na područje električne mobilnosti maksimalnu udobnost i učinkovitost, a istodobno se odlikuje inteligencijom koja je potrebna autonomnim vozilima. Citroën 19_19 proizveden je povodom stote godišnjice poslovanja toga proizvođača automobila, a vozačima omogućuje ekskluzivnost, udobnost i individualnost. 

Jedinstvenom vozilu odgovaraju i jedinstvene gume, stoga se Goodyearove gume C100 odlikuju mnogim inovativnim obilježjima. Koncept uključuje upotrebu napredne tehnologije senzora koji bi registrirali površinu ceste i vremenske prilike te komunicirali s autonomnim nadzornim sustavom vozila. Gume bi uključivale aktivnu tehnologiju smanjenja trošenja koja bi tijekom vožnje ocjenjivala stanje guma i unaprijed se brinula za održavanje. 

Promjer gume C100 iznosi gotovo jedan metar, što je oko 40 centimetara više od prosjeka guma, te bi ta guma svojim visokim i uskim konceptom vozačima osiguravala izdržljivost, udobnost i bolje vozne značajke na mokroj podlozi, a njezin manji otpor kotrljanja povećao bi i energetsku učinkovitost vozila. Po mjeri je oblikovan i dezen gaznog sloja koji bi s gotovo sto blokova više nego što ih ima gazni sloj obične gume doprinio znatno tišoj vožnji. Pri oblikovanju dezena Goodyear je dobio inspiraciju iz prirode jer mješavina gaznog sloja imitira svojstva prirodne gljive. Zato bi gazni sloj u suhim uvjetima postao krući, a na mokrome bi se omekšao te bi posljedično guma postizala bolja svojstva kod kočenja u svim situacijama, a ujedno i bolje prianjanje i upravljivost.

Iako guma C100 trenutačno postoji samo u konceptnom obliku, neke se napredne tehnologije, kao što je visoka i uska struktura, već primjenjuju, a druge, kao što je inteligencija guma, ubrzano se razvijaju.