Vijesti

Broj prometnih nesreća i poginulih u HR iznad europskog prosjeka

Stručnjaci upozorili na poražavajući podatak kako je gotovo 40 posto mladih vozača koji su prouzročili nesreću s poginulima bilo pijano – Više od 30 posto od ukupnog broja ispitanika barem jednom sjeda za upravljač pod utjecajem alkohola.

Posljednjih mjesec dana svjedoci smo stravičnih prometnih nesreća na hrvatskim cestama. Upravo je to bila tema okruglog stola na kojem su mnogobrojni stručnjaci analizirali stanje sigurnosti u prometu i predložili mjere za povećanje sigurnosti i smanjenje rizika nesreća sudionika u prometu uzrokovanih konzumacijom alkohola. Okrugli stol na temu „Sigurnost u prometu – Alkohol u prometu“ organiziran je u Mjesecu borbe protiv ovisnosti, a organizirala ga je Udruga sigurnost u prometu u partnerstvu sa Zagrebačkom pivovarom.

O problemu neodgovorne vožnje pod utjecajem alkohola te općenito o sigurnosti u prometu govorili su:

  • sc. Miron Huljak – Ministarstvo unutarnjih poslova
  • Georg Davor Lisicin, dipl.ing – Udruga Sigurnost u prometu
  • Miro Hanzevački – ravnatelj DZ Zagreb Zapad
  • sc. Rajko Horvat – Fakultet prometnih znanosti
  • Tina Puhalo Grladinović – Zagrebačka pivovara

Udio broja nesreća i poginulih kao posljedica alkoholiziranosti u Hrvatskoj je veći od europskog prosjeka i zemalja Europske Unije.“, naglasio je mr.sc. Miron Huljak iz MUP-a te istaknuo kako je jedna od najefikasnijih mjera za smanjenje stradanja uslijed alkoholiziranosti vozača povećanje učestalosti kontrola od strane policije. „Kontrole treba ciljano provoditi u vrijeme i na mjestima povećane konzumacije. Osim toga, lokalna uprava treba osigurati uvjete i omogućiti korištenje jeftinog taksi i javnog prijevoza u noćnim satima, posebice na trasama na kojima se očekuje povećani broj alkoholiziranih vozača.“, predložio je mr.sc. Miron Huljak.

Jedna od edukativno – preventivnih aktivnosti koja se provodi s ciljem povećanje sigurnosti u prometu mladih vozača je Europska noć bez nesreća koju već petu godinu zaredom provodi udruga Sigurnost u prometu u partnerstvu sa Zagrebačkom pivovarom.

U svojem izlaganju gospodin Georg-Davor Lisicin osvrnuo se na rezultate ovogodišnjeg istraživanja akcije „Europska noć bez nesreća“:

„Prema posljednjim podacima koje smo prikupili u pet hrvatskih gradova u listopadu ove godine, možemo zaključiti kako je konzumacija alkohola mladih vozača i dalje značajno prisutna tijekom noćnih izlazaka. U provođenju akcije Europska noć bez nesreća ove godine je sudjelovalo više od 700 osoba od čega samo 202 osobe nisu konzumirale alkohol što i dalje upućuje na neodgovorno ponašanje i nužnost nastavka ovakvih i sličnih preventivno-sigurnosnih edukativnih aktivnosti.“, istaknuo je Georg-Davor Lisicin, glavni tajnik Udruge Sigurnost u prometu te nastavio: „Iako se relativni udio mladih vozača koji su konzumirali alkohol smanjio u odnosu na 2015. godinu, potrebno je i dalje raditi na smanjenju broja i opsega stradavanja mladih vozača i općenito podizanje razine svijesti i odgovornosti mladih vozača u vožnji sukladno propisima, s naglaskom na pogibeljnost vožnje pod utjecajem alkohola. Ovdje je bitno istaknuti kako je kod mladih vozača poželjno u potpunosti izbjegavati konzumaciju alkohola, jer i kod najmanjih količina alkohola mladi vozači stječu lažnu hrabrost i potrebu za dokazivanjem pred vršnjacima u automobilu što dovodi do posebno teških prometnih nesreća s više stradalih“.

Podići svijest o odgovornom i umjerenom konzumiranju alkohola već osam godina cilj je i Zagrebačke pivovare, koja provodi nacionalnu kampanju Razmisli. Ovom je prilikom voditeljica korporativnih komunikacija Zagrebačke pivovare Tina Puhalo Grladinović istaknula neke važne podatke istraživanja o navikama konzumiranja alkohola u Hrvatskoj koje je agencija Hendal provela za Zagrebačku pivovaru u 2016. godini: „Zabrinjava činjenica da i dalje više od 30 posto od ukupnog broja ispitanika barem jednom sjeda za upravljač pod utjecajem alkohola. No, ako se osvrnemo na podatak o svjesnosti naše kampanje Razmisli, prema kojemu više od pola ispitanika tvrdi kako ih je ta kampanja potaknula da razmisle o tome da ne voze nakon što su pili alkohol, ipak možemo biti zadovoljni što naša, a i slične kampanje imaju pozitivan učinak. No, ne trebamo zanemariti nužnost daljnjeg provođenja ovakvih akcija i stalnog upozoravanja na postojeći problem u društvu.“

Svake je godine u vrijeme blagdana povećana opasnost od prometnih nesreća uzrokovanih pod utjecajem alkohola. Upravo je tim povodom organiziran ovaj okrugli stol, s ciljem da upozori i podigne svijest javnosti o posljedicama neodgovorne konzumacije alkohola, a posebice vožnje pod utjecajem alkohola.