Vijesti

Autonomni autobus Local Motorsa na Goodyear gumama

Goodyear je postao ekskluzivni dobavljač guma za autonomni autobus Olli, koji je proizvela priznata američka tvrtka Local Motors. Olli, autobus za izmjenične prijevoze bez vozača, smatra se vodećim vozilom kod autonomnih putničkih prijevoza.

Tvrtka Goodyear Tire & Rubber Company nadograđuje razvoj guma za autonomna vozila te tako učvršćuje svoju prisutnost na tom području. Napredna tehnološka i automobilska tvrtka Local Motors odabralo je Goodyearove gume za ekskluzivnu opremu svog autonomnog autobusa Olli za osam putnika. Zbog jedinstvenoga koncepta autonomna vozila postavljaju nove zahtjeve što se tiče guma, a stečenim isključivim pravom na opremanje autobusa Olli Goodyear je postigao novu prekretnicu na svom putu do rješenja mobilnosti budućnosti. Goodyear će autonomni autobus, koji su uključili i u svoj vozni park testnih vozila, upotrijebiti za proučavanje novih rješenja i razvoj napredne mobilnosti na različitim lokacijama u Americi. Među njima je i razvojno-istraživačko središte Mcity Sveučilišta u Michiganu koje se može pohvaliti s gotovo 6,5 hektara cesta i prometne infrastrukture. U sklopu testiranja Goodyear surađuje s vodećim startup tvrtkama te zajedno s njima na pilotskim programima stječe novo znanje i iskustvo. U zajedničkome radu napredne podatke o vozilima i njihovoj uporabi pri podjeli prijevoza pretvaraju u stvarno korisne i povezane informacije pomoću kojih će poboljšati uspješnost poslovanja i povećati koristi za upravitelje prijevoznih usluga. 

Usporedno s time Goodyear u svom luksemburškom centru za inovacije oprema tri autonomna autobusa prijevoznog društva Sales-Lentz koji će na različitim lokalnim linijama moći prevesti do četrnaest putnika u jednoj vožnji. Goodyearove gume koje su ugrađene u ta tri navedena autobusa opremljene su naprednim senzorima koji tijekom vožnje prikupljaju različite korisne podatke. Ti će podaci koristiti Goodyearovim inženjerima i stručnjacima za obradu podataka jer će uz njihovu pomoć moći pravovremeno planirati održavanje i iskoristiti brojne druge prednosti.