Ekologija Vijesti

Besplatno ažuriranje softvera za prve modele Porsche Taycana

S novom modelskom godinom je Porsche u rujnu prošle godine u punom opsegu osvježio svoj potpuno električni Taycan. Sada će od bitnih novina profitirati i oni kupci Taycana kojima je ovo električno sportsko vozilo isporučeno već u modelskoj godini 2020. Porsche će ovo besplatno ažuriranje softvera učiniti dostupnim diljem svijeta. Ono, između ostalog, obuhvaća poboljšanja dinamike vožnje, nove pametne funkcije punjenja, proširene značajke za sustav Porsche Communication Management (PCM) i dodatne usluge Porsche Connecta. Ponuda Porsche Connecta varira ovisno o dostupnosti u pojedinoj zemlji.

Od voznog postolja do navigacije: pregled svih novosti ažuriranja

Za modele Taycana s adaptivnim zračnim ovjesom ažuriranje, između ostalog, obuhvaća novu Smart-lift funkciju automatskog podizanja. Njome se Taycan može programirati na način da se na određenim ponavljajućim mjestima poput pragova kolnika ili izlaza iz garaža automatski podigne. Ažuriranje uključuje i optimirano upravljanje voznim postoljem čime se poboljšava kontrola proklizavanja kotača, a time i vrijednosti ubrzanja Taycana Turbo S. Ubrzanje s nule na 200 km/h uz Launch Control funkciju uspijeva za 9,6 sekundi što je 0,2 sekunde brže nego do sada.

I Charging Planner funkcije za planiranje punjena su proširene. Od sada se, primjerice, može podesiti s kojim se stanjem napunjenosti baterije Taycana želi doseći uneseni cilj. Tijekom postupka punjenja s aktivnim navođenjem do cilja, vozač u vozilu i u aplikaciji dobiva obavijest kada će biti dosegnuta potrebna razina napunjenosti baterije za preostalu rutu i kada se može nastaviti s vožnjom. S novom funkcijom punjena uz štednju baterije (Battery-Saving Charging) se po želji može snaga punjenja smanjiti s 270 kW na 200 kW. Niža temperatura baterije, koja se time dobiva, dovodi do punjenja sa smanjenim utjecajem na samu bateriju i do posebno učinkovitog postupka punjenja. Krajem 2021. godine će za odabrana tržišta opcionalno za nadogradnju biti dostupan on-board uređaj za punjenje na izmjeničnu struju (AC) s 22 kW.

Navigacijski sustav je također podvrgnut finom podešavanju: primjerice, prikaz online informacija direktno na mapi kao i informacije o prometu koje se odnose točno na prometni trak u kojem se nalazite. A po pitanju zabavnih sadržaja od sada, uz preduvjet povezanosti Vašeg Apple ID-ja s Taycanom, možete koristiti funkcije Apple Podcasts (uključujući videostreaming) i Apple Music Lyrics. Uz Wireless Apple CarPlay sada su putem bežične veze dostupne iPhone aplikacije u sustavu Porsche Communication Management (PCM).

Ovo ažuriranje obuhvaća značajne optimizacije softvera za brojne upravljačke jedinice što podrazumijeva adaptaciju prijenosnika i kalibraciju pogonskih komponenti. Iz tog razloga, ovo se ažuriranje provodi u sklopu besplatnog posjeta servisu u Porsche centrima. Druga ažuriranja u Taycanu iz aktualne modelske godine, načelno su moguća i putem Functions on Demand (FoD) sustava. Ova fleksibilna nadogradnja poslije kupnje i izvorne konfiguracije sportskog vozila funkcionira putem Over the Air funkcije (OTA) upravljanja na daljinu. Trenutne FoD funkcije su pored sustava Porsche Intelligent Range Manager (PIRM) i Servo upravljanje Plus, Aktivno zadržavanje u voznoj traci i Porsche InnoDrive. Kupci mogu odabrati žele li pojedinu funkciju za svog Taycana kupiti ili je koristiti putem mjesečne pretplate, uz mogućnost tri probna mjeseca. Poslije registracije, odabira željene funkcije ili više njih u Porsche Connect Storeu i odgovarajuće povezivosti, Porsche Backend putem mobilne mreže šalje podatkovni paket Taycanu. Vozača se o raspoloživosti tog paketa obavještava putem sustava Porsche Communication Management (PCM). Aktivacija traje samo nekoliko minuta. Poslije uspješne aktivacije se jednokratno pojavljuje obavijest o tome na središnjem zaslonu.